Cutremur in MAPN.2 generali, 24 ofiteri, 15 subofiteri, acuzati de coruptie

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DNA au dispus astazi trimiterea in judecata a doi generali, 24 de ofiteri, 15 subofiteri si maistri militari, precum si 71 de caporali. Toti sunt acuzati de coruptie, intr-un dosar care vizeaza angajarea militarilor profesionisti.

Cei doi generali vizati de DNA sunt urmatorii:

-► generalul de brigada (rez.) Ion Marian, fost adjunct al sefului Directiei de Management si Resurse Umane din cadrul Ministerului Apararii Nationale. El este acuzat de fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru savarsirea de infractiuni si trafic de influenta.

-► general-maior doctor (rez.) Mihai Chirita, fost sef al Directiei de Instructie si Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apararii Nationale. El este acuzat de instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru savarsirea de infractiuni, instigare la infractiunea de folosirea de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Potrivit procurorilor anticoruptie, "in perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Breaza au fost organizate, in mod succesiv, mai multe activitati de selectie a unor candidati pentru a deveni militari profesionisti". Acestia urmau sa devina ofiteri, maistri militari, subofiteri, soldati sau gradati voluntari.

Citește și
instanta
Cinci ofiteri MApN, intre care doi generali, arestati de Instanta
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

De asemenea, au fost organizate selectii pentru elevi sau studenti in vederea admiterii la o serie de institutii de invatamant militar. Selectia consta in probe eliminatorii psihologice si de aptitudini fizice.

"Folosindu-se de puterea functiilor si a gradelor militare pe care le detineau, inculpatii cu functii de conducere au actionat in asa fel incat unii candidati sa promoveze in mod ilegal, dupa ce primisera subiectele la unele probe scrise, in schimbul unor sume de bani" - se arata in comunicatul DNA.

Cum se dadea "testul"

"Creierul" acestor operatiuni era generalul Ion Marian, care s-a folosit de influenta sa pentru a-l determina pe colonelul Constantin Richea (inculpat si el) sa favorizeze anumiti candidati, in calitate de comandant al Centrului Zonal Breaza.

Pentru a rezolva aceste "probleme", generalul il trimitea cu biletele la comandantul de la Breaza pe finul sau, maistrul militar Din Dragos. Pe aceste bilete erau scrise numele celor care urmau "sa treaca" testele de aptitudini. Generalul Marian prefera biletele de frica sa nu fie ascultat la telefon, atunci cand dadea indicatiile.

In acest mod, in perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selectie si orientare Breaza a primit biletele continand numele a 51 de candidati pe care i-a declarat admisi in mod ilegal, deoarece ei obtinusera rezultate sub baremul legal.

In schimb, pentru 12 candidati la concursul pentru ocuparea unor functii de subofiteri la scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti, metoda a fost alta. Generalul Marian l-a fortat pe comandantul acestei unitati, colonelul Valerica Diaconu (inculpat) sa furnizeze candidatilor, din timp, grilele de raspuns.

Cat se castiga de pe urma falsificarii testelor

Generalul Marian si finul sau, maistrul militar Din Dragos, au castigat de la candidatii favorizati de la unitatile miliare din Breaza si Pitesti de 52.100 euro.

Un alt inculpat, locotenent colonel Craciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Judetean Ilfov, a "castigat" 8.150 euro si 6.300 lei dupa ce a ajutat 10 candidati sa treaca probele de la Centrul Zonal Breaza.

Aproape la fel s-a procedat si la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti. Printre cei care au intervenit pe langa comandantul unitatii, in favoarea unor candidati, s-a aflat si generalul maior Mihai Chirita

Astfel, la primul concurs, comandantul unitatii militare din Pitesti a intocmit o lista cu 50 de candidati sustinuti de diferite cadre militare, carora urma sa li se distribuie grilele de raspuns. Presedintele comisiei s-a impotrivit partial, adica a fost de acord sa furnizeze grila doar pentru proba de limba engleza. Din acest motiv, multi candidati care platisera au picat testele: nu au stiut raspunsurile si la proba de matematica.

Asa ca au inceput sa se certe.

 

"Inculpatul general maior Chirita Mihai a sustinut 10 candidati la acest prim concurs, amenintandu-l pe inculpatul Diaconu Valerica pentru nedistribuirea grilei si la proba a doua.
Dupa cateva zile, la aceeasi unitate, s-a organizat al doilea concurs, unde, inculpatul Chirita Mihai a sustinut alti 10 candidati, determinandu-l pe comandantul unitatii sa faca demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alaturi de sus numitul, si alti ofiteri au exercitat presiuni asupra comandantului unitatii, in sprijinul unui numar de 61 de candidati carora li s-au distribuit raspunsurile pentru ambele probe, prin aceeasi metoda si de catre aceeasi persoana
" - se arata in comunicatul DNA.

Prin urmare, la unitatea militara din Pitesti, 70 de candidati au fost declarati admisi in mod ilegal, in locul celor care ar fi meritat sa treaca testele.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Reteaua favorizarilor la scoala militara! Anchete DNA si arestari
Reteaua favorizarilor la scoala militara! Anchete DNA si arestari

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie incearca sa convinga cinci judecatori ai instantei supreme ca cinci ofiteri superiori din cadrul Ministerului Apararii, printre care si doi generali, trebuie arestati preventiv.

Cinci ofiteri MApN, intre care doi generali, arestati de Instanta
Cinci ofiteri MApN, intre care doi generali, arestati de Instanta

Instanta suprema a decis arestarea preventiva a celor cinci ofiteri, printre care generalul de brigada Ion Marian si generalul maior Mihai Chirita.

2 generali si 3 ofiteri ai MApN,acuzati de coruptie,cercetati in libertate
2 generali si 3 ofiteri ai MApN,acuzati de coruptie,cercetati in libertate

UPDATE: Desi i-a audiat ore in sir, judecatorul a refuzat sa ii aresteze. Le-a pus totusi o serie de interdictii. Recursul se va judeca in cateva zile la Instanta Suprema.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.