Laptele, esențial pentru dezvoltarea copiilor și a adolescenților. Cât trebuie să consume zilnic

lapte
Shutterstock

Putem spune, fără să greșim, că laptele este un aliment minune. Îl consumăm din prima zi a vieții, iar pentru copii și adolescenți este primordial, având în vedere aportul de vitamine și minerale pe care îl introduc în organism, odată ce-l consumă.

Specialiștii în neonatologie și nutriționiștii sunt de părere că momentele cheie din viața noastră în ceea ce privește alimentația, pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă în timpul vieții adulte, sunt primul an de viață și anii adolescenței. De aceea, este primordial ca nou-născuții și tinerii aflați la pubertate să aibă o alimentație cât mai corectă. Iar din ea să nu lipsească sub nicio formă laptele.

Bebelușul intră în contact cu laptele matern din primele ore de viață, iar specialiștii spun că alăptarea copilului trebuie să se facă o perioadă cât mai îndelungată, pentru a-i asigura toți nutrienții de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta armonios.

Dar odată încheiată perioada de hrănire cu lapte matern, acest lucru nu însemnă că laptele este scos din alimentația copilului. Din contră, acest aliment și produsele derivate trebuie să se regăsească zilnic pe masa oricărui copil, indiferent de vârstă, atât la vârste fragede, cât și în perioada adolescenței. Iaurtul Zuzu Stors poate fi o variantă optimă de hrănire, având în vedere că are de două ori mai multe proteine față de un iaurt clasic și nu este gras.

“Laptele şi produsele lactate conţin un ansamblu de compuşi naturali minerale, aminoacizi esenţiali, bacterii lactice, fosfolipide) a căror valoare biologică şi eficienţă nu poate fi egalată de niciun alt aliment, Elementele nutritive din lapte “consolidează” nu numai oasele, dar şi sistemul imunitar, dinţii, asigură o digestie optimă, reduc tensiunea arterială şi contribuie la menţinerea echilibrului ponderal”, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Astfel, doar în lapte există raportul optim de calciu/fosfor=1,3 care face posibilă absorbţia şi fixarea acestui mineral în oase. 30% din cantitatea de minerale din lapte este reprezentată de calciu şi fosfor.

De aceea, specialiștii recomandă ca din alimentația copilului nu trebuie să lipsească două pahare de lapte zilnic. Băute nu numai atunci când le este foame, ci și atunci când le este sete, ca pe apă. În cazul adolescenților sunt recomandate chiar trei pahare de lapte pe zi, datorită faptului că sunt în creștere și au nevoie de calciu pentru a-și întări sistemul osos. De aceea, laptele dulce Zuzu la bidon ar trebui să fie nelipsit din frigiderul unei familii care are adolescent în casă.

Consumul de lapte este primordial din primii ani de viață și, mai ales, la pubertate, pentru dezvoltarea unui sistem osos sănătos. Copiii care nu consumă suficiente produse lactate îşi vor compromite soliditatea oaselor și care nu poate fi refăcută mai târziu, oricât de mult calciu am consuma. Cu alte cuvinte, deficitul de calciu din copilărie şi adolescenţă nu poate fi compensat ulterior.

Laptele degresat sau semidegresat are un conţinut de calciu identic cu cel din laptele integral, așadar sortimentul de lapte Zuzu degresat nu numai că nu îngrașă, dar asigură si cantitatea de calciu necesară pentru o dezvoltare sănătoasă.

Totodată, laptele este un element promordial și dacă vrem să avem o dantură sănătoasă pe tot parcursul vieții. Calciul, fosforul, caseina şi grăsimea din lapte sunt factori de protecţie extrem de eficienţi împotriva apariţiei cariilor dentare. De reţinut este și faptul că laptele în sine nu produce carii.

Adolescența este o perioadă extrem de sensibilă în viața fiecăruia, când corpul este bombardat cu o avalanșă de transformări, de la cele hormonale, la cele de creștere. După primul an de viață, pubertatea este perioada în care laptele trebuie consumat în cantități mari. Metabolismul este intens, consumul de energie este ridicat, iar carența de calciu este des întâlnită. În plus, toate celelalte elemente nutritive și minerale conținute de lapte reprezintă un cocktail numai bun pentru a asigura tinerilor o dezvoltare armonioasă, un corp și un organism sănătoase.

Articol susținut de ZUZU.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Lansarea noului Lexus LBX
(P) Lansarea noului Lexus LBX

Lansăm în România un model revoluționar marca Lexus. Noul LBX este un crossover compact, care redefinește standardele în clasa sa, oferind un echilibru perfect între exigențele vieții urbane și aventura în natură.

(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină
(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină

Acest eveniment de prestigiu își propune să reunească profesioniști medicali din întreaga țară în cadrul unor sesiuni științifice de excepție și dezbateri de ultimă oră în domeniul medical privat.

(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara
(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara

Altex, liderul pieței electro-IT din România, dă startul evenimentului devenit tradiție, Black Friday de Primavara, care începe joi, 18 aprilie.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.