Explicaţiile date de Carmen Dan la Parlament: de ce şi-au ascuns jandarmii indicativele. Raportul intervenţiei, ţinut secret

Ultimul update: Marti 21 August 2018 19:58
Data publicarii: Marti 21 August 2018 18:25
Categorie: Actualitate

A fost scandal marţi în Parlament. Carmen Dan a mers să le explice aleşilor cum s-a văzut din biroul ei, de la minister, intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei.

Acelaşi ministru de Interne a afirmat că în ziua Mitingului Diasporei nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, cea care a semnat ordinul de evacuare a protestatarilor. Cât despre intervenţia propriu-zisă, şefa de la Interne s-a rezumat să spună că Jandarmeria face o anchetă internă, motiv pentru care nu are ce să-şi reproşeze. De demisie, aşa cum i-a cerut opoziţia, nu poate fi vorba.

Cu toate că nu a primit o invitaţie oficială, Carmen Dan a mers în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor pentru a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la evenimentele din 10 august.

Şefa de la interne a fost flancată de Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi de coordonatorul intervenţiei jandarmilor din Piaţă, Laurențiu Cazan. Acesta a încercat să explice motivul pentru care unii dintre colegii săi aveau indicativele de pe căşti acoperite cu bandă adezivă. "Şi în cadrul instituţiei noastre, de-a lungul timpului, au fost reorganizări... Nu este un impediment în identificarea acelor jandarmi care au acţionat în acest fel. Ştim zonele lor de responsabilitate"

Robert Turcescu, deputat PMP: "Răspunsul a fost cam aşa... "Jandarmeria sta prost cu dotarea... Nu era casca lui. Era casca unui coleg, care nu ştie unde era şi atunci au luat ce căşti au apucat şi le-au pus în cap şi au acoperit cu banfda adezivă... Haideţi să fim serioşi! Chiar crede cineva?!"

Carmen Dan le-a spus deputaţilor că, în 10 august, nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, cea care a dat ordinul de evacuare a Pieţei.

Carmen Dan, ministrul de Interne: "Nu am vorbit în cursul zilei de 10 august cu doamna prefect. Am primit informaţia pe fluxul infrmational pe care vi l-am precizat, după ce s-a semnat ordinul de restabilire".

Aleşii opoziţiei ar fi vrut să o audieze în Comisie şi pe Speranţa Cliseru, o apropiată a primarului General al Capitalei, Gabriela Firea. Prefectul Bucureştiului nu a dorit să participe, însă PNL, USR şi PMP insista ca ea să explice motivele pentru care a ordonat evacuarea protestatarilor.

Robert Turcescu, deputat PMP: "Este aproape halucinnat ca prefectul nu a informat ministrul că urmează ordinul de intervenţie în forţă. În ce ţară din lume se mai întâmplă asta?"

Presa nu a fost lăsată să participe la şedinţa Comisiei, pe toată perioada audierii. Iar explicaţia celor de la PSD a fost că ministrul a venit cu un raport secret. Numai că, şi în absenţa jurnaliştilor, acesta nu a ajuns pe mesele deputaţilor.

Răzvan Prişcă, deputat PNL: "Dna ministru a venit cu un document, care se intitula "Raport de operaţiune". Noi l-am văzut cu toţii, doar că l-am văzut în mâna domanei minsitru. Să vii să îl fluturi dar să spui că este clasificat şi că, dacă vom face solicitare îl vom primi, e bătaie de joc".

La final, cei din opoziţie i-au cerut ministrului de interne să demisioneze din funcţie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cazan: Nu este niciun impediment în identificarea jandarmilor care au avut bandă neagră pe cască
Cazan: Nu este niciun impediment în identificarea jandarmilor care au avut bandă neagră pe cască
VIDEO PROTVPLUS.RO
Gabriela Firea pe Arena Nationala
Arena Națională se închide pentru câteva luni. Firea: „Care e vina mea?”
”Revoluția traficului”: Bucureștiul mai are ”doar” 2 locuri până va deveni cel mai aglomerat oraș din lume
Protest față de defrișări. "În centrul României va apărea un mare deşert"
CE avertizează România că ar putea comite un abuz cu GDPR în cazul RISE Project
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs explozia la fabrica de armament din Cugir
Pietonii nu sunt în siguranță pe ”treceri” când traversează. Accident grav în Constanța
Marius Parfenie dus la politie
Ce spun psihologii despre atacul de la Brăila. "Astfel de lucruri se pot repeta oricând"
Monumentul drag românilor care va fi aici și peste o sută de ani
Brad uriaş de Crăciun, târât pe străzile din Lugoj. De unde a fost tăiat
Accident urmat de un incendiu, pe un drum din Agigea. Cum se simte șoferul
Legea offshore a fost promulgată de preşedinte. Ce prevede forma finală
Celebrul hacker român "Guccifer", predat autorităţilor americane. Ce secrete ar deţine