Dungaciu: Am ajuns în faza sadică a războiului. Rusia a dat un singur cuvânt patrimonului mondial: dezinformarea

×
Codul embed a fost copiat

În studioul Știrilor PRO TV este Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române.  

Urmărește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații

Andreea Esca: Miercuri seară, speram cu toții la un alt rezultat. Cum vedeti declarațiile de după aceste discuții? Ce credeți că s-a întâmplat înăuntru? De ce au eșuat?

Dan Dungaciu: Faptul că domnul Lavrov nu a negociat nu înseamnă că nu a venit cu mandate. Mandatul Federației Ruse se bazează acum pe situația din teren și pe presiunile pe care Rusia le face.

Suntem în faza aproape sadică a acestui război, pentru că, în acest moment, Federația Rusă nu are nevoie să atace, nu are nevoie să cucerească orașele- deci să intre în luptele de gherilă, care pentru ea ar fi devastatoare- e suficient să facă blocadă.

Citește și
dan dungaciu
Analistul Dan Dungaciu: Putin vrea să facă o „Uniune Europeană” a lui, de tipul URSS. Acum, el acționează pentru istorie
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Când faci blocadă, suferă civilii. Și suferă într-un mod dramatic.
Faptul și că televiziunile de știri încep să arate mai degrabă imagini cu suferința civililor decât cu luptele efective, asta pune o presiune în plus pe opinia publică din Occident, care se simte din ce în ce mai vinovată și vrea să se termine o dată războiul și în special pe liderii de la Kiev.

Avantajul lor major și faptul că au rezistat două săptămâni în fața unei armate mult mai puternice și incomparabil mai bine cotate, alături de poporul ucrainean, i-a pus într-o situație de superioritate evidentă, și morală, dar nu numai.

”Toată presiunea este pe Zelenski, Rusia așteaptă într-un mod cinic și sadic”

Dan Dungaciu: Acum sunt într-o situație în care blamul sau presiunea morală cade pe ei – e vorba de poporul lor, e vorba de mamele lor, de copiii lor, de frații lor.

Federația Rusă pune aceste tipuri de presiuni și așteaptă, într-un mod cinic și sadic.

Toată presiunea este pe Zelenski, pentru că armata ucraineană, din păcate, nu-i poate scoate afară pe ruși din Ucraina. Nu poate să-i învingă în sensul în care să-i convingă să plece. Federația Rusă dacă stă și impune blocade, în momentul acela suferă populația civilă.

Zelenski este într-o situație teribilă, cu presiunea morală pe care dânsul o resimte în acest moment, plus presiunea Occidentului, care se simte și el extrem de prost că nu face nimic și probabil că, politic, se va pune o presiune pe partea ucraineană ca să încheie odată războiul. Occidentul nu vrea să se vadă într-o oglindă, tu vezi rațional că nu ai ce să faci la ce se întâmplă acolo.

Andreea Esca: Să înțelegem că nu există nicio șansa de negocieri și războiul va dura mult timp de acum încolo?

Dan Dungaciu: Dacă lucrurile stau așa, presiunea civilă din partea cetățenilor din Ucraina asupra lui Zelenski, pe termen scurt, este mai mare decât pe Putin.

Presiunea pe Putin, ca urmare a sancțiunilor economice, se va vedea în timp. Efectele aici nu se vor vedea imediat. La acest moment, în Federația Rusă avem două sondaje de opinie, unu lde stat și altul privat, care dau o rată de acceptabilitate pentru Putin de 70%, în creștere.

”Ruși se raliază în jurul lui Putin. Dezinformarea, manipularea și acceptarea manipulării este un mod de a trăi în Rusia”

Dan Dungaciu: Poate mint amândouă. Dar suntem în faza în care populația rusă, antioccidentală în marea ei majoritate, din nefericire, se raliază în jurul lui Vladimir Putin.

Au existat foarte mulți oameni care au protestat, dar nu au făcut masă critică. Oamenii din jurul lui Putin sunt deja sub sancțiuni, Federația Rusă era deja sub sancțiuni. Dacă a crescut ceva în Rusia în perioada de criză a fost sectorul agro-alimentar. Cine-l conduce? Fiul Securității din Federația Rusă.

Ei au câștigat mulți bani în perioada sancțiunilor, vor câștiga în continuare, vor folosi această presiune occidentală pentru a pune presiuni pe propria populație.

Federația Rusă a dat un singur cuvânt patrimoniului mondial: dezinformarea. Asta face parte nu doar din esența regimului Putin, vine încă din Imperiul Țarist, prin celebrele falsuri pe care le prezentau în fața ambasadorilor occidentali, cu mult înainte de URSS s-au remarcat prin asta.

Dezinformarea, manipularea și acceptarea manipulării în Rusia este un mod de a trăi. Drama nu este că manipulează, ci că o bună parte acceptă această manipulare, în numele gloriei, măreției Federației Ruse, care e ilustrată încă de președintele Putin.

