Firea: „Toată lumea vrea în mașină, mă doare sufletul când văd autobuze goale”

25-02-2020 12:26


Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat marţi că va renunţa la vinieta Oxigen, în urma reacţiilor venite de la cetăţeni.

Ea a menţionat, într-o conferinţă de presă, că în luna martie va supune dezbaterii Consiliului General al Capitalei un proiect de hotărâre care prevede anularea acestei taxe.

Primarul general a adăugat că nu abandonează proiectul ''Oxigen'', care va viza: plantări de arbori, achiziţii de maşini nepoluante, piste de biciclete, verificarea şantierelor de construcţii.

Firea a mai precizat că în cele cinci zile de consultare, pe parcursul cărora i-a invitat pe bucureşteni să se pronunţe în ceea ce priveşte vinieta Oxigen, postarea sa a avut 2,5 milioane vizualizări, 60 - 70% din regiunea Bucureşti-Ilfov. Din cele peste 60.000 de comentarii, 90% s-au pronunţat în defavoarea vinietei.

Potrivit primarului general, au fost transmise şi 5.000 de mail-uri, iar la sediul PMP au fost depuse 1.500 de petiţii împotriva restricţiilor de trafic şi a vinietei.

Totodată, au fost depuse 430 de plângeri prealabile din partea unor persoane fizice sau juridice la direcţiile de specialitate ale Primăriei Capitalei, vizând de asemenea anularea vinietei.

Gabriela Firea: „Suportăm consecințele dacă toată lumea vrea în mașină”

 

Primarul Capitalei s-a arătat nemulțumită de faptul că bucureștenii merg câte unul în mașină, iar „autobuzele circulă goale”.

„Ideea de plată a unei viniete ecologice a fost măsura care s-a luat în toată Europa, ca să le dea de gândit cetățenilor dacă mai circulă cu un autoturism poluant și răspunsul trebuia să fie cel pe care l-au dat deja mulți bucureșteni, care au renunțat la autoturismul poluant și au achiziționat unul nou, nepoluant sau au decis să folosească mijloacele de transport în comun.

Să știți că mă doare sufletul când văd 4 autobuze Euro 6, care goale merg prin centrul Bucureștiului. Toată lumea s-a plâns că autobuzele nu sunt cum trebuie, acum sunt cele mai multe cum trebuie și umblă goale, pentru că toată lumea vrea în mașină. Atunci suportăm consecințele dacă toată lumea vrea în mașină.

Dacă asta se dorește, eu sunt primar pentru toți, dacă cei mai mulți vor omul și mașina și multe poluatoare, eu nu am cum să lupt singură. Nu a venit nimeni în apărare mea”, a declarat Gabriela Firea.

Câți români au plătit vinieta Oxigen

 

Ea a informat că 1.600 de cetăţeni au achiziţionat până în prezent vinieta Oxigen, iar sumele respective vor fi returnate.

În ceea ce priveşte camerele de luat vederi care au fost montate în vederea implementării proiectului, Gabriela Firea a declarat că urmează să fie luată o decizie în cadrul Consiliului General al Capitalei, dar a menţionat că acestea vor fi folosite pentru siguranţa cetăţenilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO