Asezare umana cu mai multe obiecte din secolul IV, descoperita in judetul Vaslui
O asezare umana din secolul IV, cu mai multe obiecte din perioada respectiva, a fost descoperita in comuna vasluiana Pogonesti, in cadrul unei tabere internationale de arheologie, organizata de Muzeul "Vasile Parvan" Barlad.
Dupa mai multi ani de sapaturi, o echipa de arheologi, printre care si 17 tineri din zece state ale lumii, inclusiv din Statele Unite ale Americii, Germania si Rusia, au descoperit, pe raza comunei vasluiene Pogana, o asezare umana din in secolul IV.
Pe langa locuinta in sine, construita pe un schelet din impletituri din nuiele, acoperite apoi cu lut, cercetatorii au gasit si fragmente de obiecte ceramice, piese de bronz constand intr-o fibula, un inel si un capac de la o cutie de farduri, o moneda si mai multe fragmente de pahare din sticla.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
De fapt, asezarea umana, care face parte din Cultura Santana de Mures - Cerneahov, se afla in aceeasi zona in care, in urma cu un deceniu, au fost descoperite doua necropole, cu 14, respectiv 21 de morminte.
"Asezarea se afla la aproximativ 300 de metri de ambele necropole, toate dispuse intr-un triunghi. Este foarte importanta aceasta descoperire pentru ca astfel se mai pune o caramida la ceea ce inseamna cunoasterea evolutiei poporului roman din acest spatiu. Secolul IV, de cand provine asezarea, coincide cu prabusirea Imperiului Roman si cu perioada de inceput a formarii poporului roman, care dureaza pana spre sfarsitul mileniului I", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Muzeului „Vasile Parvan”, Mircea Mamalauca.
Potrivit acestuia, cercetarile in zona vor continua si pe viitor, fiind considerata o areal de interes pentru arheologi.
Citeste si: Mercedes, interzis oficial in Franta. Daimler primeste lovitura de gratie
Imposibil de furat. Ce tehnologii SF pregatesc Apple si Samsung impotriva hotilor de telefoane