Sigur că asta nu va ține. Dar presiunea pe civilii din Ucraina este incomensurabil mai puternică acum decât pe cetățenii Federației Ruse.

Andreea Esca: Considerați că o prezență a Chinei și a Statelor Unite la negocieri le-ar da o șansă mai mare de izbândă?

Dan Dungaciu: În acest moment, Ucraina a transmis deja semnale că dorește să-și renegocieze chiar statutul, apropierea de NATO nu se mai pune. Dar Ucraina s-a fript o dată, cu supa numită Acordul de la Budapesta, prin care a renunțat la arma nucleară pentru garanții. Nu i-au acordat garanții cei care au fost semnatarii- Federația Rusă, SUA, Marea Britanie.

”Nu îmi imaginez că în mai puțin de un deceniu Ucraina va reuși să intre în Uniunea Europeană”

Dan Dungaciu: Asta nu înseamnă că-și va lua arma nucleară, înseamnă că vrea garanții mai puternice. Membrii Consiliului de Securitate, vecinii Ucrainei, toți trebuie să-i dea garanții, suficient de convingătoare ca să-și modifice Constituția, să voteze la un referendum pe ideea de neutralitate. China este, din acest punct de vedere, un actor care ar ajuta.

Andreea Esca: Joi seara începe, la Versailles, Summit-ul Consiliului European. Cât de repede credeți că Ucraina si Moldova vor primi un răspuns la cererile lor de aderare la Uniunea Europeană?

Dan Dungaciu: După cum spunea și șeful diplomației europene, nu există scurtături pe calea europeană. Din acest punct de vedere, situația Ucrainei nu este tocmai fericită că imediat după ea au făcut cerere Georgia și Republica Moldova, pentru că au diluat într-un fel profilul ucrainean.

Dar dincolo de asta, anunțul a fost făcut, dar cred că lucrurile vor dura. Nu-mi imaginez că în mai puțin de un deceniu Ucraina va reuși să intre în Uniunea Europeană. Serbia, ca să nu vorbim de Turcia, negociază de mai bine de 10 ani acest statut și nu are problemele teritoriale pe care le are Ucraina, de pildă.

”Sadismul Rusiei este acum: nu vă convine, priviți la televizor ce se întâmplă”

Dan Dungaciu: Moralmente, Ucraina are toată simpatia, toate avantajele, dar cred că emoția va trece și dacă e să se ia o decizie la nivelul consiliului lucrurile vor fi mai complicate și nu ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece.

Acesta este un motiv pentru care inclusiv europenii vor ca acest conflict să se termine cât mai repede, inclusiv pentru a-și acoperi odată această postură care nu e deloc comodă. Să te uiți acolo cum suferă civilii, cum oamenii mor și tu, de fapt, să nu poți să faci nimic.

Cred că presiunile pe partea ucraineană nu vor veni, din befericire, doar din partea Federației Ruse, iar Zelenski se află într-o situație complicată.

E vorba despre poporul lui și nu e vorba de a mai câștiga o victorie politică sau de etapă, e vorba de a câștiga victoria pentru cetățeanul ucrainean care în acest moment este în linia întâi. Sadismul Federației Ruse acum este: ”nu vă convine, priviți la televizor ce se întâmplă”.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Dungaciu: Putin trebuie pedepsit, Rusia flămândă și disperată e înfiorătoare. SUA și China- viitoarea ordine mondială
Dungaciu: Putin trebuie pedepsit, Rusia flămândă și disperată e înfiorătoare. SUA și China- viitoarea ordine mondială

Invitatul Știrilor Pro TV este Dan Dungaciu, directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române.  

Analistul Dan Dungaciu: Putin vrea să facă o „Uniune Europeană” a lui, de tipul URSS. Acum, el acționează pentru istorie
Analistul Dan Dungaciu: Putin vrea să facă o „Uniune Europeană” a lui, de tipul URSS. Acum, el acționează pentru istorie

Analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, a discutat, marți, în cadrul Știrilor PRO TV, despre situația din Ucraina.

Analistul Dan Dungaciu: „Vladimir Putin a făcut o greșeală strategică”
Analistul Dan Dungaciu: „Vladimir Putin a făcut o greșeală strategică”

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a comentat pentru PRO TV decizia de la Moscova.

Dan Dungaciu: Invadarea Ucrainei ar fi sfârșitul lui Vladimir Putin sau sfârșitul mandatului său politic
Dan Dungaciu: Invadarea Ucrainei ar fi sfârșitul lui Vladimir Putin sau sfârșitul mandatului său politic

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice, al Academiei Române, a vorbit, joi seara, despre situația de la granița Ucrainei, punctând că Vladimir Putin nu va ataca țara vecină pentru că asta ar însemna sfârșitul său politic.

 

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.