Doi soți din Sibiu au murit în aceeași zi din cauza coronavirusului. Zeci de contacți, în izolare

Dată publicare: 01-04-2020 13:18
Dată actualizare: 01-04-2020 13:48


38 de persoane sunt în carantină, în Sibiu. Au luat contact cu o femeie de 65 de ani și soțul ei, de 70 de ani, care au murit, luni, din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

Cei doi soți au fost internați pe rând, la Boli Infecțioase, la Spitalul Județean. Acum, aproape toate rudele lor trebuie să respecte măsurile impuse de autorități.

Cei doi soţi s-au întors din Turcia, unde plecaseră tot din motive medicale. Bărbatul de 70 de ani, diabetic, a fost transferat la spital pe 26 martie. Starea lui s-a înrăutățit, iar patru zile mai târziu a decedat.

În aceeași zi, s-a stins și soția. Testele au arătat că ambii s-au infectat cu COVID-19. Familia provenea din comunitatea de rromi din județ.

Femeia de 65 de ani a fost primul deces din cauza coronavirusului anunțat la Sibiu, respectiv decesul cu numărul 51 din bilanțul național. Aceasta avea o patologie preexistentă, și anume o boală cardiovasculară, la fel ca soțul ei, care a fost anunțat drept decesul cu numărul 81 în bilanțul național.

Dorin Cioabă, autoproclamatul rege internaţional al rromilor: „Între ei, nu există nici garduri şi sunt mai multe familii care locuiesc într-o curte, sunt familii numeroase. Aceste familii m-au sunat disperate, au anunţat autoritatiile despre faptul că unii au şi simptome care sunt specifice acestei boli, nu au fost contactaţi. Le este teamă pentru copiii lor, pentru ei, mulţi dintre aceştia neamuri fiind".

Ancheta epidemiologică a identificat zeci de persoane care au luat contact cu cei doi soți decedați. Autoritățile intraseră oricum în alertă de la moartea bărbatului.

Mircea Crețu, prefectul judeţului Sibiu: „În urma raportului realizat de Direcţia de Sănătate, a reieşit ca un număr de 38 de persoane au intrat în contact cu persoana decedată. Am dispus măsura izolării acesor persoane la domiciliile lor".

Echipaje de poliţie şi ordine publică, sprijinite de luptători ai Serviciului Acţiuni Speciale, verifică în regim de urgenţă dacă persoanele din zona de carantină respectă măsura izolării la domiciliu şi interdicţiile de circulaţie. Sunt monitorizate, în total, aproape 3.500 de persoane.

În prezent, 82 de persoane și-au pierdut viața din cauza infecțiilor cu coronavirus în România.


VIDEO PROTVPLUS.RO