Experți, despre poza cu Gabriel Oprea și Obama: ”Mai sunt și alte elemente prelucrate”

Ultimul update: Sambata 30 Iunie 2018 20:04
Data publicarii: Sambata 30 Iunie 2018 17:55
Categorie: Actualitate

Fostul ministru Gabriel Oprea este, din nou, în centrul atenţiei şi, fără să vrea, a ajuns şi în presa internaţională subiect de glumă.

Mai mulţi specialişti în imagine l-au acuzat că a modificat o fotografie, în care ar strânge mâna fostului preşedinte american Barack Obama.

Oprea a fost, într-adevăr, în Biroul Oval de la Casa Albă în 2011, dar în fotografiile oficiale de atunci singurul care apare strângându-i mâna lui Obama a fost Traian Băsescu. De vineri seara, internetul este scena unui festival de photoshop cu aluzii la acest trucaj.

Gabriel Oprea a devenit activ pe Facebook după ce şi-a relansat partidul. Şi ca să le reamintească reuşitele sale celor care-l urmăresc s-a lăudat într-o postare că a pus umărul la parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Într-una dintre fotografii, şeful UNPR apare strângându-i mâna lui Barack Obama. Imaginea a stârnit însă numeroase discuţii pentru că, în septembrie 2011, când Oprea l-a însoţit pe Traian Băsescu la Washington în calitate de ministru al Apărării, în poza oficială doar cei doi foşti preşedinţi îşi dau mâna.

Iar fotografia postata de fostul demnitar pare a fi photoshopata destul de stângaci. Poza este mărita în aşa fel încât consilierii americani nu se mai văd în spatele lui Traian Băsescu şi, în mod suprinzator, ceasul de pe şemineu are cifre arabe, deşi în cea oficială are cifre romane.

Octav Ganea, fotojurnalist Inquam Photos: "În afara faptului evident că persoanei care a prelucrat imaginea nu i-a plăcut ceasul şi l-a schimat cu un altul, mai sunt şi alte elemente. Acest colţ de perete are o structură. Mâna care nu-i aparţine lui oprea are o zonă mult mai moale, mai nedefinită, pentru că a fost împrumutată de aici, loc în care cine a făcut modificarea a şi introdus informaţie. La fel şi costumul fostului preşedinte.!

Fostul vicepremier a răspuns criticilor spunând că Obama i-a întins mâna atât lui, cât şi lui Bogdan Aurescu, pe atunci secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea şi-a apărat punctul de vedere precizând că nu este fotograf, nu ştie să prelucreze fotografii şi a pus pe pagina de socializare ceea ce a primit.

Gabriel Oprea: "Nu sunt fotograf, nu fac fotografii, nu le prelucrez şi nici nu mă pricep să le falsific! Am primit-o şi eu. Fotografia am păstrat-o în arhiva personală aşa cum am primit-o atunci, după eveniment, de la echipa de atunci".

Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a replicat că a ajuns foarte rău dacă a ajuns să falsifice fotografii de la întâlnirea respectivă pentru a îşi face imagine.

Traian Băsescu: "Vai de capul tău amărâtule. Profesorul doctor, general, Gabriel Oprea, chiar a ajuns tare rău şi jos dacă pentru imagine falsifică fotografiile de la întâlnirea mea cu Barak Obama."

După postarea devenită celebră, pe internet au apărut numeroase fotografii modificate în care chipul lui Oprea este suprapus peste cel al lui Obama din momentul eliminării lui Osama Bin Laden, al lui Franklin Roosevelt din momentul semnării tratatului de la Yalta, sau al reginei Elisabeta.

Unii nu s-au sfiit să-l plaseze în spaţiu, lângă Dumitru Prunariu, sau în fata tancurilor cu care face parada Coreea de Nord. Ba chiar Oprea a apărut, prin photoshop şi în serialul de comedie Seinfeld.

Reacția lui Gabriel Oprea, după poza modificată în care dă mâna cu Obama
Reacția lui Gabriel Oprea, după poza modificată în care dă mâna cu Obama
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
dosare mineriada ICCJ
4 persoane, suspectate că le-ar fi vândut unor cadre didactice acte false
Augustin Lazăr, audiat de secția pentru procurori a CSM în urma cererii de revocare
Gabriela Firea a convocat, luni dimineață, comandamentul de iarnă
Bătrân salvat în ultima clipă de un vecin din casa în flăcări. De la ce a pornit incendiul
Un TIR a intrat într-o farmacie din Prahova. Ce făcea şoferul în loc să conducă
Iarna s-a instalat în doar câteva ore, în 30 de județe: „M-a luat pe nepregătite”. Drumuri închise și zboruri întârziate
tablou furat Picasso
Răsturnare de situaţie în cazul tabloului de Picasso găsit în Tulcea. Ce s-ar fi întâmplat de fapt
Greva generală de la metrou ar putea bloca Bucureștiul săptămâna care vine
Numere LOTO 18 noiembrie 2018. Numerele extrase duminică la LOTO 6/49
Examenul de rezidențiat la medicină. doar 4.500 de locuri, deși deficitul este de 12.000
Oamenii, debusolați după un mesaj primit de la RO-Alert. Au făcut exact pe dos
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii