Două localități din județul Argeș au intrat în carantină începând de vineri seară: „Oamenii sunt speriați”

Ultima actualizare: 01-08-2020 19:24
Alte două localități din țară vor intra în c...
Coronavirus România, 1 august...
Două localități din județul Argeș au intrat ...

Comunele Bălileşti şi Dârmăneşti au intrat în carantină încă din noaptea de vineri spre sâmbătă, deşi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Argeş hotărâse iniţial că măsura urma să intre în vigoare de sâmbătă de la ora 19,00.

Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului Argeş, ora a fost modificată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

"Ţinând cont de Hotărârea nr. 27 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, emisă la propunerea DSP Argeş nr. 20113/31.07.2020, în baza evaluării epidemiologice avizată de către INSP, prin care se constată că răspândirea comunitară nu poate fi controlată prin alte metode, iar numărul persoanelor infectate este peste pragul de 3 cazuri/1.000 de locuitori, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a emis ordinele prin care se instituie carantina zonală, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 01.08.2020 (ora 1,00), pentru comunele Bălileşti şi Dârmăneşti. Conform Hotărârii CJSU se interzice intrarea/ieşirea în/din cele două comune prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale", se precizează în comunicat.

Poliţiştii şi jandarmii au instituit filtre la intrările în cele două comune încă din cursul nopţii.

Decizia a fost luată la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică, după ce în cele două comune s-a depăşit nivelul de alertă, de minim trei cazuri de infectare cu noul coronavirus la 1.000 de locuitori.

În localităţile carantinate se va permite intrarea sau ieşirea doar pentru transportul de marfă, pentru persoanele care lucrează sau desfăşoară activităţi în afara localităţii de domiciliu, dar şi pentru alte motive justificate, precum urgenţele medicale.

Pe lângă acestea, orașul Făget și trei sate învecinate au intrat de duminică seară în carantină, dar și Cartojani, din județul Giurgiu şi Gornet, din județul Prahova.

Emanuel Soare prefect Argeș: "S-au stabilit niște lucruri foarte clare, localitățile nu mai pot fi vizitate atât de ușor, nu se mai poate ieși și nu se mai poate intra decât cu motive foarte bine puse la punct. Persoanele pot intra și pot ieși din localitate pe bază de documente justificative din care să se reiasă faptul că fie își desfășoară activitățile profesionale, se duc la muncă de exemplu sau au alte tipuri de urgențe justificate."

Hotărârea a fost luată la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică după ce în cele două comune s-a depăşit nivelul de alertă - de cel puțin trei cazuri de îmbolnăvire la mia de locuitori.

Cu toate că DSP a cerut intrarea în carantină și a comunei Țițești, responsabilii au decis ca acest lucru să nu se întâmple deocamdată.

Sâmbătă dimineață, polițiștii și jandarmii au oprit toate mașinile care voiau să intre ori să iasă din localitățile Bălilești și Dârmănești.

Mobilizarea forțelor de ordine a avut loc înainte de comunicarea oficială a deciziei carantinării. Imediat ce au fost instituite filtrele, încă de la patru dimineața, pe localnici i-a apucat forfota. Zeci de mașini s-au încolonat la punctele de trecere.

Femeie: „Voiam să-i ducem mamei medicamente. Știam că diseară la 7, așa au anunțat, am văzut pe internet că diseară la 7."

Reporter: „V-ați trezit carantinat?!”

Localnic: „Da, peste noapte. De ce nu au băgat carantina asta când lucram, ca să-mi dea și mie 75% din salariu, au băgat-o pe perioada când sunt în concediu, acuma?!"

Emanuel Soare, prefect Argeș: „La București, comandantul acțiunii a stabilit că trebuie să începem acțiunea de carantinare imediată, tocmai pentru a eficientiza și pentru a evita situații în care cetățenii ar putea să iasă din localitate pe motivul acestor restricții suplimentare."

Flavius Tănase, purtător de cuvânt IJJ Argeș: „Cetățenii care s-au încadrat în acele excepții ale măsurii carantinării au fost lăsați să-și vadă de treabă, iar ceilalți au fost întorși din drum."

Emilian Ciolan, primar Dârmănești: „Oamenii sunt speriați, dom'le, deci le e frică de nu se poate!"

Județul Argeș a fost din nou printre cele cu mulți bolnavi: 92 de cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore, imediat lângă București și Prahova în acest neplăcut clasament.

Creșterea alarmantă ar putea aduce carantină în alte patru localități de aici. Amenzile pentru cei care ignoră măsura sunt cuprinse între o mie și cinci mii de lei.

Tot de sâmbătă, Gurahonţ, Bonţeşti, Seleuş şi Moroda, din județul Arad sunt în carantină.

Până acum, așadar, 11 localități și orașul Făget au fost închise, ca urmare a numărului mare de cazuri apărute în aceste comunități.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO