In tara in care dispar 3 hectare de padure in fiecare ora, parlamentarii vor sa elimine amenzile pentru cei care taie ilegal
Mutare revoltatoare in Parlament. Amenzile mari pentru cei care taie ilegal padurile Romaniei, introduse anul trecut, de Guvernul Ciolos, ar putea fi eliminate.
Reprezentantilor celor din domeniul silvic le-au cerut parlamentarilor sa respinga sau macar sa modifice Ordonanta 51 din 2016, care prevede amenzi de pana la 30 de mii de lei. Alesii puterii au anuntat ca sunt gata sa imblanzeasca legea, iar pentru asta au si acordul guvernului. Fostul ministru Cristian Ghinea, acum deputat USR, a fost singurul care a protestat si a cerut sa fie intrebati si reprezentantii ONG-urilor din domeniu.
Pe masa deputatilor din Comisia pentru agricultura si silvicultura a ajuns o Ordonanta de Urgenta, intrata in vigoare in octombrie 2016, care sanctioneaza dur jaful din padurile romanesti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Spre exemplu, amenzile pentru cei care taie lemn din padure si trec in acte ca a fost doborat de vant sunt cuprinse intre 20 de mii si 30 de mii de lei. Amenda maxima, inainte de aparitia Ordonantei, nu depasea 5.000 de lei.
Mai mult, masurile aspre merg pana la confiscarea mijloacelor de transport cu care este carat lemnul taiat ilegal. Fostul Cabinet Ciolos a argumentat ca toate aceste masuri se impun cata vreme, anual, se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi din paduri.
Inainte sa transforme ordonanta in lege, deputatii i-au chemat la audieri pe reprezentantii celor care lucreaza in domeniu. Iar discutiile au fost surprinzatoare. Ignorand dezastrul din paduri, silvicultorii au cerut "imblanzirea" legii.
Ciprian Pahontu, director general Regia Nationala a Padurilor Romsilva: "Cuantumul amenzilor este foarte mare, in comparatie cu veniturile personaului din sectorul silvic. Un sef de ocol castiga 3.000 de lei, iar amenzile sunt intre 100 si 300 de milioane. Se constata, la nivelul Romsilva, o tendinta de parasire a sectorului de catre personalul silvic."
Silviu Geana, secretar general Consilva: "Prin OUG, Guvernul trateaza pesonalul silvic angajat ca pe un delicvent si nu ca pe un profesionist de buna credinta."
Catalin Tobescu, vicepresedintele Federatiei Proprietarilor de Paduri din Romania: "Fenomenul taierilor ilegale a fost artificial exacerbat pentru a se justifica aceste masuri. Aceasta tema a taierilor ilegale a devenit tema de campanie electorala."
Fost ministru in Guvernul Ciolos, deputatul Cristian Ghinea a fost singurul care a protestat fata de faptul ca, la comisie, au fost ascultate doar parerile celor din domeniu.
Cristian Ghinea, deputat USR: "Au fost invitati doar reprezentanti ai unei parti din dezbatere. Interventiile dvs. par a pleca de la prezumtia ca Romania nu are niciun fel de problema, ca e o prostie asta cu taierile ilegale, ca ni s-a parut noua ca dispar padurile."
Cu toate acestea, Ordonanta va fi modificata radical, sustin surse politice. Guvernul lucreaza deja la o serie de amendamente, care vor reduce foarte mult amenzile. De altfel, reprezentantul PSD, deputatul Ioan Dîrzu, a anuntat intentiile noii puteri.
Ioan Dîrzu, deputat PSD, vicepresedinte Com agricola:"Un tanar debutant care are un salar de 2.000 de lei sa ii aplicam o amenda de 6.000 de lei. 3 luni sta pe bara. Mai sta in sistemul respectiv? OUG 51 este o mare mare greseala si o mare eroare. Legea trebuie indreptata."
Saptamana viitoare, deputatii din Comisia de agricultura vor decide forma finala. Vor veni, insa, la dezbateri si reprezentantii ONG-urilor, care vor pedepse pe masura jafului din padurile romanesti. Vor pune pe masa cifre ingrijoratoare: la noi in tara, in fiecare ora, se taie ilegal trei hectare de padure.