Ce a urmat după controalele ANPC la KFC și McDonald's. Precizările giganților

28-10-2019 18:16

suc

În baza unei adrese emisă de DSVSA, ANPC permite restaurantelor McDonald’s să prepare și să comercializeze băuturi răcoritoare la dozator și gheață.

Premier Restaurants România, partenerul pentru dezvoltare al McDonald’s în România, a solicitat un punct de vedere al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA), privind necesitatea unei autorizări suplimentare pentru desfășurarea activităților de preparare a băuturilor răcoritoare precum și producerea și folosirea gheții. Această solicitare s-a făcut ca urmare a deciziei Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) de a opri temporar activitățile de preparare, utilizare și comercializare a băuturilor răcoritoare la dozator și a gheții de uz alimentar, motivând că Premier Restaurants nu deține autorizările necesare.

Răspunsul DSVSA, autoritatea competentă pentru acreditare, confirmă ceea ce Premier Restaurants a susținut de la început: „activitățile de preparare a băuturilor răcoritoare precum și producerea și folosirea gheții numai în cadrul restaurantelor dumneavoastră, NU se înscriu în categoria activităților pentru care este necesară autorizarea/înregistrarea sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor SUPLIMENTAR, aceste activități fiind circumscrise activității de alimentație publică, activitate care este deja înregistrată sanitar – veterinar la DSVSA București”.

Prin urmare, Premier Restaurants are toate autorizările necesare și nu este obligată să obțină autorizări speciale pentru producerea băuturilor răcoritoare sau a gheții.

Astfel, ANPC a revenit, după patru zile, asupra deciziei anunțate marți (21.10.2019) și a permis Premier Restaurants „să desfășoare activitățile de preparare, utilizare și comercializare a băuturilor răcoritoare la dozator și a gheții”.


Restaurantele KFC vor servi doar băuturi îmbuteliate în urma controalelor ANPC


Restaurantele KFC din toată ţara vor servi doar băuturi îmbuteliate, după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a decis sistarea temporară a utilizării dozatoarelor în restaurantele KFC, arată Sphera Franchise Group, compania care operează brandul KFC, într-o informare transmisă joi, 24 octombrie, Bursei de la Bucureşti.

"Am decis să servim doar băuturi îmbuteliate în toate restaurantele noastre KFC din ţară, ca urmare a deciziei ANPC de a dispune sistarea temporară a utilizării dozatoarelor în restaurantele KFC, motivând faptul că suntem producători de băuturi răcoritoare, ceea ce ar impune o autorizare", arată sursa citată.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a informat compania care operează brand-ul KFC cu privire la rezultatele unor controale efectuate într-o serie de restaurante KFC. Rezultatele se referă, în principiu, la două aspecte - pe de o parte, bacterii găsite în câteva maşini de gheaţă şi, pe de altă parte, presupusa utilizare fără a deţine autorizare a dozatoarelor de băuturi carbogazoase şi a maşinilor de gheaţă.

"Imediat ce controalele au fost iniţiate, am demarat o verificare internă pentru a determina cauzele tehnice sau de altă natură care ar fi putut genera aceste situaţii izolate. Până la finalizarea verificării interne, am decis să oprim utilizarea tuturor maşinilor de gheaţă şi, în general, utilizarea gheţii în toate restaurantele KFC, în linie cu principiile noastre de prevenire. Sphera Franchise Group plasează siguranţa consumatorului în topul priorităţilor sale şi aplică proceduri stricte, incluzând, printre altele, inspecţii zilnice şi săptămânale ale tuturor maşinilor de gheaţă, testări de rutină a calităţii gheţii şi teste periodice independente. Restaurantele KFC din ţară adera la proceduri standard de siguranţă alimentară bazate pe principiile HACCP (Analiza pericolelor şi punctelor critice de control), care necesită analize riguroase de risc în punctele critice de control", precizează compania.

Potrivit sursei citate, restaurantele KFC din România comercializează băuturi care sunt pregătite pentru consum imediat, folosind materii prime furnizate de o terţă parte, această activitate neîncadrându-se la categoria de producere a băuturilor. Pentru prepararea băuturilor sunt utilizate echipamentele puse la dispoziţie de furnizor, cu titlu de comodat, cu un sistem de dozaj presetat, verificat periodic de către furnizorul respectiv. Acest sistem este unul implementat in industria alimentară din întreaga lume, arată Sphera Franchise Group.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au descoperit bacteria Clostridium, bacterii coliforme şi enterococi în gheaţa produsă de KFC iar utilizarea aparatelor de producere a gheţii în care s-au descoperit bacteriile a fost interzisă, a declarat marţi directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO