Fostul deputat PDL Dan Pasat, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru santaj

Ultimul update: Sambata 13 Aprilie 2013 06:50
Data publicarii: Miercuri 10 Aprilie 2013 12:39
Categorie: Actualitate
Dan Pasat

Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost condamnat, miercuri, de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare pentru santaj.

Instanta a mai dispus condamnarea lui Dan Pasat la 11 luni de inchisoare pentru operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Pedepsele dispuse in cazul lui Dan Pasat au fost contopite, acesta urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani de inchisoare.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs.

Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 8 aprilie 2011. In acelasi dosar sunt judecati Constantin Marin, pentru doua infractiuni de santaj si Vasile Preda, primar al comunei Varasti, judetul Giurgiu, pentru marturie mincinoasa.

Potrivit DNA, in perioada octombrie - noiembrie 2009, Dan Pasat, sprijinit de Constantin Marin, ar fi amenintat verbal si fizic, in mai multe randuri, doi reprezentanti ai firmei Agro Clas SRL Teleorman, iar in 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenta asupra acestora. Amenintarile vizau integritatea fizica a celor doi reprezentanti ai firmei sau a membrilor familiilor acestora, pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.

Totodata, prin amenintari si sprijinit de Marin Constantin, Pasat ar fi incercat sa il convinga pe unul dintre cei doi reprezentanti ai firmei sa mearga la sediul Primariei din comuna Toporu si sa faca demersurile necesare pe langa primar in vederea incasarii sumei de 290.000 de lei, bani care s-ar fi cuvenit firmei Agro Clas SRL din executarea unui contractul de aductiune apa potabila. Acesti bani ar fi urmat sa ii fie remisi lui Dan Pasat.

Procurorii au mai sustinut ca, in cursul lunii noiembrie 2009, Pasat ar fi exercitat presiuni psihice, amenintandu-l pe primarul comunei Toporu, pentru a rezilia un contract cu SC Agro Clas SRL si a efectua platile aferente derularii contractului catre firma lui Dan Pasat - SC Prod Invest SRL, in conditiile in care aceasta din urma efectuase numai anumite lucrari subcontractate. Contractul, in valoare totala de 3.848.719 lei, avea ca obiect "alimentarea cu apa potabila a comunei Toporu".

Totodata, potrivit procurorilor, Dan Pasat ar fi incercat sa il constranga pe primarul comunei Toporu "sa faca demersuri ilicite" prin care sa favorizeze firma fostului deputat la castigarea licitatiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive in localitate. Procedura de achizitie publica trebuia sa aiba loc in decembrie 2009 - martie 2010.

In perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, Dan Pasat ar fi efectuat demersuri, in calitate de administrator de facto in reprezentarea intereselor societatii sale, SC Prod Invest SRL, pe langa primarii localitatilor Toporu, Bulbucata, Bucsani, Varasti, Letca Noua, Valea Dragului, pentru a-i determina sa efectueze plati, cu prioritate, catre firma sa ori sa o favorizeze in obtinerea unor contracte privind lucrari de interes public, printre care baze sportive sau extindere sediu primarie.

Astfel, Pasat ar fi desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu calitatea de deputat, obtinand foloase necuvenite in suma de 1.836.608,59 de lei.

Procurorii l-au acuzat pe Vasile Preda ca atunci cand a fost audiat pe parcursul urmaririi penale in calitate de martor, a facut afirmatii mincinoase sau nu a spus tot ce stie despre demersurile facute de Dan Pasat pentru a obtine foloase necuvenite pentru firma in care figura ca asociat.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Dan Pasat si Marin Constantin, pana la concurenta sumei de 1.836.608,59 lei. 

Dan Pasat Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Urmarit de ghinion. Deputatul PDL Dan Pasat a accidentat cu masina o femeie
Urmarit de ghinion. Deputatul PDL Dan Pasat a accidentat cu masina o femeie
Deputatul PDL Dan Pasat a fost trimis in judecata pentru santaj
Deputatul PDL Dan Pasat a fost trimis in judecata pentru santaj
Deputatul Dan Pasat a decis sa se autosuspende din PDL
Deputatul Dan Pasat a decis sa se autosuspende din PDL
VIDEO PROTVPLUS.RO
tablou furat Picasso
Cazul controversatului tablou de Picasso. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem
Căței din estul Europei, vânduți ilegali pe piața neagră. De unde provin traficanții
Șeful Parlamentului European, la București: ”A venit momentul să accelerăm aderarea României la zona Schengen”
Greva de la metrou, programată pentru astăzi, nu se mai ține
Anchetă la o postliceală, după scandalul asistentelor false din Suedia
Cum au fost surprinși doi tineri într-un magazin din Brașov. Pedeapsa primită
celula moderna
Guvernul împrumută milioane ca să construiască puşcării noi, cu baie în celulă
Agresorul din Alba, eliberat din închisoare în ciuda ororilor comise în trecut
Cine sunt polițiștii care l-au prins pe agresorul fetei din Alba Iulia. ”Au fost oripilați de ce au văzut”
Cutremur marți seara în judeţul Buzău. Un alt seism s-a produs marți în Vrancea
O mașină în care se aflau patru persoane, printre care doi copii, a intrat într-un cap de pod, în Dolj
Primele victime făcute de vremea rea, luni noapte. Anunțul meteorologilor despre evoluția vremii