"Disperare de a aduce bani la buget". Reacții după anunțul Guvernului despre salarii
Salariul minim pe economie ar putea să crească la 2080 de lei în mai puțin de două săptămâni. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii.
În plus, cei cu vechime sau cu studii superioare, dar plătiți cu salariul minim, vor primi mai mult, adică 2350 de lei. "Asta ne arată o disperare a Guvernului de a aduce bani la bugetul de stat", spun reprezentanții patronilor, care vor plăti diferența și impozitele aferente.
Ministerul Muncii lucrează la creşterea salariului minim de la 1 noiembrie, nu de la început anului viitor, cum era planificat iniţial. Aşadar acesta ar putea să ajungă de lună viitoare la 2080 de lei, de la 1900 de lei, cât este acum. Asta înseamnă că salariaţii vor primi 100 de lei în plus, în mână. E o grabă periculoasă, spun oamenii de afaceri.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România: "Devansam cu două luni o măsură care era dificil de acomodat şi de la 1 ianurie, dar oricum acum o tensiune şi mai mare pentru că afectează bilanţurile pe 2018, contractele încheiate la preţul pentru 2018. De fapt toată masa salarială se va mişca, pentru că nimeni nu va accepta să rămână el cu vechiul salariu şi să vină cei de jos cu noile salarii.”
Florin Jianu, IMM-uri: "Ne arată o disperare a Guvernului de a aduce bani la bugetul de stat. E clar că nu mai sunt bani la buget şi atunci încearcă prin orice metode. Şi cum aduc bani la bugetul de stat? Transferând resposabilitatea şi costurile pe spatele întreprinzătorilor privaţi."
Pe lângă creşterea salariului minim, Ministerul Muncii vrea să introducă pentru prima dată o majorare suplimentară pentru cei cu 15 ani de vechime sau cei cu studii superioare necesare pentru post, până la 2350 de lei.
De aceste creşteri ar urma să beneficieze peste 40% din totalul angajaţilor din România, care acum lucrează pe salariul minim, adică peste două milioane de salariaţi.
În schimb, exista îngrijorări cu privire la salariile bugetarilor. Într-o scrisoare trimisă recent Comisiei Europene, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa că, în construcţia bugetului pe 2019, este luată în calcul - într-unul dintre scenarii - char îngheţarea salariilor la nivelul acestui an. Cu alte cuvinte, nu ar mai avea loc creşterile promise în programul de guvernare.
Eugen Teodorovici: "Este un calcul pe care noi l-am făcut, un posibil scenariu, dar mergem pe ceea ce Parlamentul a adoptat în privinţa Legii Salarizării".
În vreme ce ministrul Finanţelor susţine că e vorba doar despre un scenariu, şi ministrul Muncii anunţă tot pe Facebook că legea salarizării se va aplica în formă actuală, cu creşteri de 25% pentru majoritatea bugetarilor, de la 1 ianuarie.
Dar surse din Comisia Europeană spun că scrisoarea reprezintă o intenţie clară a Ministerului de Finanţe pentru a ţine sub control cheltuielile de anul viitor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!