Ceremonie de Ziua Drapelului Romaniei, in Piata Tricolorului. Mesajul presedintelui Klaus Iohannis

Ultima actualizare: 29-06-2016 00:10
ziua drapelului

Drapelul national al Romaniei a fost inaltat duminica in Piata Tricolorului din Bucuresti in cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, si ministrul de Interne, Petre Toba.

In cadrul ceremoniei, care a fost organizata de Ministerul Apararii Nationale, Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti si Primaria Capitalei, drapelul a fost adus in piata de militari din cadrul Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul" si a fost binecuvantat de un preot militar. Evenimentul a culminat cu ridicarea pe catarg a Tricolorului, in acordurile Imnului national, scrie Agerpres.

"Drapelul tricolor, ca insemn national, ne vine de la Revolutia Pasoptista, iar Ziua Drapelului National care a fost reinstituita in 1998 aduce cu tarie in centru acest important simbol national, simbolul a tot ceea ce este mai de pret din ce am mostenit de la inaintasii nostri - si anume Romania in cadrele ei suverane, independente, de integritate teritoriala si unitate nationala. Eu cred, in aceasta zi, ca pe masura ce Romania se intareste, pe masura ce se dezvolta si se modernizeaza din ce in ce mai puternic, in acelasi fel, cu aceeasi intensitate, si drapelul si culorile sale intra mai profund in fiinta si in sufletul nostru", a afirmat ministrul Apararii, Mihnea Motoc, la finalul ceremoniei.

Foto: MApN

La randul sau, ministrul de Interne, Petre Toba, a afirmat ca 26 iunie este o zi importanta pentru Romania.

"Este foarte important ca si cu aceasta ocazie Ministerul Apararii, Ministerul de Interne au fost alaturi si ne bucuram si de faptul ca au fost prezenti multi bucuresteni. Am vazut si multi turisti. Este o zi importanta pentru Romania si multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi", a spus Toba.

Militarii Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul" au defilat si au prezentat un exercitiu de manuire a armamentului, iar Muzica Reprezentativa a MApN a sustinut in final un concert de cantece ostasesti.

La acest eveniment au participat reprezentanti ai unor institutii civile, militare si religioase, atasati militari straini acreditati la Bucuresti, militari veterani, raniti si urmasii personalului armatei decedat in actiuni militare, veterani de razboi, cadre militare in rezerva si in retragere.

Pentru buna desfasurare a ceremoniei, efective ale Ministerului Afacerilor Interne - Politie, Jandarmerie, Pompieri - au asigurat masuri pentru mentinerea ordinii publice si fluenta circulatiei, conform competentelor legale.

Ziua Drapelului National a fost proclamata prin Legea nr. 96/1998 si se sarbatoreste in fiecare an la data de 26 iunie.

Iohannis: Se cuvine sa iubim si sa respectam tot ceea ce reprezinta Drapelul Romaniei

Romanii sarbatoresc pe 26 iunie unul dintre cele mai pretioase insemne ale identitatii nationale - Drapelul, care reprezinta astazi o Romanie moderna, stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil, partener de incredere al SUA si membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice si al UE, a declarat duminica presedintele Klaus Iohannis.

''Sarbatorim pe 26 iunie unul dintre cele mai pretioase insemne ale identitatii nationale - Drapelul Romaniei. Aceasta zi, incarcata de profunde semnificatii, ne ofera prilejul sa reflectam la istoria natiunii noastre, precum si la contributia pe care fiecare dintre noi o putem avea la definirea viitorului ei. Tricolorul ne reaminteste de momente memorabile ale devenirii statului roman, care stau marturie a iubirii de neam, a dorintei de unitate si libertate, a onoarei si gloriei poporului nostru. Astazi, Drapelul reprezinta o Romanie moderna, stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil, partener de incredere al SUA si membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice si al Uniunii Europene'', se arata in mesajul sefului statului, transmis de Ziua Drapelului.

Potrivit acestuia, generatiile viitoare trebuie educate ''in spiritul dragostei fata de valorile romanesti''.

''Se cuvine sa iubim si sa respectam tot ceea ce reprezinta Drapelul Romaniei si sa transmitem si generatiilor viitoare aceste nobile sentimente, educandu-le in spiritul dragostei fata de valorile romanesti inscrise, inca din 1848, pe faldurile sale: libertate, dreptate si fratie. Cu aceasta ocazie, adresez un mesaj de recunostinta inaintasilor nostri pentru sacrificiul lor in lupta pentru unitate si independenta, precum si romanilor de pretutindeni, care se simt mandri de apartenenta lor si de valorile noastre nationale. La multi ani, Tricolor!'', a precizat Iohannis.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO