Cel puțin 100 de șoferi români și-au cumpărat permisele de conducere din Congo. Cum au fost păcălite autoritățile de la noi
Cel puțin o sută de șoferi români fără nicio pregătire, unii chiar analfabeți, și-au cumpărat permisele de conducere din Congo, după care le-au preschimbat cu cele românești.
Potrivit autorităților, afacerea de sute de mii de euro a fost pusă la cale de o grupare de crimă organizată, sprijinită inclusiv de funcționari și diplomați din această țară africană.
O sută de români au plătit între 2019 și 2020 între două si cinci mii de euro pentru un permis de conducere congolez.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
O grupare de crimă organizată formată din interlopi români și congolezi se ocupă de colectarea actelor necesare: fotografii, cerere, specimen de semnătură.
Apoi funcționari congolezi mituiți cu câte o mie de euro eliberau permisele fără ca posesorii să urmeze cursuri de legislație și condus. Potrivit autorităților, unii dintre cumpărători nu știu să scrie și să citească.
Mulți dintre clienții acestei grupări susțin că ar fi dat proba practică pe stradă, chiar în fața sediului Ambasadei Republicii Democratice Congo de la București.
Pe fir au intrat însă ofițerii de la Combaterea crimei organizate din Ploiești care au făcut într-o singură zi peste 60 de percheziții și au pus mâna pe dovezi, altele decât interceptări ale convorbirilor telefonice și filaje.
Mai ales că aproape toți posesorii de permise congoleze ar fi păcălit mai departe autoritățile române sa le dea la schimb documente românești.
Procurorii DIICOT susțin că au strâns suficiente dovezi care arată că în această afacere au fost implicați și diplomați ai Ambasadei Republicii Congo, dar pentru că se bucură de imunitate diplomatică nu au putut fi puși sub acuzare.
În schimb, o româncă, secretară în Ambasadă, este acuzată că ar fi emis fraudulos adeverințe de autenticitate pentru zecile de permise obținute în Congo, dar și că ar fi mințit autoritățile române atunci când apăreau suspiciuni de fals.
DIICOT i-a trimis în judecată, în zece dosare, atât pe membrii grupării de crimă organizată, cât și pe clienții lor. Unii au semnat deja acorduri de recunoaștere a vinovației.
O singură inculpată a primit până acum o pedeapsă cu executare de trei ani și opt luni - și 13.500 de lei amendă penală.
Instanțele au anulat până acum câteva zeci de permise congoleze, dar și pe cele preschimbate.