Cei mai multi parinti nu stiu sa-si asigure copiii in scaunul de masina. Datele ingrijoratoare scoase la iveala de un studiu
Cei mai multi parinti care isi iau copiii in masina nu reusesc sa foloseasca asa cum trebuie sistemele de siguranta si nu il fixeaza corect pe cel mic in scaunul special.
Sunt datele ingrijoratoare scoase la iveala de un studiu facut in Cluj Napoca pe sute de familii.
In cazul unui accident, spun politistii insistent, nu usile blocate sau faptul ca va tineti copilul in brate il protejeaza, ci un scaun special pentru masina, ranforsat cu centuri de siguranta in 5 puncte.
Alegeri 2024
21:58
Ilie Bolojan: „PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi fără niciun fel de negociere”
21:05
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
21:01
Elena Lasconi, apel către „forţele democratice” în turul doi: Vom face propuneri concrete pentru a ne uni în fața pericolului
20:57
Miliardarul care nu știe ce este TikTok, platforma pe care s-a promovat Călin Georgescu. Ce fel de președinte își dorește
Dintre toti pasagerii unei masini, un copil fara centura de siguranta are sanse minime de supravietuire, in caz de accident. Iata ce se petrece la impact: copilul e proiectat si izbit. Iar un adult care l-ar tine in brate, chiar strans puternic nu l-ar putea salva.
Multi parinti fie nu stiu aceste lucruri, si nici nu si le imagineaza, fie nu tin cont de ele, pe principiul: asa ceva mie nu mi se poate intampla.
Cativa experti din Cluj au facut special un studiu pe tema sigurantei copiilor in masini.
"Nivelul orasului Cluj Napoca, 30% dintre cei peste 800 de parinti chestionati nu stiau ce trebuie sa faca si cum sa isi asigure si sa-si aseze copilul in masina si cum sa foloseasca corect sistemele de siguranta", spune Mihaela Trombitas, organizator campanie.
Studiul mai arata ca 51% dintre copiii observati, cu varste intre 0-3 ani, nu stau corect intr-un sistem de siguranta auto.
"Eu nu stiam ca trebuie blocata centura cand copilul e in scoica. eu il puneam in scoica, il fixam in centura dar nu o blocam, n-am stiut."
In urma studiului, la Cluj a fost inceputa o ampla campanie de informare a parintilor. Politistii si specialistii in siguranta rutiera le-au explicat oamenilor cum trebuie sa il prinda in centura pe cel mic, ca sa-l ia cu masina fara sa-i puna viata in pericol.
Oricum, daca nu tin cont de aceste reguli, soferii risca amenzi de pana la 400 de lei.