Geo Saizescu a murit. Regizorul avea 80 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Lumea cinematografiei romanesti este din nou in doliu. Cunoscutul regizor, scenarist si actor Geo Saizescu s-a retras de pe scena vietii, la varsta de 80 de ani.

Dupa o viata dedicata comediei, maestrul ne paraseste discret, insotit de lacrimile celor dragi.

Maestrul era internat la Spitalul de Pneumologie Marius Nasta din Capitala, iar in ultimele zile starea sa de sanatate s-a inrautatit.

Atat familia, cat si cunoscutii au trait cu mari emotii, dar, in acelasi timp, si cu nadejdea ca isi va recapata puterile si se va face bine.

CITESTE SI: Portretul lui Geo Saizescu, maestrul filmului de comedie romanesc

Citește și
Geo Saizescu
Geo Saizescu a murit. Portretul regizorului care a fost maestrul filmului de comedie romanesc
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

geo saizescu


Aseara insa, cel supranumit regele comediei romanesti ne-a parasit.

"As vrea ca la starea asta pe care o traiesc eu acum, cand imi schimb prefixul, sa ma mentin la credintele mele de altadata ca eu sunt statornic, eu nu insel, in sentimentul meu fata de tara romaneasca sunt statornic", spunea Geo Saizescu pe 13 noiembrie 2012.

Acestea erau cuvintele maestrului Geo Saizescu anul trecut, cu o zi inainte de a implini 80 de ani. Era inconjurat de carti si hartii. Inca avea putere de munca si o minte vie - asa cum a avut, de altfel, pana in ultima clipa.

Cunoscutii spun ca maestrul era chinuit de o afectiune pulmonara, iar familia l-a internat la Spitalul de Penumologie Marius Nasta din Capitala. In ultimele zile, doctorii nu au fost foarte optimisti, dar toata lumea a sperat ca regizorul va invinge boala, asa cum a depasit mereu greutatile.

geo saizescu

"Ultima data cand am vorbit cu el a fost in noiembrie, de ziua lui, cand mi-a spus: Taca, el asa imi spunea, eee, daca m-ai sunat trebuie sa vii la ziua mea. Si stiti ce rau imi pare ca n-am ajuns la ziua lui, pentru ca n-am putut, nu ca n-am vrut. Uitati, era ultima zi de ziua lui cand eu puteam sa-i spun la multi ani lui Geo.", a declarat Rodica Popescu Bitanescu.

Vestea ca regele comediei romanesti s-a stins i-a indurerat pe colegii sai de breasla. Actorul Sebastian Papaiani a fost primul care a aflat de tragedie, de la familia lui Geo Saizescu, si nu s-a mai putut opri din plans.

"Este foarte afectat, nu poate vorbi de disparitia lui Geo. Bulversat total, plange. Noi, toata perioada aceasta cat a fost el internat, tot am fost incordati si cu gandul, si speriati, si participam la emotiile sotiei si fiului.", a spus si Marcela Papaiani, sotia lui Sebastian Papaiani.

CITESTE SI: Reactii din lumea filmului si teatrului romanesc, dupa moartea lui Geo Saizescu.

geo saizescu

"Sirul disparitiilor colegilor si prietenilor atat de tare s-a indesit incat sunt profund deprimata. Disparitia lui Geo nu inseamna numai dispartia unui maestru al filmului, si un coleg, insemana si un coleg de liceu. Nu ne impacam niciodata cu disparitia prietenilor, colegilor si celor din preajma noastra care au insemnat existenta noastra si profesionala, si privata, poate... Si asa mai departe... E cumplit.", a declarat Ileana Stana Ionescu.

"E regretabil ca am pierdut un mare om si un mare artist si ca maestrului Geo Sazescu ii datorez o mare parte din inceputul carierei mele ca actor...", a declarat actorul Denis Stefan.

Si sunt multi actori care se inclina in fata celui care le-a indrumat pasii in cariera.

geo saizescu

Dupa cum singur declara, maestrul si-a iubit toate filmele. Niciunul n-a fost mai presus decat celalalt. Marele sau regret a fost insa ca nu a realizat mai multe pelicule. Dar a fost mereu constient ca tehnologia avansata ii ajuta astazi pe multi regizori.

"E o nebunie asta cu inventia asta, muti si pui degetul se muta imaginea si faci ce vrei... este extraordinar, insa omul nu se invata. Sentimentul de dragoste, de ura, de prietenie... Cu ochelari sau fara, inventiile sunt la indemana. Ceea ce n-ai cum sa inventezi e destinul omului - adica om si destin." - Geo Saizescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Geo Saizescu a murit. Irina Margareta Nistor:
Geo Saizescu a murit. Irina Margareta Nistor: "A fost o prezenta extrem de cinematografica in sine"

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat ca Geo Saizescu a fost un regizor de comedie stralucit, intr-o perioada in care exista o "cenzura acerba".

Geo Saizescu a murit. Portretul regizorului care a fost maestrul filmului de comedie romanesc
Geo Saizescu a murit. Portretul regizorului care a fost maestrul filmului de comedie romanesc

Geo Saizescu, maestrul filmului de comedie romanesc, a decedat luni, la varsta de 80 de ani, lasand in amintirea sa filme savuroase, precum "Pacala, "Un suras in plina vara", "Asta seara dansam in familie" si "Secretul lui Bachus".

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.