Avocatul lui Nastase: Procedura executarii e normala. Daca nu vor fi respectati pasii, vom contesta
Aflat in Penitenciarul Jilava, fostul premier trebuie sa plateasca, alaturi de ceilalti condamnati in dosarul "Trofeul Calitatii", 750.000 de euro, adica jumatate din prejudiciul pe care l-ar fi adus Inspectoratului de Stat in Constructii.
Procedurile pot ajunge pana la vanzarea la licitatie a proprietatilor fostului premier, daca executorul nu primeste banii de buna voie sau nu gaseste nimic in conturile bancare.
Adrian Natase a primit vestea ca va fi executat silit chiar in celula lui din penitenciarul Jilava. Inspectoratul de Stat in constructii a cerut sa-si recupereze paguba de 750.000 de euro de la cei 5 inculpati gasiti vinovati in dosarul Trofeul Calitatii si a castigat.
Paguba ar fi rezultatul cheltuirii unor bani ai Inspectoratului in favoarea lui Adrian Nastase, personal. Asa ca acum fostul premier trebuie sa dea inapoi suma de 3.337.452,52 lei.
In ultima sa declaratie de avere din iulie 2012, dupa ce a fost incarcerat, deputatul Nastase anunta ca are 835 de euro la o banca, 195.700 de euro la o alta si peste 1.400.000 de lei in alte doua conturi.
Daca acesti bani nu mai exista, executorul isi va indrepta atentia spre proprietatile lui Adrian Nastase. Pentru inceput este vizata locuinta din strada Zambaccian, estimata la 700.000 de euro. Dar si bunurile de valoare - in special colectia de tablouri, de arme sau de timbre romanesti.
Potrivit aceleiasi declaratii de avere, Adrian Nastase detinea in 2012 doar patru panze estimate la peste 100.000 de euro.
Conform sentintei, Inspectoratul de Stat in Constructii nu poate executa decat imobilul din Bucuresti. Daca il vinde si nu scoate banii, executarea silita poate viza si proprietatea de la Cornu. Specialistii sustin ca terenul de 1,7 hectare ar ajunge 600.000 de euro, iar constructiile pot dubla valoarea.
Vanzarea la licitatie fortata a proprietatilor lui Adrian Nastase se anunta oricum dificila, pentru ca fostul premier le detine impreuna cu sotia, Dana. Asa ca mai intai averea ar trebui impartita de un judecator si pe urma partea fostului demnitar sa fie executata.
De departe cea mai simpla varianta ramane cea in care fostul premier si ceilalti condamnati din dosar platesc prejudiciul de buna voie.
DNA a pus deja sechestru pe 118.000 de dolari, bani ce pot fi confiscati fara prea multe formalitati. Un caz atipic, pentru ca sunt mai multi condamnati care trebuie sa plateasca in solidar paguba stabilita de instanta.