Decizie fara precedent in tara in care se construieste haotic. Suma primita de proprietarii unei case umbrite de un bloc
Decizie fara precedent intr-o Romanie in care constructiile se fac haotic si cu avize luate pe spaga.
O familie din Cluj a reusit sa obtina in instanta despagubiri in valoare de 65.000 de euro dupa ce langa locuinta lor a fost construit un imobil care blocheaza lumina soarelui - lucru interzis de un ordin al Ministerului Sanatatii.
Totul a inceput in 2009 cand in spatele casei familiei Rosca a aparut un bloc de 3 etaje plus mansarda la numai cativa metri de gardul lor. De atunci proprietarii casei au facut continuu plangeri la primarie si au adus chiar specialisti care sa demonstreze faptul ca locuinta nu beneficiaza de suficienta lumina si ca blocul este mult prea aproape.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
In urma expertizei tehnice s-a stabilit ca intr-un colt al casei soarele bate doar o ora si 20 de minute. In ceea ce priveste distanta, aceasta trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu inaltimea cladirii mai inalte. In cazul de fata blocul are 14 metri inaltime iar distanta dintre cladiri este de doar 7 metri.
Domnul Rosca sustine ca de cand a fost ridicat blocul, cheltuielile locuintei au crescut cu 1000 de lei in fiecare iarna. In plus, oamenii nu au deloc intimitate.
Ioan Rosca, proprietar: "Iarna se simte o raceala de nu se poate discuta, deci este consum de gaz, consum de lemne, hai ca vara mai merge cum mai merge ca e umbra, dar iarna e greu. Nu pot sa stau in ograda sa fac nimic toti din bloc si daca nu se uita eu simt ca se uita. Deci nu avem niciun confort."
Desi au incercat disperati sa vanda de mai multe ori casa, proprietarii nu au reusit. Valoarea ei a scazut cu aproape 40 la suta, iar specialistii imobiliari confirma ca o casa cu multa luminozitatea este mai valoroasa decat una umbrita de alte cladiri.
Maria Kalanyos, agent imobiliar: "Casele care sunt intr-o zona in care sunt blocuri sau cladiri mult mai inalte ar avea o scadere cu aproximativ 5% la pret fata de cele dintr-o zona aerisita"
In final legea a fost de partea proprietarilor casei. Ordinul nr. 536 al Ministerului Sanatatii din 23 iunie 1997 spune ca fiecare incapere a unei locuinte trebuie sa aiba soare cel putin o ora si jumatate pe zi.
Jumatate din despagubirile de 65.000 de euro a fost deja achitata de primarie - cea care a dat avizul de constructie.