Incendiul din blocul de la Brașov, pornit de la vechiturile depozitate de locatari în casa scării
Pericol de moarte pentru locatarii unui bloc din Brașov, care s-au trezit vineri seară înconjurați de flăcări și fum, după ce chiar scara lor de urgență s-a aprins.
Locul era ticsit de lucruri depozitate și blocat de anexe construite fără autorizație de proprietari. Locuiau acolo aproape o sută de familii. Pompierii i-au evacuat pe unii pe geam, iar după efortul extraordinar făcut câțiva salvatori au avut nevoie de ajutorul medicilor, alături de locatarii speriați.
Locatar: „Am coborât la parter să strig ieșiți că ardem!”
Locatar: „Se auzea trăznind și focul ajunsese deja la ușă Au venit pompierii și ne-au scos pe geam.”
Focul extins pe 4 etaje a umplut rapid cu fum blocul și din acel moment unii locatari nu au mai putut ieși singuri. 12 dintre ei au fost scoși de pompieri pe geam, iar jumătate au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu fum sau au suferit atacuri de panică. Și patru pompieri au ajuns la ambulanțe.
Valeriu David, prim-adjunct ISU Brașov: „Colegii mei au fost epuizați fizic. Efort foarte intens, au fost nevoiți să ia fiecare apartament la rând pentru a fi verificat.”
În învălmășeala creată un copil s-a pierdut, dar a fost dus la bunicul lui, în brațe, de un pompier. Un alt militar i-a adus acestei tinere pisica din casă învăluită în fum.
Incendiul a izbunit la etajul 1 și s-a extins și la restul etajelor pe scara de urgență, unde locatarii depozitau lucruri, ba chiar unii și-au improvizat băi sau bucătării, îngreunând astfel trecerea. Blocul situat în cartierul Tractorul, din Brașov, a fost cămin de nefamiliști, iar cei care au cumpărat locuințe aveau baia la comun. Unii și-au construit pe spațiul comun anexe fără autorizație, intrări separate și balcoane.
Locatar: „Acolo pe casa scării erau dulapuri, bidoane, cauciucuri, tot ce vrei.”
Și vecinul de la parter a ridicat o mică bucătărie și a blocat total ieșirea de urgență a blocului. Inclusiv holurile blocului erau pline de dulapuri în care locatarii își țineau lucrurile.
Nicolae Aldea, șeful Poliției Locale Brașov: „La nivel de municipiu, sunt destul de dese aceste situații la care noi intervenim și, de cele mai multe ori oamenii înțeleg și nu se ajunge la sancțiuni.”
Oamenii spun că modificările sunt făcute în ultimii 30 de ani, cu acordul proprietarilor, fără ca cineva să se gândească la riscuri. Legea îi obligă însă pe locatari să păstreze libere căile de acces, altfel riscă sancțiuni. Politiștii au deschis dosar penal pentru distrugere și urmează să verifice toate construcțiile improvizate.