Importurile mărfurilor din străinătate au explodat. Explicația fenomenului
Abundenţa de mărfuri din magazine poartă tot mai mult etichete din alte ţări. Asta pentru că diferenţa dintre ce trimitem peste hotare şi ce aducem de acolo se adânceşte alarmant în favoarea mărfurilor din străinătate, bineînţeles.
În primele două luni din an, importurile au fost cu peste un miliard şi jumătate mai mari decât exporturile. În primele două luni din an, importurile au depăşit exporturile cu 1,6 miliarde de euro, faţă de 1,2 miliarde în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari: ''Firmele active în România au avut o reticență în a investi, în a-şi mări producţia, aşa că nu fac faţă consumului, nu captează această creştere a consumului, aşa că deficitul, ceea ce se cere, se cumpără, dar nu se produce în România se acoperă din afară. Toate beneficiile majorărilor de salarii se duc în afară, prin creşterea importurilor.''
Alegeri 2024
09:36
Ilie Bolojan: „Va trebui o mobilizare foarte serioasă, în aşa fel încât doamna Lasconi să câştige”
07:51
Care a fost cea mai mare prezență la vot la alegerile parlamentare din România de după anul 1989
07:49
Analist: Dacă PSD se va abține de la a da indicații de vot pentru turul 2, va deveni responsabil de victoria extremei drepte
07:37
Ce este fenomenul „spirala tăcerii” și cum a contribuit la succesul fulminant al lui Georgescu. Strategia votanților lui
În primele două luni din an, importurile de alimente au crescut cu 10%. Am adus de peste hotare mai multe legume şi fructe. Cum consumul a explodat, importurile au ocupat un loc mai mare şi mai scump în coşul de cumpărături.
Şi nu este de mirare, dacă ne uităm că la începutul anului trecut, euro era, în medie, cu 15 bani mai ieftin.
Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar- Bancari: "Mă aştept să cumpărăm mai multe produse alimentare din străinătate, ceea ce va duce la noi presiuni asupra inflaţiei importate. Agricultura noastră e meteosensibilă şi nu poate asigura o producţie stabilă şi, în condiţii adverse, cererea constantă în creştere se refulează în importuri."
O creştere importanta în importuri, de 30%, se vede la capitolul tutun şi băuturi. În schimb, în sectorul auto, situaţia e echilibrată. Importurile de maşini au crescut cu aproape 15 procente, dar exporturile au ţinut pasul.
De altfel, aproape jumătate din tot ce a exportat România provine din industria auto, adică maşini şi echipamente pentru transporturi, în valoare de 5,3 miliarde de euro.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!