Autoritățile încearcă de 3 zile să deblocheze DN10, după ce un versant s-a prăbușit pe șosea
Pirotehniştii vor încerca şi sâmbătă să elibereze Drumul Naţional 10 ce leagă Buzăul de Braşov, blocat în noaptea de miercuri spre joi din cauza unui versant care s-a prăbuşit.
Circulaţia este oprită pe ambele sensuri de mai bine de 72 de ore. Una din stâncile căzute are câteva sute de tone.
Surparea s-a produs noaptea, în amonte de barajul de la Siriu, în zona Stânca Teherău. Drumarii care ieşiseră cu maşinile de deszăpezire sunt cei care au dat alarma. Un versant întreg o luase la vale, iar bolovanii au acoperit ambele sensuri, pe o lungime de câteva zeci de metri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Administratorii drumului au chemat în ajutor pirotehniştii. După evaluarea situaţiei, militarii unităţii speciale IGSU de la Ciolpani au decis că e nevoie să disloce prin explozie şi alte stânci de pe versant.
Ştefan Usurelu, IGSU: "Prima operaţiune a fost de curăţare a versantului pentru a putea lucra în condiţii de siguranţă, lucrare care s-a efectuat cu 40 de kg de exploziv. În momentul de față, versantul este stabilizat, urmează efectiv lucrarea de eliberare a drumului naţional tot cu ajutorul explozibilului."
Sâmbătă, pirotehniştii vor detona şi blocurile masive de stâncă de pe şosea. Până la redeschiderea drumului, cei care lucrează la exploataţiile forestiere din zonă merg pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la serviciu.
- Noi mergem la Gura Teghii, unii la Nehoiu, mai multe direcţii, suntem mai mulţi muncitori şi maşina vine până aici că ştie că e drumul rupt, am sunat şi noi am pornit pe jos de la exploatare. "
- Vine o maşină după noi, că lucrăm la forestieră. Vine o maşină după noi mai jos aici undeva, ne preia şi ne duce acasă.
În fiecare an, în perioadele de îngheţ-dezgheţ se desprind bolovani de pe versanţi, în această zonă.
Dragoş Voicu, primar Siriu: "De 14 ani acest drum este închis circulaţiei publice cu masă mai mare de 3,5 t, nu se rezolvă problemele odată pentru totdeauna. Se rezolvă câte un pod, după ce se termină podul respectiv trecem la celălalt şi tot aşa."
CNAIR - compania care administrează drumurile naţionale - a anunţat că aproape a finalizat un studiu privind montarea plaselor de siguranţă pe o suprafaţă de 16.000 metri pătraţi, în această zonă.