Doliu național în Israel. Netanyahu anunță o anchetă „majoră” după ce zeci de oameni au murit într-o busculadă

Ultima actualizare: 30-04-2021 18:25
Israel
AFP

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis vineri o anchetă „majoră” în cazul busculadei în care au murit zeci de oameni, inclusiv copii, potrivit News.ro.

În timpul vizitei la locul unde a avut loc tragedia de joi seară, în apropierea Muntelui Meron, Netanyahu a spus că o anchetă „majoră” va face ca un astfel de dezastru să nu mai aibă loc vreodată.

Cel puţin 45 de oameni au murit şi 150 au fost răniţi la festivalul Lag B'Omer care a atras zeci de mii de evrei ortodocşi.

„Au avut loc scene sfâşietoare aici. Oameni care au fost striviţi mortal, inclusiv copii”, le-a spus Netanyahu reporterilor la faţa locului.

Prim-ministrul a declarat că „teribilul dezastru” este unul dintre cele mai grave din istoria ţării, adăugând că duminică va fi zi de doliu naţional.

Busculada a avut loc în jurul orei locale 01:00, joi spre vineri, şi primele informaţii au sugerat că o structură s-a prăbuşit.

Surse din poliţie au declarat ulterior pentru ziarul Haaretz că totul a început când unii oameni au alunecat pe trepte, ceea ce a făcut ca mai mulţi să cadă. Acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Înregistrările video publicate online arată mii de oameni încercând să fugă printr-un culoar strâmt. Prin megafoane, oamenilor le-a fost cerut să se disperseze înainte ca poliţia să ceară evacuarea completă a locului.

Unii martori au criticat răspunsul poliţiei şi au spus că incidentul a început când a închis pasajul cu lărgime de 3 metri.

„Era foarte aglomerat... oamenii erau nevoiţi să meargă pe rampă pentru a ieşi”, a declarat un tânăr pentru AFP. „Poliţia l-a închis. Apoi mai mulţi oameni au ajuns şi poliţia nu i-a lăsat să iasă, aşa că oamenii au început să cadă”.

Alţi doi martori au declarat pentru Haaretz că o baricadă a poliţiei i-a împiedicat pe oameni să iasă din zona aglomerată.

„Îmi asum întreaga responsabilitate, pentru bune şi rele, şi sunt pregătit pentru orice inspecţie”, a spus reporterilor şeful poliţiei din regiune, Shimon Lavi. Ulterior, el a declarat pentru AFP că ofiţerii săi au făcut tot ce au putut.

Alţi oficiali din poliţie au declarat pentru presa locală că oamenii au alunecat în pasajul strâmt şi busculada era „scăpată de sub control”.

Mii de poliţişti au fost trimişi în zonă şi au închis evenimentul după busculadă.

În urma tragediei, lideri mondiali au transmis mesaje de condoleanţe şi de sprijin. Între ei, prim-ministrul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel şi oficiali ai Uniunii Europene.

Anual, zeci de mii de evrei ortodocşi iau parte la pelerinajul de la Meron pentru Lag B'Omer, sărbătoare religioasă marcată prin focuri în aer liber, rugăciuni şi dansuri.

Faptul că programul de vaccinare anti-Covid în Israel s-a dovedit un succes a făcut ca autorităţile să ridice multe dintre restricţii şi, astfel, adunarea a fost organizată anul acesta la un nivel mai mare.

Locul de pelerinaj este împărţit între bărbaţi şi femei. Imaginile arată că busculada a avut loc într-una dintre secţiunile rezervate bărbaţilor.

Potrivit Times of Israel, la evenimentul de joi noapte au ajuns 100.000 de oameni. Anul trecut, evenimentul a fost restricţionat, iar acum numărul participanţilor a fost mai mic faţă de alţi ani, când sute de mii de oameni luau parte la festival.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!