CAMERA ASCUNSA. JAFUL care a facut din fostele mine de cupru din Muntii Rodnei un dezastru ecologic
Fostele mine de cupru din Muntii Rodnei inchise de autoritati sunt aur curat pentru hotii care fura utilajele vechi si abandonate, pe care le taie bucata cu bucata.
De aici pana la un dezastru ecologic nu a fost decat un pas.
Reziduri toxice s-au varsat in raurile din zona pe zeci de kilometri, dupa ce indivizii au incercat sa sparga inclusiv peretii galeriilor. Si mai grav este ca desi autoritatile stiau de furturi, n-au facut aproape nimic.
Galeria fostei exploatari Rodna, conservata in 2006 de o firma privata, a devenit incet paradisul hotilor de fier. Aproape intreaga comunitate de aici traieste de pe urma furturilor. Insa de acesta data oamenii au spart 3 pereti ca sa elibereze galeriile pline cu apa. Metalele toxice precum cupru, zinc, mangan si fier au ajuns in Somesul Mare.
MATERIAL FILMAT CU CAMERA ASCUNSA:
"Au spart zidurile la galerie, acolo a fost apa stransa cu mal si acum curge. Curge! Incet, incet, pana se goleste, ca sa poata intra sa traga fierul afara".
Hotii fura tot ce gasesc: utilaje vechi, vagoneti sau sine.
"Au cai, au multe. Jandarmii ii tin partea.", spun mai multi localnici filmati cu camera ascunsa.
Poluarea a ajuns pana aici la peste 15 kilometri in aval de mina. La suprafata apei se poate vedea cu ochiul liber imaginea dezastrului.
Oamenii spun ca fura fierul vechi pe care il vand la punctul de colectare din comuna. Insa in zona alti indivizi au concesionat terenurile de la gura minei au instalat o bariera si, sustin localnicii, le cer cota parte din marfa furata.
CAMERA ASCUNSA:
- Ati incercat sa intrati in mina?
- Am incercat, dar nu putem.Noi am mers si a scos pistolul la noi! A pus o bariera si zice ca e al lui drumul. Ii dai doua mii la kil treci, daca nu, nu!
Intr-o zona in care rata somajului ajunge chiar si la 90 la suta, pana si femeile si copiii isi pun vietile in pericol pentru cativa banuti. Politistii au intocmit cateva dosare penale dar furturile repetate demonstreaza ca nu prea controleaza situatia.
Comisarul Daniel Caldarea, seful Politiei Sangeorz, spune:
- Posibil sa fi incercat sa fure fier ?
- Nu stim pana nu se duc cei specializati in interior sa vada care e situatia.
Autoritatile arunca vina pe firma care nu a conservat mina asa cum ar fi trebuit.
"Aia care au lucrat au luat sute de miliarde sunt de la Bucuresti, au tot ce le trebuie si au ramas astia bietii nacajitii care nu au loc de munca si umbla sa faca un ban.", a declarat Alexandru Nascan, primarul Rodnei.
In replica, reprezentantii societatii care s-a ocupat de protejarea minei spun ca nu pot face nimic impotriva acestor acte de vandalism.