800 de monumente din țară sunt la un pas de prăbușire. O organizație a reușit să salveze câteva dintre ele
Opt sute de monumente din țară - biserici, cule, poduri vechi de secole - sunt la un pas de prăbușire pentru că patrimoniul nu a fost niciodată o prioritate pentru statul român.
În fiecare an dispar sub ochii noștri zeci de astfel de clădiri. Și, odată cu ele, șansa de a mai admira dovezi ale unor vremuri apuse.
Ambulanța pentru Monumente este o organizație care a reușit până acum să salveze, cu ajutorul voluntarilor, multe asemenea edificii. Dar este nevoie de sprijinul nostru, al tuturor, să facă mai mult. Cu un SMS la 8864 cu textul PATRIMONIU puteți dona patru euro lunar, iar banii vor fi folosiți pentru a restaura comori neprețuite.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sute de studenți la Arhitectură și Istorie merg în fiecare an în șantierele organizate de Ambulanța pentru Monumente - o organizație care are 9 filiale în toată țara. Biserica din Roades, veche de 400 de ani, va fi salvată cu ajutorul lor.
Eugen Vaida, fondatorul Ambulanței pentru Monumente: „Pictură veche, că e la o biserică UNESCO, dacă descopeream mai repede, și Roadesul merita să intre pe lista asta."
Alte 100 de clădiri cu poveste rămân în picioare datorită intervenției lor. Tot ei au reușit să trezească în comunitățile de care aparțin aceste monumente sentimentul că acel loc e parte din identitatea lor.
Eugen Vaida, fondatorul Ambulanței pentru Monumente: „Tu când ai 800 de monumente trebuie să dai câte puțin la fiecare să le poți salva."
Deși există o lege care obligă autoritățile să intervină pentru punerea monumentelor în siguranță, că de obicei, aleșii n-au scris și normele de aplicare, așa că patrimoniul e în pericol.
Veronica Vaida, Fondator al Ambulanței pentru Monumente: „Am vrea sa nu mai fie nevoie de noi ca cele 800 de monumente sa fie in siguranta pentru ca patrimoniul disparut nu mai poate fi recuperat."
Valentin Suciu, directorul de creație al campaniei: „Patrimoniul reprezintă o lume care a apus, dar care trăia după anumite valori morale, estetice, reprezentau locuri în jurul cărora se adunau comunități întregi. Suntem într-o criză identitară și nu știm exact de unde venim."
În ultimii 9 ani, Ambulanța pentru Monumente a reușit să pună în siguranță 200 de astfel de clădiri cu bani din donațiile unor companii. Ambulanta pentru Monumente lansează campania de strângere de fonduri "Pentru demolare, aveți răbdare", în încercarea de a atrage atenția că fiecare zi înseamnă o cărămidă ce cade din clădirile care încă mai pot spune povești. Dacă le salvăm. O putem face cu un SMS la 8864 cu textul Patrimoniu, donație lunară de 4 euro.