Contestatia lui Cioaca in cazul condamnarii la 22 de ani de inchisoare, judecata in octombrie

Ultima actualizare: 18-07-2013 06:59
cristian cioaca

Contestatia fostului politist Cristian Cioaca in cazul condamnarii la 22 de ani de inchisoare, primita in dosarul in care este acuzat de uciderea sotiei sale, Elodia Ghinescu, va fi judecata in 3 octombrie, la Curtea de Apel Pitesti.

Cristian Cioaca a fost condamnat, in 2 iulie, de Tribunalul Arges, la 22 de ani de inchisoare. Instanta a dispus condamnarea lui Cioaca la 21 de ani de inchisoare pentru omor, la care se adauga un spor de pedeapsa de un an, precum si la doi ani de inchisoare pentru profanare de morminte.

De asemenea, potrivit deciziei Tribunalului Arges, fostul politist trebuie sa plateasca familiei Ghinescu si fiului sau, Patrick, despagubiri morale de 250.000 de euro, precum si 135.000 de lei cheltuieli de judecata.

In motivarea sentintei de condamnare, judecatorul Gheorghe Neacsu, de la Tribunalul Arges, a retinut ca, din probele administrate in cauza, rezulta ca Cioaca si-a ucis sotia, a transat cadavrul, dupa care l-a ascuns intr-un loc necunoscut.

Judecatorul a aratat in decizie ca "inculpatul a avut o atitudine nesincera, negand savarsirea celor doua infractiuni".

"Atitudinea nesincera a acestuia rezulta inclusiv din proba administrata la urmarirea penala cu testul poligraf, din refuzul inculpatului de a efectua o noua testare de acest fel si din comunicarea telefonica facuta martorei M.C., cand inculpatul i-a spus acesteia ca la cercetarea la fata locului s-au gasit urme de sange in locuinta si urmeaza sa se gaseasca astfel de urme si in autoturism. Din actele si lucrarile dosarului, rezulta astfel vinovatia inculpatului in ce priveste savarsirea celor doua infractiuni", a scris judecatorul in motivarea deciziei de condamnare la 22 de ani de inchisoare a lui Cioaca.

Magistratul a precizat ca faptele savarsite de Cristian Cioaca prezinta un grad de pericol social ridicat, iar urmarile produse sunt foarte grave, "constand in suprimarea vietii, dezmembrarea si ascunderea cadavrului".

In ceea ce priveste daunele solicitate de familia Ghinescu si cele pentru fiul fostului politist, instanta a retinut ca "sunt exagerate" si a dispus admiterea actiunii civile doar in parte.

"In ce priveste latura civila a cauzei, tribunalul a constata ca actiunile civile formulate sunt admisibile in parte, partile civile suferind un prejudiciu moral de actiunea ilicita a inculpatului, care a ucis pe fiica, sora si respectiv mama partilor civile, a depesat cadavrul si a ascuns ramasitele pamantesti, lasand astfel pe partile vatamate, constituite parti civile, fara o persoana apropiata, fara posibilitatea indeplinirii ritualurilor religioase privind inmormantarea persoanei decedate si de a se reculege la mormantul acesteia", se mai arata in motivare.

Judecatorul a preluat intocmai in motivare multe dintre pasajele din rechizitoriul procurorilor, acestea ocupand mare parte din cele 16 pagini ale documentului.

Decizia Tribunalului Arges a fost atacata cu apel atat de Cristian Cioaca si de procurori, cat si de mama si fratele Elodiei Ghinescu, in calitate de parti civile in dosar. Instanta Curtii de Apel Pitesti a inregistrat dosarul si a stabilit primul termen de judecata in 3 octombrie.

Cristian Cioaca a fost arestat preventiv in 5 decembrie 2012, iar de la sfarsitul lunii ianuarie este incarcerat la Penitenciarul Colibasi.

Curtea de Apel Pitesti a respins, in 12 iulie, o cerere de revocare a masurii arestarii preventive formulata de Cristian Cioaca, decizia fiind definitiva.

In 30 ianuarie, Cristian Cioaca a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului instantei supreme, fiind acuzat de omor calificat si profanare de morminte, dupa mai bine de cinci ani de la disparitia sotiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in noaptea de 29 spre 30 august 2007, "pe fondul unor relatii conflictuale preexistente legate de un iminent divort generat de presupusele relatii extraconjugale ale sotilor, in timp ce se aflau in dormitorul matrimonial, discutiile au degenerat, context in care Cristian Cioaca i-a aplicat sotiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia".

Ulterior, Cioaca a dus trupul sotiei sale in cada baii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai usor, potrivit procurorilor.

"Folosind o geanta de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumparase in timpul vacantei in Dubai, precum si perdeaua de dus din baia aferenta dormitorului (aceasta din urma fiind menita a impiedica eventualele scurgeri de sange), inculpatul Cioaca Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru in portbagajul autoturismului si le-a ascuns intr-un loc necunoscut. S-a constat si lipsa unor obiecte, precum: un cutit cu lungimea de 25-30 cm, doua prosoape, geanta de voiaj si perdeaua de dus", au notat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat ca in noaptea in care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla in apartament.

Cristian Cioaca a fost arestat in 5 decembrie 2012, de Curtea de Apel Bucuresti, care a admis recursul procurorilor fata de cercetarea sa in libertate, hotarata de Tribunal Bucuresti.

Probele criminalistilor, prelevate din locuinta Elodiei si a lui Cristian Cioaca, il indica pe politist responsabil de uciderea avocatei si transarea acesteia. Probe de sange - identificate cu un aparat special, Crime Light - prelevate de sub zugraveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se ca grupa sanguina apartine Elodiei.

Elodia Marilena Ghinescu a disparut de acasa la sfarsitul lunii august 2007, insa Cristian Cioaca, atunci politist la Politia din Arges, a anuntat disparitia acesteia abia in 5 septembrie 2007, la solicitarea sefei lui.

Anchetatorii au luat in calcul, din primele momente, varianta crimei in cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioaca, deoarece s-au gasit urme de sange in apartamentul celor doi soti si in autoturismul barbatului. Mai mult, in septembrie 2007, dupa doua saptamani de la disparitie, anchetatorii au gasit intr-o rapa haine avand pete cu sangele Elodiei. In octombrie 2007, intr-o rapa langa Rasnov au fost gasite uniforma de politist a lui Cioaca, alte obiecte ale acestuia si ale Elodiei.

Cei doi au impreuna un copil, acum in varsta de 9 ani, care se afla in plasament la familia surorii lui Cristian Cioaca.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO