Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul Hamas ucis în Iran. SUA l-a numit „terorist global”
Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas care a fost ucis, a făcut parte din organizație multe decenii, iar de câțiva ani a condus operațiunile politice ale grupului militant din exil.
În plus, el a deevenit unul dintre cei mai vizibili lideri în timpul războiului cu Israelul din Gaza, scrie CNN.
Hamas și presa de stat iraniană au declarat miercuri că persoana în vârstă de 62 de ani a fost ucisă în capitala iraniană Teheran. Hamas a susținut că Haniyeh a fost ucis într-un „atac” israelian asupra reședinței sale, în timp ce armata israeliană a refuzat să comenteze când a fost contactată de CNN.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Moartea lui Haniyeh reprezintă o lovitură semnificativă pentru Hamas într-un moment în care tensiunile se amplifică în Orientul Mijlociu din cauza războiului devastator din Gaza și ridică întrebări serioase cu privire la negocierile dintre Israel și Hamas.
În calitate de lider politic al Hamas, Haniyeh a fost un interlocutor-cheie al mediatorilor internaționali în timpul blocajului negocierilor privind ostaticii și încetarea focului dintre Israel și Hamas, după atacul grupării din 7 octombrie asupra Israelului.
Născut într-o tabără de refugiați și încarcerat de mai multe ori
Haniyeh s-a născut într-o tabără de refugiați de lângă orașul Gaza și s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980, în timpul primei „Intifada” - revoltă.
Părinții săi erau refugiați expulzați din Askalan, care mai târziu a devenit cunoscut ca orașul israelian Ashkelon.
A fost încarcerat de mai multe ori în Israel pentru participarea sa la revoltă, înainte de a fi deportat și de a se întoarce în Gaza - unde a urcat constant în rândurile Hamas în deceniul următor.
Haniyeh a fost numit parte a unei „conduceri colective” secrete în 2004, după moartea celor doi lideri anteriori ai Hamas, șeicul Ahmed Yassin și Abdel Aziz Rantisi, care au fost uciși în lovituri israeliene la doar câteva săptămâni distanță.
După ce Hamas a câștigat alegerile pentru Consiliul Legislativ Palestinian în 2006, Haniyeh a devenit prim-ministru al guvernului Autorității Palestiniene (AP), dar mandatul său a fost de scurtă durată. El a fost demis după un an de mandat de către președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și rămâne singurul prim-ministru al Autorității Palestiniene care a preluat funcția după ce a obținut un mandat în urma alegerilor populare.
Earlier today Ismail Haniyeh participated in the inauguration where they chanted “Death to Israel” and “Death to America”
Less than 12 hours later, Israel and America are alive. He is not.
— AG (@AGHamilton29) July 31, 2024
Deși a fost considerat liderul Hamas în Gaza timp de mulți ani, Haniyeh nu a devenit liderul politic general al grupării până în 2017, când i-a luat locul lui Khaled Meshaal, care a condus Hamas în exil din 2004.
Un an mai târziu, Haniyeh a fost numit „terorist global special desemnat” de către Statele Unite - decizie care a venit într-o perioadă de tensiune între Washington și palestinieni din cauza deciziei de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, decizie luată de președintele american de atunci, Donald Trump.
În ciuda acestei desemnări - și spre deosebire de conducerea militară a Hamas - Haniyeh a călătorit în întreaga lume, întâlnindu-se cu personalități mondiale în calitate de șef politic al organizației. El a fost fotografiat marți la Teheran întâlnindu-se cu președintele iranian Masoud Pezeshkian.
Discuții privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor
Atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie a făcut ca cel puțin 1.500 de luptători Hamas să treacă granița în Israel, într-un asalt care a ucis cel puțin 1.200 de persoane, iar alte aproximativ 200 au fost luate ostatice.
De atunci, loviturile israeliene din Gaza au ucis peste 39.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și au provocat o catastrofă umanitară în fâșia dens populată.
În lunile care au urmat, Haniyeh a fost o figură-cheie care a participat la negocierile internaționale privind conflictul, inclusiv eliberarea ostaticilor aflați încă în Gaza.
El s-a arătat dispus să ajungă la un acord dacă Israelul se retrage din Gaza - declarând în mai că grupul este „încă dornic” să ajungă la o înțelegere cu mediatorii, dar că orice propunere ar trebui să înceteze definitiv luptele în enclavă.
La acea vreme, el a declarat că cererile lor vizau să oprească „agresiunea împotriva poporului nostru, care este o poziție fundamentală și logică ce pune bazele unui viitor mai stabil”.
În replică, Israelul a calificat aceste cereri drept „inacceptabile”, prim-ministrul Benjamin Netanyahu promițând că va continua să lupte până când Hamas va fi distrus - ceea ce a dus la blocarea negocierilor, ambele părți schimbându-și vina.
Încă de la începutul lunii iulie, Haniyeh a luat legătura cu mediatori din Qatar și Egipt pentru a discuta idei privind încetarea războiului, generând unele speranțe că cele două părți ar putea fi pe punctul de a ajunge la un acord-cadru.
Având în vedere rolul său în negocieri, moartea lui Haniyeh „va avea o influență semnificativă asupra acestor negocieri”, a declarat miercuri analistul politic și de politică externă al CNN Barak Ravid.
De-a lungul războiului, el a continuat, de asemenea, să se întâlnească cu alți lideri și oficiali mondiali - inclusiv cu diplomatul chinez Wang Kejian, care s-a întâlnit cu Haniyeh în Qatar în martie, în timpul căreia au discutat despre războiul din Gaza.
Haniyeh a resimțit și consecințele personale ale războiului din Gaza. În aprilie, poliția israeliană a arestat-o pe una dintre surorile sale sub acuzația de comunicare cu membri ai mișcării. Nouă zile mai târziu, raidurile aeriene israeliene au ucis trei dintre fiii și patru dintre nepoții săi.
Ulterior, Haniyeh a insistat că moartea lor nu va afecta încetarea focului și negocierile în curs privind ostaticii.
„Oricine crede că țintirea copiilor mei în timpul discuțiilor de negociere și înainte de convenirea unui acord va forța Hamas să renunțe la cererile sale este iluzoriu”, a spus el.
La momentul respectiv, Haniyeh era stabilit în Qatar, care nu este semnatar al Statutului de la Roma, care permite jurisdicția Curții Penale Internaționale.