Cum isi impart tara consumatorul aprig si cel prudent. Harta Romaniei in functie de consumul de alcool
Romanii au lasat-o mai moale cu bautura, dupa cum arata cifrele. In anul 2014 am baut, in medie cu 3 litri mai putin decat in 2013, dar cu 6 litri mai mult ca in 2011, cand era criza.
Suntem departe de campionii Europei la acest capitol, dar exista zone din tara in care unii se pot lua la tranta oricand cu un rus, cand vine vorba de tarie... la pahar.
In Romania, statisticile arata ca avem doua tipuri de "consumatori". Primul, consumatorul aprig - locuieste in mediul rural, e agricultor, are intre 50 si 60 de ani, sta in Oltenia sau Moldova si bea peste 3 litri pe lună. E barbat si preferă vinul.
Alegeri 2024
11:07
Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
11:00
Elena Lasconi, după vot: Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
Al doilea e consumatorul prudent, orasean, lucrează pe cont propriu, are intre 15 si 35 de ani si bea 1 litru si jumatate pe lună.
Datele arata un consum de putin peste un litru, pe luna, de bere, o sticla si ceva de vin, plus 200 de mililitri de tarie. In Europa, cehii sunt campionii halbelor inspumate - beau 12 litri pe luna de bere. Pe ultimul loc e Turcia - noi suntem pe 7 in Europa. Pour les connaisseurs, cum spun francezii, pentru ca la ei se bea cel mai mult vin, noi suntem pe la jumatatea clasamentului, stam mult mai bine ca Polonia de exemplu.
Despre tarie, doar atat - rusii beau pe luna cat bem noi intr-un an, iar belgienii consuma cam un dop de persoana, in medie.
Pe regiuni, cea mai mare cantitate de alcool curge in paharele din Oltenia, urmata de Moldova, Muntenia si Bucuresti, iar la coada Vestul tarii.
"Seara se bea in jur de 75% din intregul consum de alcool. Daca in cluburi lumea prefera sa bea bauturi spirtoase, in restaurante bautura principala dupa apa este vinul si berea”, spune Mircea Buteanu, patron de restaurante.
Cum ramane insa cu betiile de pomina si cu serile de neuitat? "Nu spun ca toti sunt betivani, dar in general cand se pun pe baute, cam trei sferturi beau mult."
Din pacate suntem pe primul loc in Uniunea Europeana la boli provocate de consumul de alcool. Comparativ cu 2012 si 2013, in 2014 pare ca am baut mai putin. Insa statisticile ar putea fi influentate si de faptul ca multi inca vand bautura la negru.