Ducu Darie, fiul lui Iurie Darie, a murit la 60 de ani. Creațiile sale legendare


Ultimul update: Miercuri 18 Septembrie 2019 19:56
Data publicarii: Miercuri 18 Septembrie 2019 18:18
Categorie: Stiri actuale

Este un an cumplit pentru teatrul românesc. Miercuri s-a stins, la numai 60 de ani, regizorul Alexandru Darie, realizatorul multor spectacole de referinţă.

"Trei surori, Visul unei nopţi de vară, Poveste de iarnă ori Iluzia comică" sunt doar câteva, dintre ele. Talentul lui a fost dublat de un farmec inconfundabil, plămădit din zâmbetul şi timbrul său răscolitor. Cel alintat în breaslă, Ducu, era fiul îndrăgitului actor Iurie Darie, şi director al Teatrului Bulandra, de 17 ani. Artistul s-a stins după prânz, la Spitalul Fundeni, unde era internat de aprope două săptămâni, din cauza agravării cirozei, de care suferea de mult timp. Era pe lista de aşteptare, pentru transplant hepatic.

În anul 2000, Ducu Darie şi alţi doi colegi de generaţie realizau, la PROTV, transpuneri ale unor cunoscute poezii eminesciene. După 20 de ani de experienţă în teatre, regizorul cocheta atunci, cu o plăcere molipsitoare, cu aparatul de filmat.

Alexandru Darie s-a născut pe 15 iunie 1969, fiind unicul copil al popularului actor Iurie Darie.

Încă din facultate a obţinut premii în străinătate cu spectacolele realizate la Casandra, iar după absolvire a fost angajat de teatrul din Oradea. A montat şi la Piatra Neamţ, iar după revoluţie a lucrat câţiva ani la teatrul de Comedie, unde a bulversat Bucureştiul cu un senzaţional "Vis al unei nopţi de vară". Spectacolul s-a jucat în turneu şi în Marea Britanie, iar cronicarii londonezi l-au comparat pe Darie cu Peter Brook.

Ducu Darie a devenit apoi unul dintre regizorii emblematici ai Bulandrei, teatrul pe care îl şi conducea din 2002.

„Noi suntem nişte administratori ai unei instituții, singura libertate pe care o avem e când hotărâm ce text ce actori, ce regizori. Trupa unui teatru e o şcoală de teatru, o formă de teatru, o tradiţie care nu trebuie aruncată la gunoi, doar schimbat sistemul.”

Când teatrul a avut dificultăţi financiare, Ducu Darie a făcut haz de necaz amintindu-şi de lipsurile din anii '80.

„Noi am făcut meserie asta în epoca cealaltă, când era mai greu decât acum, când teatrele făceau cosciuge ca să poată surpaviețui, apa îngheţa în pahare pe scenă, aşa că suntem căliţi.”

"Trei surori", "Poveste de iarnă", ''Anatomie. Titus. Căderea Romei'' ori "Bach files" sunt câteva dintre creaţiile lui legendare care au făcut săli ticsite la Bulandra. Oana Pelea, Marcel Iureş, Mihai Constantin, Ion Besoiu, Tudor Chirilă ori Dorina Chiriac sunt doar câţiva dintre actorii pe care Ducu i-a ghidat să-şi găsească drumul către roluri memorabile.

"Ne ştim şi iubim de când aveam 4 şi tu 7 ani. Ce atâta grabă, Ducu? Ai ars ca lumânarea din 'Trei surori'... repede şi până la capăt. Te iubesc. Mulţumesc. Drum bun. Ne mai întâlnim noi... şi... te iubesc!", a scris îndurerată Oana Pelea.

Ducu Darie îşi lucra singur luminile pentru spectacole, iar colaborarea lui cu apreciatul compozitor Adrian Enescu a lăsat o amprentă puternică asupra palmaresului său. Ultimul spectacol regizat de Ducu Darie a avut premiera în octombrie 2018. "Coriolanus", o adaptare după Shakespeare, cu Şerban Pavlu în rolul principal, este un tulburător manifest politic care a făcut valuri în Bucureşti.

Regizorul Alexandru Darie a murit la vârsta de 60 de ani
Regizorul Alexandru Darie a murit la vârsta de 60 de ani
VIDEO PROTVPLUS.RO
perchezitii DIICOT
Șantaje și extorcări în Timișoara. DIICOT a aflat cum fac interlopii trafic de cocaină în oraș
Adolescentă de 17 ani din Prahova, dispărută în timp ce se întorcea de la școală
Dacian Cioloș le cere liberalilor să-și ia un ”angajament scris” pentru un pachet de 4 legi
Un TIR a luat foc după ce a lovit capul unui pod peste Olt. Pasagerul, dispărut în râu
Klaus și Carmen Iohannis, la banchetul imperial din Japonia. Ținutele purtate de cei doi
Juristul care a înjunghiat un actor în cinema, la Timișoara, a fost arestat preventiv
accident Dambovita
Dezastrul provocat de o șoferiță de 20 de ani în Dâmbovița. Cinci oameni au fost răniți
O casă și barul de lângă, distruse de un incendiu în Dâmbovița. De la ce a pornit focul
Blocuri ANL transformate ilegal în hoteluri de către chiriaşi. Cât pot câştiga lunar
Care va fi salariul minim în 2020. Anunţul oficial al Guvernului
O hackeriţă pe jumătate româncă a găsit găsit vulnerabilităţi în sistemul electronic de vot din SUA
Planul Primăriei pentru monumentele istorice în paragină. În ce se vor transforma