INTERVIU Ce se va întâmpla cu bolnavii de coronavirus după activarea scenariului 4. Explicațiile MS

Ultima actualizare: 30-03-2020 21:13

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, a explicat ce înseamnă activarea scenariului 4 în cazul epidemiei de coronavirus, într-un interviu exclusiv cu Andreea Esca, în cadrul Știrilor Pro TV.

 

Andreea Esca: La 2000 de imbolnaviri, este activat scenariul 4. Ce masuri luati in calcul pentru spitale si populatie?

Nelu Tătaru: În scenariul 4, măsurile rămân cele stabilite îna cest plan. Cazurile ușoare, cele asimptomatice, vor decongestiona spitalele. Ele vor fi la domiciliu, o parte, cele care au condiții și nu contaminează restul familiei, sau în spații intermediare, unde vor putea sta până la însănătoșirea completă.

Tot în scenariul 4, secțiile de boli infecțioase vor fi pentru cazurile medii-grave, iar secțiile de terapie intensivă vor fi pentru pacienții critici.

Vom avea și acele spitale de suport, 40 în acest moment, care vor intra alături de clinicile de pneumologie pentru a prelua pacienții infectați cu coronavirus.

Andreea Esca: Ce facem ca să îi protejăm mai bine pe medici, pe asistente și tot personalul medical?

În aceste zile am primit transporturi din achizițiile pe care le-am făcut, atât pentru echipamente de protecție, cât și pentru măști, ochelari. Iar în contextul celor care sunt contacți direct, vom crește capacitatea de testare a personalului medical, cât și a celor cu care vin în contact direct.

Andreea Esca: Cu toate acestea sunt zeci de medici care se pensionează sau demisionează. Ce faceți mai departe?Intenționați să activați personal medical pensionar sau studenți la medicină în ani terminali?

Nelu Tătaru: Da, tot ce înseamnă medici rezidenți, medici specialiști, medici școlari, de familie, medici pensionari. Până acum, corpul medical, chiar dacă s-a expus, și-a făcut treaba. Nu știu dacă demisia este o alternativă în aceste momente grele în care treuie cu toții să fim acolo. Sunt cadre care s-au pregătit pentru astfel de situații. Sunt cadre care, dacă au protecția necesară, dacă reușesc să păstreze acele măsuri de precauție, atunci pagubele vor fi mai mici.

Andreea Esca: Cum veți convinge medicii pensionari să vină în spital, în condițiile în care ei sunt grupă de risc?

Nelu Tătaru: Medici pensionari pot merge să asigure acele supravegheri pentru cei aflați în izolare, în carantină, cu echipement de protecție. Nu vor merge în secțiile de Covid sau de infecție.

Andreea Esca: Ce sancțiuni riscă medicii și asistentele care nu respectă protocolul privind protecția lor?

Nelu Tătaru: În acest moment nici nu vreau să mă gândesc la sancțiuni. Este un moment în care pot arăta că sunt medici, că sunt profesioniști. Pot să arate că au fost pregătiți pentru acest tip de criză. Corpul medical nu este cel care cedează.

Andreea Esca: Câte teste mai sunt? Ce deficit de aparatură și echipamente există în acest moment? Ce urmează sămai primiți în următoarea perioadă?

Nelu Tătaru: În acest moment avem 35 de locații aprobate care fac testări, cu 38 de puncte. Avem peste 200.000 de teste care vor fi distribuite în aceste unități care testează. Aceste 200.000 sunt un prim transport dintr-un contract de 2 milioane de teste pe care îl avem cu firme din Coreea de Sud. Avem în acest moment în derulare aparatură PCR pe care le vom distribui la restul de spitale județene care și-au făcut achizițiile și nu aveau acest aparat.

Andreea Esca: Și testarea populației din Capitală? Cum a rămas?

Nelu Tătaru: Testarea populației din Capitală este un studiu INSP, împreună cu Primăria Capitalei și Academia Română, de către domnul profesor Cercel, de la Balș. Rămâne ca noi, ca minister, să testăm în condițiile prevăzute de anchetele epidemiologice și protooale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 13.00 – 22 Octombrie 2021

44:07
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!