Arafat: Platforma NATO va putea fi folosita pentru a facilita interventia la dezastre si calamitati

Raed Arafat

Romania va putea folosi platforma NATO de stiinta pentru pace cu scopul de a dezvolta un sistem international de telemedicina care va usura interventia la dezastre, calamitati si in situatiile de criza.

Declaratia a fost facuta luni de Raed Arafat la seminarul international "Catre o capacitate multinationala in domeniul telemedicinei, destinata furnizarii serviciilor medicale in cadrul raspunsului la dezastre si managementului crizei'", organizat in cadrul parteneriatului NATO-Rusia si desfasurat la Palatul Parlamentului din Capitala.

"Partea de telemedicina pentru Romania este un lucru pozitiv, pentru ca Romania are ce oferi si are ce castiga in domeniul telemedicinei.Romania are o experienta de aproape noua ani, luand in calcul primele proiecte pilot. Chiar acum testam al treilea nod, care este la Iasi si prin care vor fi conectate aproape 30 de spitale din zona Moldovei. Romania nu a intrat cu rolul de co-director in acest program, adica prin coincidenta, ci a intrat pentru faptul ca are ce oferi, are experienta", a mai spus subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii.

In acelasi context, Arafat a vorbit si despre rigorile impuse de NATO privind instruirea personalului medical din "teatrele de actiuni". "Exista personal instruit pentru teatrele de actiuni care raspund rigorilor impuse de NATO din punct de vedere al pregatirii. Acum vorbim de utilizarea telemedicinei in situatiile civile de calamitati si dezastre. Folosind platforma NATO de stiinta pentru pace si securitate cu parteneri ca Rusia, pentru a dezvolta un sistem international global de telemedicina, pentru a facilita interventia la dezastre si calamitati si in cadrul situatiilor de criza pentru ajutorarea cetatenilor simpli", a mai spus Raed Arafat.

Subsecretarul de stat a tinut sa precizeze ca, la simpozionul de luni, nu se vorbeste neaparat despre aplicatia militara, ci despre cele civile, care sunt destinate oricarui cetatean implicat ori unui cetatean care se afla intr-o situatie dificila in timpul unui dezastru sau al unei calamitati. "Vorbim de telemedicina pentru situatiile civile, atunci cand sunt vizate vieti omenesti in timpul unui dezastru sau calamitati, in situatiile in care oamenii sunt izolati si este nevoie de obtinerea unor pareri ale unor experti care se afla la distanta chiar de mii de kilometri", a explicat Arafat.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Intrebat cum poate fi aplicat sistemul in cazul unui cutremur major, Raed Arafat a precizat ca sistemele de transmisiuni prin satelit sunt folosite atunci cand nu mai functioneaza cele terestre. "Atunci cand cad sistemele de comunicatii terestre, sunt folosite transmisiunile prin satelit, prin centrele de comanda pe care le avem deja si care ne permit sa facem transimisiuni de acest gen", a spus Arafat.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, prezent si el la lucrarile seminarului, a spus ca Romania are peste 1.000 de ambulante incluse in programul de telemedicina si, implicit, dotate cu aparatura necesara pentru a transmite date in timp real si conectate la unitatile de primiri urgente. Totodata, peste 100 de spitale sunt conectate la centre universitate regionale, a precizat ministrul Sanatatii.

Seminarul, organizat in cooperare de catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Afacerilor Externe, este finantat integral din fonduri NATO, prin programul Stiinta pentru Pace si Securitate. Federatia Rusa a prezentat, in 2010, o propunere de proiect in cadrul Comitetului Stiinta pentru Pace si Securitate in format NATO-Rusia (NRC-SPS), privind crearea unui cadru de cooperare in domeniul telemedicinei.
Prin dezvoltarea la nivel national si utilizarea curenta a unui sistem complex de telemedicina in cadrul actiunilor de raspuns la urgente medicale si actiuni de prim-ajutor, Romania a demonstrat potentialul de a contribui la dezvoltarea unor capabilitati multinationale in domeniul telemedicinei, spun organizatorii evenimentului.

In acest context, la 10 noiembrie 2011, Romania si-a asumat statutul de stat aliat lider de proiect, rolul de co-director din partea Romaniei fiind indeplinit de dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, care ocupa si pozitia de presedinte al grupului de lucru NATO in domeniul medicinei de urgenta.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Victimele accidentelor rutiere, lovite si de saracia sistemului. IML a ramas fara bani de expertize
Victimele accidentelor rutiere, lovite si de saracia sistemului. IML a ramas fara bani de expertize

Romanii, victime ale accidentelor rutiere, sunt loviti de doua ori, din cauza saraciei sistemului. Pe langa necazul ce da peste ei, trebuie sa infrunte si cosmarul dosarului, care poate dura la nesfarsit.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.