Interviu. Antreprenor român în Norvegia: ”Cele mai severe reguli după Al Doilea Război Mondial”

Ultima actualizare: 18-03-2020 15:34

Un antreprenor de origine română din Norvegia a povestit într-un interviu acordat corespondentului Pro TV Cosmin Savu despre măsurile luate de autoritățile din această țară pentru a combate efectele negative provocate de pandemia de coronavirus.

 

Ionuț Eriksen este președintele Camerei de Comerț Româno-Norvegiene, fiind stabilit la Oslo din 1998.

După ce a lansat un lanț de clinici stomatologice a ajuns la o cifră de afaceri de 25 de milioane de euro. Acum, însă, are pierderi chiar și de 90 la sută din cauza coronavirusului.

De altfel, Norvegia va oferi companiilor o finanţare de cel puţin 100 de miliarde de coroane norvegiene (9,7 miliarde dolari), sub formă de garanţii pentru împrumuturi şi emisiuni de obligaţiuni pentru susţinerea economiei în timpul epidemiei de coronavirus.

Ionuț Eriksen afirmă că, în 13 martie, Guvernul de la Oslo a introdus cele mai severe reguli din Norvegia după Al Doilea Război Mondial.

Ionuț Eriksen: ”În 13 martie, prim-ministra Norvegiei împreună cu ministrul Sănătății au introdus cele mai severe reguli după Al Doilea Război Mondial, pot spune. Au închis școli, restaurante, cafenele ... Mijlocul de transport a rămas în continuare funcționabil, dar a dat ca advice (sfat, n. red.) să încercăm să stăm cât mai mult acasă și să ne protejăm unul pe celălalt. Acum, sincer, Oslo este în carantină totală aș putea spune. Azi cred că eram singurul în mijlocul de transport în drum spre birou, deci toată lumea a intrat în carantină, respectă mesajul autorităților.”

Cosmin Savu: Face față sistemul medical, a fost nevoie de interveții speciale, de eliberare de secții de terapie intensivă?

Ionuț Eriksen: ”În unele spitale au schimbat, au reprofilat departamente în intensiv, tocmai pentru a se pregăti pentru valul de infectați, care au nevoie de intubare, de tratament sever. Deci ei s-au repostat, majoritatea tratamentelor, în intensiv. Chiar am colegi de muncă, sunt foarte răciți, au fost la medic, momentan nu sunt luați în spitale până nu cred ei că situația devine mai severă.”

Cosmin Savu: Există teste suficiente? Pentru că în România asta este una din probleme.

Ionuț Eriksen: ”Să știi că nu avem o informație clară în privința testelor. Chiar ieri a fost un coleg și a cerut un test. Cu tuse....cu simptome. Și nu a primit acest test, a fost trimis acasă. Dar informații clare, câte teste avem, nu există undeva în online sau să fim informați despre asta.”

Cosmin Savu: Să vorbm puțin despre situația economică. Guvernul norvegian a anunțat deja un pachet de măsuri, în sprijinul companiilor, nu?

Ionuț Eriksen: ”Da. Au venit cu un prim pachet în data de 14, un pachet destul de mic, dar automat în noaptea de 14 spre 15 au fuzionat un capital de 10 miliarde de euro, asta înseamnă preluînd oamenii care intră în șomaj tehnic, preluîndu-i de a doua zi.”

Cosmin Savu: Deci primele 2 zile de șomaj tehnic sunt plătite de companie, ulterior statul norvegian.

Ionuț Eriksen: ”În primele 14 zile trimiteam o scrisoare, informam angajatul că va intra în șomaj, plăteam noi, după care alte 14 zile tot noi plăteam și prelua statul. Acum, acea scrisoare o trimitem cu 2 zile în avans și automat după 2 zile statul norvegian preia 100 % și vreau să fac o mențiune aici: sâmbătă dimineață erau pentru 15 zile plătite 100 %, ieri s-a schimbat și au pus 20 de zile 100 %. Deci de la zi la zi vin cu noi măsuri economice, care sunt tot mai bune pentru orice clasă. Ieri dimineață au venit pentru freelance-ri și cei cu firme pe PFA, primesc și ei bani de la stat după 16 zile de carantină.”

Potrivit News.ro, care citează Reuters, pachetul de sprijin din Norvegia este împărţit în garanţii pentru împrumuturi de 50 de miliarde de coroane, destinate companiilor mici şi mijlocii care doresc să obţine credite, şi o sumă similară sub formă de garanţii guvernamentale pentru companiile care care emit obligaţiuni corporative.

În plus, plata taxelor pe forţa de muncă va fi amânată, a adăugat guvernul.

Noi măsuri pentru industriile care au fost afectate în mod special vor fi prezentate la o dată ulterioară, a declarat ministrul de Finanţe Jan Tore Sanner.

 

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!