Ce este ocluzia dentară. “Mușcătura perfectă nu înseamnă să ai dinții perfect aliniați”

×
Codul embed a fost copiat

Mulți oameni cred că dacă au dinții aliniați au mușcătură corectă, ceea ce e departe de adevăr, spune dr. Alexandra Mircea, în acest episod al emisiunii Smile with Style, în care vorbește despre ocluzia (sau mușcătura) dentară.

Alexandra Mircea este unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare. Emisiunea sa se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.

Dr Alexandra Mircea: Trebuie să existe niște contacte multiple, numeroase și stabile, adică atunci când închizi gura de fiecare dată sunt mușchi în același loc. Există, bineînțeles, variațiuni ale acestei situații și le vom trata în continuare.

În mod normal, în partea din față, dinții de sus vin peste dinții de jos, iar în părțile laterale, mușcătura arată ca un zigzag. Puteți să vă gândiți ca la un fermoar atunci când se închide, exact așa arată o mușcătură perfectă. Există o confuzie destul de frecventă. Mulți oameni consideră că dacă au dinții aliniați au mușcătură corectă. Nimic mai fals.

Sunt situații în care oamenii au dinții aliniați perfect. Zâmbetul este minunat, dar zig-zagul nu este corect pe părțile laterale, și sunt persoane care au dinții foarte înghesuiți sau din contră, spațiați.

Citește și
(P) Cum poți avea un zâmbet de zece, dacă iei 10 la Bac. Tratamente dentare gratuite pentru cei mai buni elevi
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Vizita la un medic dentist vă poate certifica faptul că mușcătura voastră este corectă sau nu, pentru că medicul se va uita nu doar la rapoartele dinților despre care vă povesteam anterior, ci și la contactele dintre dinți, pentru că sunt situații în care chiar dacă mușcătura în zigzag este corectă pe zonele laterale, iar în față dinții de sus acoperă dinții de jos, mușcătura tot nu este corectă.

Sunt anumiți dinți care fac contact prima oară între ei, abia după aceea mușcă și ceilalți dinți, ceea ce înseamnă că mușcătura nu este stabilă și cu contacte multiple la același timp.

Cum apar probleme la mușcătură?

Acum vreau să facem un exercițiu de imaginație. În momentul în care facem presiune sau călcăm pe un ou, într-un punct, acesta o să se spargă pentru că este o forță mult prea mare la care el nu rezistă. Dar dacă avem un carton de ouă pe care noi exercităm o presiune, forța se distribuie în mod egal pe toate punctele pe care există contact și nu se produce nicio problemă.

Exact așa este și cu mușcătura. Forța care se dezvoltă între dinții noștri trebuie să se distribuie în mod egal la nivelul tuturor dinților. Cum apar aceste probleme la mușcătură? Există posibilitatea ca atunci când apar dinții pe arcadele dentare, felul în care se poziționează ei să fie într-o mușcătură mai puțin corectă.

Dacă părintele duce copilul la medicul ortodont începând cu șase-șapte ani, se pot ghida aceste situații așa încât să nu se ajungă la o mușcătură deficitară sau incorectă peste câțiva ani. În momentul în care se realizeză tratamente stomatologice - plombe, coroane - este important ca în urma lor să se obțină această mușcătură stabilă despre care vă povesteam, adică să fie contactele stabile și mai multe, la nivelul aceleiași măsele.

Dacă nu se obține lucrul ăsta, apar situații în care anumiți dinți se întâlnesc mai repede decât ceilalți. Pe românește, pe partea stângă, un dinte mușcă mai repede decât restul dinților de pe partea dreaptă.

Acest aspect, în timp, o să declanșeze contracții ale mușchilor, pentru că îi deranjează faptul că mai întâi contactul este puternic pe un dinte și abia apoi sunt contactele stabile despre care povesteam. Și netratate, problemele astea pot duce la probleme articulare.

Mușcătura incorectă poate duce la dureri de cap inexplicabile

Problemele articulare de cele mai multe ori le identificați prin dureri de cap pe care nu le puteți lega de nicio altă cauză. Încep din fața urechii, de aici și iradiază pur și simplu în toată zona temporală. Adică simți că te strânge capul.

