Explicaţiile date de Carmen Dan la Parlament: de ce şi-au ascuns jandarmii indicativele. Raportul intervenţiei, ţinut secret

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 21 August 2018 18:25
Categorie: Actualitate

A fost scandal marţi în Parlament. Carmen Dan a mers să le explice aleşilor cum s-a văzut din biroul ei, de la minister, intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei.

Acelaşi ministru de Interne a afirmat că în ziua Mitingului Diasporei nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, cea care a semnat ordinul de evacuare a protestatarilor. Cât despre intervenţia propriu-zisă, şefa de la Interne s-a rezumat să spună că Jandarmeria face o anchetă internă, motiv pentru care nu are ce să-şi reproşeze. De demisie, aşa cum i-a cerut opoziţia, nu poate fi vorba.

Cu toate că nu a primit o invitaţie oficială, Carmen Dan a mers în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor pentru a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la evenimentele din 10 august.

Şefa de la interne a fost flancată de Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi de coordonatorul intervenţiei jandarmilor din Piaţă, Laurențiu Cazan. Acesta a încercat să explice motivul pentru care unii dintre colegii săi aveau indicativele de pe căşti acoperite cu bandă adezivă. "Şi în cadrul instituţiei noastre, de-a lungul timpului, au fost reorganizări... Nu este un impediment în identificarea acelor jandarmi care au acţionat în acest fel. Ştim zonele lor de responsabilitate"

Robert Turcescu, deputat PMP: "Răspunsul a fost cam aşa... "Jandarmeria sta prost cu dotarea... Nu era casca lui. Era casca unui coleg, care nu ştie unde era şi atunci au luat ce căşti au apucat şi le-au pus în cap şi au acoperit cu banfda adezivă... Haideţi să fim serioşi! Chiar crede cineva?!"

Carmen Dan le-a spus deputaţilor că, în 10 august, nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, cea care a dat ordinul de evacuare a Pieţei.

Carmen Dan, ministrul de Interne: "Nu am vorbit în cursul zilei de 10 august cu doamna prefect. Am primit informaţia pe fluxul infrmational pe care vi l-am precizat, după ce s-a semnat ordinul de restabilire".

Aleşii opoziţiei ar fi vrut să o audieze în Comisie şi pe Speranţa Cliseru, o apropiată a primarului General al Capitalei, Gabriela Firea. Prefectul Bucureştiului nu a dorit să participe, însă PNL, USR şi PMP insista ca ea să explice motivele pentru care a ordonat evacuarea protestatarilor.

Robert Turcescu, deputat PMP: "Este aproape halucinnat ca prefectul nu a informat ministrul că urmează ordinul de intervenţie în forţă. În ce ţară din lume se mai întâmplă asta?"

Presa nu a fost lăsată să participe la şedinţa Comisiei, pe toată perioada audierii. Iar explicaţia celor de la PSD a fost că ministrul a venit cu un raport secret. Numai că, şi în absenţa jurnaliştilor, acesta nu a ajuns pe mesele deputaţilor.

Răzvan Prişcă, deputat PNL: "Dna ministru a venit cu un document, care se intitula "Raport de operaţiune". Noi l-am văzut cu toţii, doar că l-am văzut în mâna domanei minsitru. Să vii să îl fluturi dar să spui că este clasificat şi că, dacă vom face solicitare îl vom primi, e bătaie de joc".

La final, cei din opoziţie i-au cerut ministrului de interne să demisioneze din funcţie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cazan: Nu este niciun impediment în identificarea jandarmilor care au avut bandă neagră pe cască
Cazan: Nu este niciun impediment în identificarea jandarmilor care au avut bandă neagră pe cască
VIDEO PROTVPLUS.RO
talhar
Bărbatul care a agresat un bărbat de 75 de ani, în scara unui bloc, a fost prins
Firea: ”Înţeleg nemulţumirea celor care nu au căldură. Nu aveam să rezolv în 2 ani”
Profesoara de engleză din Cluj, reclamată pentru că a predat un cuvânt la ore
Ambulanță în misiune, blocată de un șofer nervos. Bărbatul a mers în bloc după medici
Un nou focar de pestă porcină în România. Mistreții vor fi vânați
Bărbat filmat în timp ce incendia locuința vecinului cu un Molotov. Victima era acasă
politie
Un tânăr din Iași a recunoscut că și-a ucis prietenul. Ce sentință blândă a primit
Angajata unei școli, filmată jignind elevii: ”Du-te la mă-ta acasă dacă e frig!”
Viorica Dăncilă s-a întâlnit în Israel cu Benjamin Netanyahu
Cum arată agresorul recidivist care a bătut până la inconştienţă un bătrân în scara unui bloc
Tânăr de 24 de ani reţinut, după ce a întreţinut relaţii sexuale cu sora lui, de 13 ani. Fata a rămas însărcinată
Cum au furat hoții din Gorj 2 tone de țiței dintr-o conductă dintr-un parc petrolier