Laptele, esențial pentru dezvoltarea copiilor și a adolescenților. Cât trebuie să consume zilnic

31-05-2020 11:47
Sursa: Stirile PRO TV


lapte

Putem spune, fără să greșim, că laptele este un aliment minune. Îl consumăm din prima zi a vieții, iar pentru copii și adolescenți este primordial, având în vedere aportul de vitamine și minerale pe care îl introduc în organism, odată ce-l consumă.

Specialiștii în neonatologie și nutriționiștii sunt de părere că momentele cheie din viața noastră în ceea ce privește alimentația, pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă în timpul vieții adulte, sunt primul an de viață și anii adolescenței. De aceea, este primordial ca nou-născuții și tinerii aflați la pubertate să aibă o alimentație cât mai corectă. Iar din ea să nu lipsească sub nicio formă laptele.

Bebelușul intră în contact cu laptele matern din primele ore de viață, iar specialiștii spun că alăptarea copilului trebuie să se facă o perioadă cât mai îndelungată, pentru a-i asigura toți nutrienții de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta armonios.

Dar odată încheiată perioada de hrănire cu lapte matern, acest lucru nu însemnă că laptele este scos din alimentația copilului. Din contră, acest aliment și produsele derivate trebuie să se regăsească zilnic pe masa oricărui copil, indiferent de vârstă, atât la vârste fragede, cât și în perioada adolescenței. Iaurtul Zuzu Stors poate fi o variantă optimă de hrănire, având în vedere că are de două ori mai multe proteine față de un iaurt clasic și nu este gras.

“Laptele şi produsele lactate conţin un ansamblu de compuşi naturali minerale, aminoacizi esenţiali, bacterii lactice, fosfolipide) a căror valoare biologică şi eficienţă nu poate fi egalată de niciun alt aliment, Elementele nutritive din lapte “consolidează” nu numai oasele, dar şi sistemul imunitar, dinţii, asigură o digestie optimă, reduc tensiunea arterială şi contribuie la menţinerea echilibrului ponderal”, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Astfel, doar în lapte există raportul optim de calciu/fosfor=1,3 care face posibilă absorbţia şi fixarea acestui mineral în oase. 30% din cantitatea de minerale din lapte este reprezentată de calciu şi fosfor.

De aceea, specialiștii recomandă ca din alimentația copilului nu trebuie să lipsească două pahare de lapte zilnic. Băute nu numai atunci când le este foame, ci și atunci când le este sete, ca pe apă. În cazul adolescenților sunt recomandate chiar trei pahare de lapte pe zi, datorită faptului că sunt în creștere și au nevoie de calciu pentru a-și întări sistemul osos. De aceea, laptele dulce Zuzu la bidon ar trebui să fie nelipsit din frigiderul unei familii care are adolescent în casă.

Consumul de lapte este primordial din primii ani de viață și, mai ales, la pubertate, pentru dezvoltarea unui sistem osos sănătos. Copiii care nu consumă suficiente produse lactate îşi vor compromite soliditatea oaselor și care nu poate fi refăcută mai târziu, oricât de mult calciu am consuma. Cu alte cuvinte, deficitul de calciu din copilărie şi adolescenţă nu poate fi compensat ulterior.

Laptele degresat sau semidegresat are un conţinut de calciu identic cu cel din laptele integral, așadar sortimentul de lapte Zuzu degresat nu numai că nu îngrașă, dar asigură si cantitatea de calciu necesară pentru o dezvoltare sănătoasă.

Totodată, laptele este un element promordial și dacă vrem să avem o dantură sănătoasă pe tot parcursul vieții. Calciul, fosforul, caseina şi grăsimea din lapte sunt factori de protecţie extrem de eficienţi împotriva apariţiei cariilor dentare. De reţinut este și faptul că laptele în sine nu produce carii.

Adolescența este o perioadă extrem de sensibilă în viața fiecăruia, când corpul este bombardat cu o avalanșă de transformări, de la cele hormonale, la cele de creștere. După primul an de viață, pubertatea este perioada în care laptele trebuie consumat în cantități mari. Metabolismul este intens, consumul de energie este ridicat, iar carența de calciu este des întâlnită. În plus, toate celelalte elemente nutritive și minerale conținute de lapte reprezintă un cocktail numai bun pentru a asigura tinerilor o dezvoltare armonioasă, un corp și un organism sănătoase.

Articol susținut de ZUZU.

Sursa: Stirile PRO TV

Tags: lapte, zuzu,

VIDEO PROTVPLUS.RO