Ăla este momentul în care, dacă ai încercat orice alt remediu și ai făcut alte investigații medicale dar nu ai primit un răspuns, e momentul să te duci la medicul dentist să investigheze ocluzia sau felul în care tu muști.

Și sunt multe situații foarte mult decât din câte știu eu care au fost remediate, vindecate corectând mușcătura. Foarte multe dezechilibre se produc în momentul în care apar măselele de minte. Este posibil ca tu să ai o aliniere perfectă a dinților și o mușcătură corectă, dar atunci când apar măselele de minte, ele împing foarte mult în dinții din față ca să-și facă loc să apară, moment în care toate contactele pe care le ai între dinți se strică, se dezechilibrează.

O altă cauză destul de frecvent întâlnită pentru stricarea mușcăturii este pierderea unui dinte. Ai pierdut un dinte, clar se micșorează și se modifică contactele care există între dinți. Și dacă tu nu pui acolo o perioadă lungă de timp un implant, sau nu faci o punte dentară - pe care nu o recomand - dinții, încep să migreze.

Dinții întotdeauna își caută un vecin, pentru că ei au niște ligamente în interior care se atrag, care sunt tot timpul în contact. Dacă pierzi un dinte de jos, de exemplu vecinii lui față-spate se vor înclina spre spațiul rămas liber, iar dintele de sus o sa coboare spre spațiul rămas liber, ceea ce dezechilibrează contactele pe care le reprezintă o mușcătură corectă și de probleme în această mușcătură, ocluzie despre care tot vorbim aici. O altă cauză pe care putem să o amintim este bruxismul, adică scrâșnitul din dinți, despre care o să vorbim pe larg într-un alt clip.

Bruxismul, adică scrâșnitul din dinții reprezintă frecarea suprafețelor dentare cu ștergerea felului în care arată dinții sau a reliefului dinților, cum spunem noi. Puteți să vă imaginați suprafața dinților ca un puzzle sau ca un fermoar, despre care povesteam înainte. În momentul în care se uzează suprafețele dinților, adică de la bruxism, se freacă atât de mult suprafețele dentare, se șterge relieful zimților, și devin suprafețe pe care trebuie să le pui în contact. Și nu ies exact potrivite.

În momentul respectiv, mușcătura nu mai e stabilă, pentru că nu muști într-un singur punct stabil, și începi să-ți cauți de fapt o mușcătură corectă. Am vorbit despre ce e ocluzia sau mușcătura. Ce poate cauza o mușcătură incorectă?

Hai să vorbim despre cine poate trata aceste probleme. Este vorba, bineînțeles, de medicul dentist, care are de cele mai multe ori o specializare în ceea ce privește situațiile legate de mușcătură.

Putem să vorbim despre un medic specialist ortodont sau despre un medic specialist protetician. Ce verifică ei? Ei verifică faptul că dinții sunt în contacte multiple, stabile și repetabile, adică atunci când muști, muști în mai multe puncte în același timp.

Mai departe, în funcție de problemele care există și se identifică, se pornește la tratament. Fie se tratează forma dintelui de către medicul protetician, se repară plombe, coronițe, tot ce este nevoie de făcut și se verifică contactele egale și multiple, fie se repară aliniamentul sau mușcătura, cu ajutorul medicului ortodont sau poate să fie o combinație dintre cei doi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor
Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor

De la primul dințișor și apoi tot restul vieții e recomandată vizita la dentist la fiecare 6 luni. În lipsa problemelor aparente. Este singura modalitate să ne păstrăm sănătoși toți dinții. Toată viața.

Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”

Frica de dentist este provocată de experiențe neplăcute din trecut, care i-au marcat pe pacienți, spune dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog și influencer de succes în rândul Generației Z.

De ce apare țiuitul în urechi, tinnitus. Legătura cu lucrările stomatologice
De ce apare țiuitul în urechi, tinnitus. Legătura cu lucrările stomatologice

Zgomotele în ureche apar din cauza celulelor care transformă undele sonore în unde electrice. Dar şi frecvent, din cauza articulaţiei care mişcă maxilarele. Cum se tratează țiuitul - aflăm la emisiunea „Doctor de bine”.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.