Jill Biden vizitează, în semn de sprijin, țările care ajută Ucraina și refugiații ei.

Jill Biden vizitează, în semn de sprijin, țările care ajută Ucraina și refugiații ei. Iar în România a fost mai întâi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde a stat de vorbă cu militarii americani.

Sâmbătă, în urma cu putin timp, Jill Biden s-a intalnit si cu presedintele Johannis si sotia.

Baza românească din apropierea Mării Negre a devenit extrem de importantă pentru NATO, în contextul războiului din Ucraina, și mai multe armate străine, și-au trimis militari și tehnică de război.

Vineri, departe de camerele de luat vederi ale jurnaliștilor români, în baza militară de la Mihail Kogălniceanu, soția președintelui Statelor Unite le-a servit cina militarilor americani. Apoi, Jill Biden a vorbit cu soldații și a făcut poze cu personalul. Momente din întâlnire au ajuns direct pe Twitter. Ea a tăiat și un tort, pe care l-a servit ofițerilor. Nu au lipsit nici clipele amuzante. Știind că rezerva de ketchup a bazei era epuizată, Prima Doamnă a rezolvat problema.

Jill Biden a avut parte și de un moment emoționant. Împreună cu o femeie, cadru militar american de origine keniană, a citit dintr-o carte pentru băiețelul acesteia.

Totul face parte dintr-un program prin care soldații le citesc povești copiilor, de departe, ca să poate fi, astfel, mai aproape de ei. În baza de la Kogalniceanu sunt 1.500 de soldați americani- cu blindate Stryker și elicoptere de atac - mobilizați pe fondul crizei create de Rusia în zona Mării Negre.

După vizita de la Mihail Kogălniceanu, Jill Biden a plecat spre București.

În această dimineață, s-a întâlnit cu personalul ambasadei SUA și cu reprezentanții unor oganizații umanitare.

Jill Biden: „Românii sunt niște oameni minunați! I-au primit pe refugiați in casele lor, le-au oferit mâncare, îmbrăcaminte și inimile lor. Lumea a vazut asta și vă mulțumim.”

în curand, va merge impreuna cu sotia lui Klaus Iohannis, Carmen, - la o școală unde sunt refugiați ucraineni. Si după-amiază va pleca spre Slovacia.

Jill Biden a mai fost la noi și în 2014, an în care Rusia a anexat peninsula Crimeea și ulterior au început frămânările în regiunea Donbas - acum, măcinată de război

Prima Doamnă a SUA e alături de ucraineni

Înainte de plecarea din America, Jill Biden a avut o scurtă discuție cu ziariștii.

Jill Biden, soția președintelui SUA, Joe Biden: „Este foarte important pentru președinte și pentru mine ca ucrainenii să știe că suntem alături de ei”.

Din avion, Prima Doamnă a scris apoi, pe Twitter, că este în drum spre România și Slovacia pentru a petrecere Ziua Mamei cu copii și mame din Ucraina, forțați să își părăsească locuințele din cauza războiului lui Putin.

Dramele care se întâmplă acolo au marcat-o.

Jill Biden, soția președintelui SUA, Joe Biden: „M-a durut inima urmărind imagini video din Ucraina. Copii bolnavi care fug în trenuri medicale improvizate, bombardamentul de neconceput asupra unei maternități. Părinți care plâng desupra trupurilor rupte ale copiilor lor pe străzi. Lipsa de sens este uluitoare”.

Vizita primei doamne a SUA a impus și măsuri sporite de securitate. Mai multe avioane militare au survolat zona, înainte ca aeronava Air Force Two să aterizeze, pentru a asigura perimetrul aerian. De asemenea, și în interiorul bazei militare a existat o mobilizare generală, astfel încât vizita Primei Doamne să se desfășoare în siguranță.

După vizita de la Mihail Kogălniceanu, Jill Biden a plecat spre București, nu înainte să se întâlnească cu membrii gărzii de coastă din Delaware. Și în Capitală, măsurile de securitate au fost sporite.

Sâmbătă, Jill Biden se va întâlni cu personalul ambasadei SUA și cu reprezentanții unor oganizații umanitare. Apoi va merge împreună cu Carmen Iohannis la o școală unde sunt refugiați ucraineni. Din România va pleca spre Slovacia.

Jill Biden, la a doua vizită în România

Jill Biden a mai fost la noi și în 2014, an în care Rusia a anexat pensisula Crimeea și ulterior au început frămânările în regiunea Dombas - acum, măcinată de război.

Joe Biden era la acea vreme vicepreședinte al Americii. Jill Biden a vizitat atunci Muzeul Satului, alături de Maria Băsescu.

În vârstă de 70 de ani, Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, este legată strâns de Europa. Mama ei era de origine britanică, iar tatăl italian, militar în marină în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Jill Biden, soția președintelui SUA, Joe Biden: „Bunica mea prepara tăiței făcuți în casă, usca tăițeii...”.

Pe președintele Joe Biden, Jill l-a întâlnit în 1975 și doi ani mai târziu s-au căsătorit. El își pierduse prima soție și fiica într-un accident de mașină și îi creștea singur pe cei doi băieți gemeni.

Joe Biden, președintele SUA: „Când am întâlnit-o pe Jill, m-am îndrăgostit de ea din momentul în care am văzut-o. Am rugat-o să ne căsătorească cu mine de cinci ori”.

Jill Biden este profesoară de limba engleză. De când soțul ei a devenit președinte al Americii, a fost implicată în campanii de prevenire a cancerului la sân și in programe pentru susținerea familiilor militarilor americani.

Alături de Michelle Obama ajută veteranii de război și famiile lor să aibă acces la educație și locuri de muncă. Își face timp să facă și sport.