Cladirile care trebuie sa aiba "buncare". Patriarhie: "Catedrala Mantuirii poate fi si protectie fizica si spirituala"
Lacasurile de cult, statiile de metrou sau hotelurile de peste 600 de metri patrati trebuie sa aiba obligatoriu adaposturi de protectie civila.
Sunt acele buncare menite sa ne protejeze in cazul unui cutremur major, bombardament sau atac chimic. In acest moment, in subsolul multor cladiri gasim mai degraba cavouri din beton decat spatii sigure. La catedrala Mantuirii Neamului din Capitala, in schimb, se pot adaposti 1000 de persoane.
Dupa zeci de minute de asteptare, cat sa gasim cheile, si 10 incercari iata-ne intrati intr-unul din cele peste 2500 de adaposturi de protectie civila aflate la subsolurile blocurilor din capitala. Impropriu spus adaposturi. Din multe a ramas doar indicatorul, triunghiul albastru cu portocaliu.
Multi dintre locatari habar nu au ca in caz de dezastru au teoretic unde sa se adaposteasca.
Ar trebui sa ne intereseze macar de-acum inainte, caci guvernul a stabilit clar ca toate spatiile de protectie trebuie reamenajate, iar cladirile care se vor construi cu aria mai mare de 600 de mp, inclusiv hoteluri si biserici, trebuie sa aiba si astfel de locuri la subsol.
Cum se intampla de pilda la Catedrala Mantuirii Neamului. Are 4 astfel de buncare la 11 metri sub pamant care aduna peste 700 de mp si unde se pot adaposti 1000 de oameni.
Vasile Cracaoanu: De iesit e o cale de evacuare. Singura iesire se realizeaza pe aici. pe aceasta evacuare. care va acea iesire sub un tunel subteran. iesi la suprafata la 40 m distanta de catedrala. Sistemul de ventilare este o teava in forma de s cuprinsa deja in structura de rezistenta. totul e mecanic. Nimic nu se poate monta electric si nu poate avea conexiune cu exteriorol.
Vasile Branescu, purtator de cuvant Patriarhie: Normele seismice au fost fundamentale. proiectata sa reziste pana la 8.
Prevederea unor adaposturi civile reprezinta si un act de moralitate. Poate fi si protectie fizica si spirituala."
Hotararea de guvern stabileste ca toate statiile de metrou trebuie sa aiba obligatoriu adaposturi de protectie civila. Acum, doar cele construite inainte de '86, adica magistrala 1 si parte din 2, au asemenea buncare.
Asta presupune usi de otel de 30 de cm si aproximativ 4 metri inaltime care sa inchida etans statia si un sistem special de filtrare pentru aer, in cazul unor substante periculoase.