Ancheta la penitenciarul Colibasi, dupa ce detinutii s-au batut cu rangi si cutite
La penitenciarul Colibasi, de langa Pitesti, este in desfasurare o ancheta a criminalistilor si reprezentantilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Anchetatorii vor sa afle ce s-a intamplat miercuri seara, cand mai multi detinuti s-au batut ca-n filme, cu rangi si cutite, desi teoretic se aflau intr-o inchisoare pazita. Sase scandalagii au avut nevoie de ingrijiri medicale. Rudele sustin ca batausii au arme albe dupa gratii. "Nici vorba de asa ceva", raspund autoritatile.
Problemele ar fi inceput marti, cand mai multi detinuti aflati in regimul de maxima siguranta au fost transportati de la Judecatoria Pitesti, spre penitenciarul Colibasi, in aceeasi duba cu alti barbati, arestati preventiv. La un moment dat, pe drum, ar fi izbucnit un conflict intre cele doua parti. Care a luat insa amploare miercuri.
Aflati in curte, la plimbare, cativa puscariasi au sarit un gard de sarma si i-au atacat pe trei detinuti de la regimul deschis, care aveau bagaje in maini, pentru ca erau mutati in alta sectie.
12 detinuti implicati in incaierare au ajuns la spitalul inchisorii. Medicul de garda a stabilit ca sase dintre ei au nevoie de interventii chirurgicale si i-a trimis la spitalul militar din Pitesti.
Autoritatile spun insa ca nu a fost decat o simpla incaierare si nici vorba de cutite si alte obiecte taioase.
Miercuri noapte, la Colibasi, a ajuns o comisie de la Administratia Nationala a Penitenciarelor, ca sa afle ce s-a intamplat.
Dincolo de incaierarea din penitenciar, o alta problema foarte grava este faptul ca detinutii au telefoane mobile si isi coordoneaza din spatele gratiilor afacerile ilegale. Doar anul trecut, peste 11.000 de aparate au fost descoperite in penitenciarele, din Romania.
Uneori, chiar angajatii statului le vand telefoanele detinutilor pe care ar trebui sa-i pazeasca. Un aparat cu acces la internet costa si 1.000 de euro.
Ca sa lichideze aceasta mafie, conducerea penitenciarelor ar putea sa apeleze la cel mai simplu si ieftin mijloc: bruiajul comunicatiilor.
Dovada faptului ca detinutii din Penitenciarul Colibasi au acces la telefoane mobile este si faptul ca unii dintre ei continua sa coordoneze din arest retele de crima organizata. Joi, procurorii DIICOT au audiat un individ, arestat deja si acuzat ca dirija din inchisoare o retea de trafic de minore.
Anchetatorii au interceptat discutii telefonice, intre el si o femeie aflata in libertate. Ea este cea care il ajuta si care ar fi racolat fetele, exploatate apoi sexual in judetul Valcea si pe Valea Oltului. De pe urma acestor tinere cei doi ar fi castigat 30.000 de euro.