Gesturile involuntare care pot ascunde o tulburare gravă. Sunt întâlnite tot mai frecvent

Dată publicare: 04-12-2019 10:16
Dată actualizare: 04-12-2019 10:57


Probabil ați întâlnit oameni care se spală obsesiv pe mâini, verifică de câteva ori dacă au închis uşa, dacă şi-au făcut ghiozdanul. Sunt manifestări obsesiv compulsive întâlnite tot mai frecvent şi au nevoie de terapie comportamentală.

Poate că filmul "Aviatorul", cu Leonardo DiCaprio nu l-ați văzut. Însă, cu siguranță, ați observat că sunt oameni care se tem teribil de boli, exact ca personajul principal. Cei care se spală obsesiv pe mâini, sau cei care evită prezența altor persoane.

Carmen Trutescu, medic primar psihiatrie pediatrică, INSMC:„Noi spunem că anxietatea apare că nu putem să controlăm mediul exterior. În tulburarea obsesiv-compulsivă, oamenii dezvoltă diferite ritualuri comportamentale, precum nevoia de a te spăla pe mâini să nu te contaminezi, să nu iei o boală care ar putea să-ţi fie fatală.”

Aceste manifestări apar din copilărie. Spre exemplu, vorbim despre copii care verifică de multe ori dacă au apă în ghiozdan, dacă au închis uşa, dacă au cheia la ei, dacă au tot ce le trebuie în penar.

Verificarea obsesivă face parte din manifestările compulsive. Şi are nevoie de terapie comportamentală.   

Carmen Trutescu: „Dacă nu intervenim avem mai departe de a face cu un adult anxios, care va prefera să rămână singur, să nu fie văzut, oamenii să nu se uite la el.”

Dacă vedeţi aceste verificări obsesive, nu grăbiţi copilul. . Pentru că, grăbindu-l, nu faceţi altceva decât să îi măriţi anxietatea.

Irene Davidescu, medic psihiatru, spitalul Colentina: „Vă grăbiţi, produceţi adrenalină, acestă adrenalină creşte nivelul de catecolamine din organism, care sunt anxiogene. Putem să ajungem la anxietate. Anxietate poate mima orice simptom, nu e nicio rusine acum să ai o tulburare de anaxietate.”

La vârsta mică, terapia comportamentală dă cele mai mari rezultate pentru toată viaţa ulterioară.