Condamnarea primită de criminalul de la Onești și soția lui. Doi muncitori au fost sechestrați și uciși

×
Codul embed a fost copiat

Moroșan Gheorghe, autorul crimelor din Onești din martie 2021, și soția sa, Moroșan Aurelea, și-au primit condamnările, vineri.

 

Astfel, Moroșan Gheorghe a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, iar Moroșan Aurelea a primit 12 ani de închisoare. Pronunțarea în acest caz a stabilit și daune morale de 2.000.000 de euro.

Cazul crimelor de la Onești

În blocul cu patru etaje din Onești, coșmarul a început la ora 11 și 47 de minute. Printr-un apel la 112, care s-a întrerupt brusc, Gheorghe Moroșan a anunțat că este înarmat cu un cuțit și a amenințat că nu va ezită să îl folosească. Despre ostatici - inițial - nu a pomenit nimic.
 
Doi polițiști au fost trimiși să verifice situația și, cinci minute mai târziu, au ajuns în față imobilului. Atunci s-a aflat că Moroșan i-a sechestrat pe muncitori.
 
Situația devenea gravă și s-a cerut suplimentarea forțelor de intervenție cu încă șapte polițiști. Un negociator din cadrul serviciilor speciale a fost trimis să îl convingă pe agresor să îi elibereze pe captivi. Adjunctul șefului poliției din Onești se știa cu Moroșan și a inițiat primele discuții.
 
Ca să arate că are intenții serioase, Moroșan i-a adus pe balcon pe bărbații pe care îi ținea captivi.
 
Muncitorii prinși de Moroșan fuseseră trimiși acolo de firma care deținea apartamentul. Societatea câștigase locuința în instanță - în contul unei daune provocată de soția individului. Moroșan nu s-a împăcat niciodată cu ideea că a pierdut casa.
 
Morașan a mers la fosta lui locuința împreună cu soția care a stat într-un apartament vecin cu cel în care erau ținuți captivii.
 
Nu a colabarat cu polițiștii, ba chiar le-a transmis la telefon că își susține bărbatul. Ajunși într-un impas, la ora 13.53, polițiștii au suplimentat forțele și au schimbat negociatorul. A fost adus din libere, un ofițer de la Poliția din Bacău. Nici acesta nu a reușit să îl potolească pe agresor.
 
Cristian Gheorghe, director adjunct investigații criminale IGPR: "A soliciat să i se restituie actul de proprietate sau 300.000 de euro, dacă aude mișcare pe scară va trece la executarea celor doi ostatici. Telefonul mobil a fost preluat de un ostatic și a zis că e legat și că va fi ucis dacă se aude mișcare la ușa sau pe scară."
 
5 minute și 40 de secunde a durat acest apel. Peste două ore a mai urmat unul. Moroșan a spus că nu mai vrea să stea de vorba cu polițiștii și a cerut să i se facă legătura cu persoane importante din stat. Operatorul de la 112 a încercat 12 minute să îl calmeze - la fel cum făcuse și negociatorul.
 
La 16.55, în apartament s-a dezlănțuit iadul.
 
După ce au deschis ușa, polițiștii au trast gloanțe de cauciuc și de război. Gheorghe Moroșan a fost rănit la mâini și la picioare. Bărbații pe care îi ținea în locuință aveau răni pe tot corpul. Unul a murit acolo. Celălalt la spital. Amândoi zăceau pe balcon când au intrat agenții.
 
Apoi, nici negociatorul nu ar fi procedat bine.
 
Tudorel Butoi: "Negociatorul trebuia să vină de mână cu unu, doi, reprezentanți ai firmei care i-au luat omului apartamentului, că nu e treaba poliției, să vină cu geanta cu bani pe care omul o pretindea și să medieze discuțiile dintre acest făptuitor nefericit de crime și cei de la firmele astea."

Cine este criminalul din Onești

Furia suspectului din Oneşti vine dintr-o situaţie petrecută în urmă cu 11 ani. Atunci, bărbatul şi-a pierdut apartamentul în urma unei sentinţe judecătoreşti.
 
Pentru că era plecat în momentul executării silite, a cerut ani la rând să vadă hotărârea judecătorească, document pe care l-a revendicat şi în timpul luării de ostatici. Poliţiştii i l-au adus într-un final, însă trecuse deja la fapte.
 
În 2010, pe când suspectul Gheorghe Moroşan era plecat la muncă în Italia, familia sa ar fi fost evacuată forţat din apartament. Moroşan şi-a povestit propria variantă într-un live făcut pe Facebook în anul 2018.
 
"Unul din jandarmi i-a pus fiicei mele pistolul la cap, că dacă nu părăseşte apartamentul o împuşcă, i-a pus cătuşele la mâini şi a dat-o afară din apartament. Am venit în ţară, am încercat să-mi recuperez lucrurile din apartament, dar nu s-a putut face nimic. Am făcut mai multe plângeri penale, nenumărate, împotriva acestui executor. Eu nu întrebam decât: unde e hotărârea judecătorească care le-a dat dreptul să-mi intre în apartament şi să fiu executat silit? Bunurile au dispărut. E gol. Mi-au luat şi geamurile termopane", a spus bărbatul.
 
La finalul intervenţiei din 2018, acelaşi Moroşan a ameninţat că îşi va face singur dreptate, cu arma.
 
Suspectul de 68 de ani a fost de profesie mecanic de locomotivă, iar ulterior şofer de tir, însă între timp s-a pensionat. În prezent locuia cu soţia şi soacra, la ţară. Un cunoscut povesteşte un alt episod în care Moroşan a fost agresiv.
 
Moroşan a fost de-a lungul vieţii condamnat de 4 ori, atât în ţara cât şi în Italia: pentru furt, vătămare corporală şi conducere sub influenţa alcoolului.

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
Două TIR-uri au loat foc în localitatea Găeşti. Pompierii intervin cu mai mule autospeciale pentru lichidare
Două TIR-uri au loat foc în localitatea Găeşti. Pompierii intervin cu mai mule autospeciale pentru lichidare

Două TIR-uri au loat foc, luni seară, în localitatea Găeşti, iar pompierii intervin cu mai mule autospeciale pentru lichidare.

Mașinile cu motoare termice s-ar putea scumpi de anul viitor, iar prețul celor electrice ar urma să scadă
Mașinile cu motoare termice s-ar putea scumpi de anul viitor, iar prețul celor electrice ar urma să scadă

Mașinile cu motoare termice s-ar putea scumpi de anul viitor, în timp ce prețul celor electrice ar urma să scadă, spun experții din domeniul auto.

Proprietarii care riscă să plătească din 2025 impozit și de șase ori mai mare pe imobile, în București
Proprietarii care riscă să plătească din 2025 impozit și de șase ori mai mare pe imobile, în București

Finalul de an vine cu vești proaste pentru sute de proprietari de clădiri din Capitală.

Recomandări
Guvernul Ciolacu 2 a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”
Guvernul Ciolacu 2 a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.