ANIMAȚIE GRAFICĂ. Traseul furtunii din Călărași. De ce nu avem „vânători de tornade”

03-05-2019 09:09


Tornada care aruncat un autobuz plin cu oameni de pe șosea pe câmp s-a deplasat pe o distanță de 50 de kilometri, timp de o oră și 20 de minute.

Meteorologii au analizat imaginile surprinse de martori și au pus cap la cap toate informațiile. Concluzia este că tocmai spre final, când își pierduse deja din intensitate, vârtejul a provocat cele mai mari pagube.

Imaginile de pe rețelele sociale arată cât de gravă a fost situația celor care au avut ghinionul să fie lângă Slobozia în momentul în care s-a format tornada.

Momentele au fost filmate de unul dintre pasagerii aflaţi în autocarul distrus. Oamenii erau speriaţi deja, mai ales ca mulţi şi-au dat seama că tornada se apropia amenințător înspre ei.

Dintr-o altă mașină, aflată ceva mai în față, o cameră de bord a suprins poate cea mai clară imagine a fuiorului înspăimântător din care ne putem da seama de dimensiunea vijeliei. În autobuz, bieţii pasageri au ştiut rapid că impactul este inevitabil.

„Rugaţi-vă, rugaţi-vă. Rugaţi-vă, Doamne. Închinați-vă!”

Pe șoseaua îngustă, mulți gură-cască au oprit să facă poze ignorând pericolul, aşa că traficul a devenit anevoios, iar călătorii panicați au început să strige la șofer.

Tornada a avut la sol un diametru cuprins între 300 și 500 de metri

 

În momentul în care tornada a lovit partea din faţă a autocarului, imaginea s-a întunecat. S-au auzit țipete disperate, care au fost înghițite ulterior de huruitul îngrozitor al vijeliei care a lovit mastodontul de 12 tone.

Tornada care, confom estimărilor neoficiale, a avut la sol un diametru cuprins între 300 și 500 de metri, a lovit în lateral autocarul care circula pe Drumul Naţional 21.

Forţa vântului a înclinat autovehiculul pe rotile de pe partea stângă şi l-a târât pe o distanță de 52 de metri, pe câmp. Acolo, autobuzul s-a răsturnat iar oamenii șocați au fost evacuați.

Deși analizele oficiale ale acestui fenomen nu sunt gata, meteorologii de la ROMATSA care au în grijă spațiul aerian au reușit să refacă traseul vijeliei. Prima imagine a acestei tornade, detectată de radar, arată că furtuna, numită de specialişti „SUPERCELULA" s-a format la ora 16.20, în zona Mănăstirii Ciocănești din județul Călărași.

La 16 şi 40 de minute a fost detectată lângă localitatea Vișinii Potcoava iar 10 minute mai târziu, în momentul de intensitate maximă, se afla chiar lângă satul Vișinii. La 17.20, furtuna intră deja în declin, potrivit imaginilor radar, deși abia atunci a ajuns în locul în care a produs cele mai multe pagube.

În zona satului Constantin Brâncoveanu, a lovit autocarul cu pelerini și a distrus acoperișurile a 16 locuințe. La 17.35, imediat după ce a trecut de sat, s-a disipat și nu a mai fost văzută pe radar. În total, a parcurs aproape 50 de kilometri
într-o oră și 20 de minute.

România nu are „vânători de tornade”

 

Pentru că în România nu există instrumentele necesare și nici aşa-numiţii vânători de tornade - adică specialişti care se deplasează în zonele cu tornade pentru a le monitoriza, fenomenul extrem înregistrat acum două zile nu a putut fi încadrat oficial pe scara Fujita de măsurare a intensității tornadelor.

Dacă însă analizăm urmările, tornada de la Slobozia ar putea fi încadrată la gradul F2 sau chiar F3 având în vedere că a avut forța necesară să mute și să răstoarne autovehicule de mare tonaj.

Recomandări în caz de tornadă

 

Astfel de fenomene meteo extreme ar putea fi din ce în ce mai dese, avertizează climatologii. Tocmai de aceea, o firmă de consultanță a întocmit un set de măsuri ce pot fi luate pentru a ne proteja în caz de tornadă, măsuri valabile în țări lovite des de astfel de vijelii, dar cu care ar trebui să ne familiarizăm.

În primul rând, în cazul unei tornade ar trebui să ne adăpostim rapid în camere interioare fără pereți de sticlă, în subsoluri sau pe scări interioare fără geamuri.

În niciun caz nu sunt indicate încăperile cu pereți exteriori și ferestre sau spațiile largi, deschise, cu luminatoare ori pereți de sticlă. În plus, după trecerea unei tornade, prioritară este raportarea eventualelor persoane dispărute și o primă evaluare a pagubelor.

Sunați la 112 doar în situații iminente care pun în pericol vieţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO