Câțiva studenți români au creat mănușa bionică conectată la telefonul mobil. La ce și pe cine ajută
Un concurs internațional din domeniul IT a strâns la Timișoara 250 de studenți și elevi de liceu din România și străinătate, pasionați de domeniul calculatoarelor.
Participanții trebuie să realizeze în doar 48 de ore aplicații care să ajute oameni sau instituții pe diferite probleme actuale din societate. Concursul, numit Unihack, se află la cea de-a patra ediție anul acesta.
Iar cei mai inspirați vor câștiga premii în valoare de patru mii de euro. Startul s-a dat vineri, când studenții și elevii de liceu au primit domeniile din care trebuie să se inspire în realizarea aplicațiilor. Concursul pentru pasionații de IT îi pune la încercare pe cei care se află încă pe băncile școlii.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Eduard Czister, coordonator concurs: "Participanții au la dispoziție 48 de ore pentru a găsi o soluție tehnică pentru o problemă din comunitate. Adică, pe lângă că își exersează skill-urile de programare și de software development, ei mai ajută și comunitatea din jurul lor. Din Timișoara sau din toată România."
Dacă aplicațiile vor fi un real succes, vor putea fi folosite în viitor la scară largă. Spre exemplu, o echipă de la Universitatea de Vest din Timișoara a creat o mănușă bionică conectată la telefonul mobil, cu ajutorul căreia persoanele surdo-mute se pot integra mai ușor în societate, pentru că vor putea comunica chiar și cu cei care nu cunosc limbajul semnelor.
Teodor Grumeza, student la Informatică: "Persoana cu probleme, își va pune mănușa pe mână și o să facă literele din alfabetul pe care ei îl folosesc. Iar mai departe, o să fie trimis pe o aplicație, pe telefon android, de unde va putea citi o persoană care nu cunoaște limbajul semnelor."
Cu ajutorul altei aplicații, cei care și-au pierdut sau le-au fost furată bicicleta, o pot găsi mai ușor.
Cristian Munteanu, student Facultatea de Automatică și Calculatoare: "Să ai culoarea, să ai seria bicicletei, dacă e cazul. Și să faci public acest lucru. Iar un cumpărător dacă vrea să cumpere de pe orice altă aplicație, poate să verifice dacă seria aia a fost publicată în aplicația noastră, dacă a fost furată."
Reprezentanți a cinci firme internaționale joacă rol de mentori. Îi ajută pe studenți și elevi să găsească soluții la diferite probleme complexe pe care le întâmpină.
Ciprian Amzuloiu, dezvoltare software Amazon: "Am avut o surpriză foarte mare să văd elevi de liceu de clasa a zecea, a 11, a 12, care să folosească tehnologii pe care pe care alți colegi de-ai mei de la muncă sau de la mine de la facultate au ajuns să le folosească mult mai târziu în timpul perioadei lor academice sau profesionale."
Aplicațiile cele mai interesante vor fi premiate la finalul concursului. Valoarea premiilor se ridică la patru mii de euro. Unihack se află la cea de-a patra ediție, iar în anii de pandemie s-a desfăşurat online.