Cum vor funcţiona instanţele în perioada stării de urgenţă. Ce procese se pot judeca

Anunț important de la CSM. Ce procese se vor mai judeca în starea de urgență
StirilePROTV

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat cum vor mai funcționa instanțele din țară în timpul stării de urgență. Activitatea judecătoarescă a fost restricționată la maxim.

 

CSM a hotărât ca ”pe durata stării de urgenţă instituită prin Decretul preşedintelui României 195/2020, activitatea de judecată a instanţelor în materie nonpenală vizează judecarea, în fond sau în căile de atac, în cazul judecătoriilor, a următoarelor cauze:

-ordin de protecţie, tutelă/curatelă, internarea medicală nevoluntară, ordonanţa preşedinţială, suspendarea provizorie a executării silite, încuviinţare executare silită, măsuri asigurătorii, asigurare dovezi, incidentele procedurale în cauzele care se judeca pe durata starii de urgenţă, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii;

-orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită”.

Citește și
coronavirus tratament
Cursă contra cronometru pe glob pentru a găsi tratamentul împotriva coronavirusului
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Situația tribunalelor

În ceea ce priveşte tribunalele, Secţia a stabilit că activitatea urmează să vizeze cauze privind:

-suspendarea executării hotărârii, suspendarea executării provizorii, măsuri de protecţie a minorilor - Legea 272/2004, măsuri asigurătorii, suspendarea provizorie a executării silite, suspendare executare silită, ordonanţa preşedinţială;

-asigurarea dovezilor, tutela/curatela, ordin de protecţie, reţinere navă, suspendare executare act administrativ, litigii privind achiziţiile publice care privesc strict produsele medicale şi alte achiziţii în domeniul stării de urgenţă, precum şi cele care decurg din executarea acestor contracte sau care vizează aplicarea unor măsuri în domeniul stării de urgenţă, cereri privind insolvenţa persoanei juridice întemeiate pe art. 66 alin. (11) din Legea 85/2014;

-conflicte de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se judeca pe durata starii de urgenţă, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii, dar şi orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.

Procesele curților de apel

Curţile de apel vor soluţiona, potrivit Secţiei pentru judecători:

-suspendarea executării hotărârii, suspendarea executării provizorii, măsuri de protecţie a minorilor - Legea nr. 272/2004, măsuri asigurătorii, ordonanţa preşedinţială, asigurarea dovezilor, suspendare executare act administrative;

-litigii privind achiziţiile publice care privesc strict produsele medicale şi alte achiziţii în domeniul stării de urgenţă, precum şi cele care decurg din executarea acestor contracte sau care vizează aplicarea unor măsuri în domeniul stării de urgenţă, litigii privind regimul străinilor, întemeiate pe OUG 194/2002;

-cereri de strămutare, conflicte de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se judeca pe durata stării de urgenţă, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii şi orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.

”Pe durata stării de urgenţă, instanţele pot soluţiona în materie nonpenală şi alte cauze care, potrivit legii, se judecă fără citarea părţilor”, se menţionează în hotărâre.

Spețele pentru camerele preliminare

Potrivit Secţiei, pe durata stării de urgenţă instituite, în materie penală, în afara cauzelor stabilite în aplicarea dispoziţiilor art. 4 şi 9 din Hotărârea 257/17.03.2020 a Secţiei pentru judecători a CSM, judecătorii de cameră preliminară sau, după caz, instanţele vor soluţiona, în fond sau în căile de atac, şi următoarele:

-cauze în materia amânării sau întreruperii executării pedepsei ori a măsurii educative privative de libertate;

-cauze în materia liberării condiţionate;

-cauze având ca obiect schimbări privind măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie; 

-contestaţiile împotriva încheierilor judecătorului de supraveghere a privării de libertate prevăzute de Legea 254/2013;

-contestaţii la executare, cereri având ca obiect schimbări în executarea unor hotărâri;

-cereri având ca obiect înlăturarea sau modificarea pedepsei;

-cereri privind menţinerea, înlocuirea sau încetarea măsurilor de siguranţă cu caracter medical;

-cauze având ca obiect infracţiuni - inclusiv infracţiuni flagrante

- care privesc aplicarea Decretului 195/2020 sau măsurile de prevenire/combatere a pandemiei COVID-19 (inclusiv infracţiunile de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzute de art. 352 Cod penal, omisiunea declarării unor informaţii, prevăzute de art. 3521 Cod penal şi fals în declaraţii, prevăzut de art. 326 alin. (2) Cod penal).

Vor mai fi soluţionate şi căi de atac extraordinare apreciate ca urgente, dar şi cereri de strămutare, conflicte de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se soluţionează pe durata stării de urgenţă.

”Judecătorii de cameră preliminară sau instanţele pot soluţiona pe durata stării de urgenţă şi alte tipuri de cauze, în care legea nu prevede citarea părţilor”, se mai precizează în decizie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie. Alte 3 decese la Suceava. Noul bilanţ, anunţat de Arafat
Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie. Alte 3 decese la Suceava. Noul bilanţ, anunţat de Arafat

Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie. Cu cât trec orele, situaţia îmbolnăvirilor şi deceselor în România provocate de COVID-19 se agravează.

Cursă contra cronometru pe glob pentru a găsi tratamentul împotriva coronavirusului
Cursă contra cronometru pe glob pentru a găsi tratamentul împotriva coronavirusului

Pe tot globul are loc o cursă contra cronometru pentru a găsi un tratament eficace și un vaccin împotriva acestui virus înspăimântător.

Ministrul Culturii vrea să impună pe radio și TV difuzarea de muzică românească în proporție de minimum 50%
Ministrul Culturii vrea să impună pe radio și TV difuzarea de muzică românească în proporție de minimum 50%

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţă că a propus adoptarea difuzării, în proporţie de minimum 50%, a producţiilor româneşti pe radio şi tv, pentru a sprijini artiștii care nu își mai pot desfășura activitatea din cauza coronavirusului.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.