Peste 3 milioane de francezi, sedusi de fenomenul "covoiturage". Care sunt avantajele sale

covoiturage

Francezii ii spun "covoiturage", englezii "carpooling" sau "ride-sharing", pentru romani e simplu "imparte masina". Iar daca in ultimii ani a devenit un adevarat fenomen in tarile din Europa de Vest si SUA, ideea si-a facut loc si printre romani.


In Franta, exista peste 200 de site-uri dedicate "partajarii de masina"; peste 3 milioane de francezi au fost cuceriti de ideea de a-si pune autovehiculul personal la dispozitia altor persoane si de a apela la aceasta platforma, conform Le Figaro.

Sistemul este foarte simplu: pleci cu masina personala intr-o anumita directie, la munca, in alt oras sau chiar in alta tara, in vacanta, si pentru a reduce cheltuielile dai de stire online, pe site-uri specializate ca poti lua 1-3 persoane cu tine. Cine este interesat contra cost poate sa mearga si el in aceeasi directie sau poate sa fie lasat in drum spre destinatia soferului. Care este diferanta fata de taxi sau transportul public (in comun)? Proprietarul masinii decide traseul, destinatia, pretul calatoriei.

Avantaje sunt si de o parte si de alta. Soferul economiseste bani (costurile de benzina, taxele de drum), gaseste mai usor locuri de parcare, unele rezervate prin lege, iar in multe tari pe autostrazi exista o banda separata, dedicata celor care isi impart masinile.

Cei care au imbratisat acest fenomen se lauda ca sunt mai grijulii fata de mediu din cauza poluarii reduse si promoveaza platforma spunand ca este o solutie pentru a reduce blocajele in trafic. Exista bineinteles si riscuri. Site-urile specializate avertizeaza despre eventualele pericole ale unei astfel de calatorii.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Aceasta idee a prins elan in Franta in 2009 dupa explozia pretului la petrol cu un an in urma. Covoiturage.fr este site-ul lider in Franta pentru cei care vor sa-si imparta masina. Acesta numara 3 milioane de abonati in toata Europa dupa ce s-a extins in Marea Britanie, Germania, Olanda, Italia, Portugalia si Polonia. In Romania, cei care imbratiseaza ideea au la dispozitie www.4inmasina.ro.

Ce economii fac francezii cu aceasta platforma? Una dintre cele mai cautate rute pentru covoiturage este Paris-Lyon. Tariful perceput cu masina unui sofer pusa la dispozitie pe unul dintre cele 200 de site-uri este de 20 de euro, de patru ori mai mic fata de pretul unei calatorii cu trenul (86 de euro cu TGV-ul). Conform unui studiu, citat de Le Figaro, francezii pot face economii de 1760 de euro pe an pe o distanta de 30 de km, parcursi in fiecare zi. Tot francezii au descoperit ca "se economiseste" anual, de persoana, o tona de dioxid de carbon emanat in aer.

Pentru cei care nu au planuit din timp o vacanta sau care au uitat sa-si organizeze transportul pentru o deplasare sau excursie, partajarea de masina pare o idee tot mai atragatoare. Fenomenul este de abia la inceput, spun francezii: cu tehnologia moderna tot mai dezvoltata ca aplicatiile de tableta si smartphone-uri va fi tot mai facil sa-ti organizezi traseul si soferul pentru a te deplasa zilnic la locul de munca, economisind la toate capitolele.

 

Citeste si:

- Pleaca in concediu cu masina altuia: solutia pentru un transport accesibil in vremuri de criza

- Scapa de aglomeratia celor 40.000 de turisti care merg la mare de 1 Mai: mergi cu 4inmasina

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Vacanta de 1 Mai: Aceasta este cea mai populara aplicatie de calatorie din Romania. Cum functioneaza:
Vacanta de 1 Mai: Aceasta este cea mai populara aplicatie de calatorie din Romania. Cum functioneaza:

In aceasta primavara proprietarii de masini invata cum pot calatori mai ieftin "intr-o maniera sigura si prietenoasa".

Turism la pret redus pentru romani. Cat te costa sa mergi
Turism la pret redus pentru romani. Cat te costa sa mergi "4 in masina" prin Europa

In aceasta primavara proprietari de masini invata cum pot calatori mai ieftin "intr-o maniera sigura si prietenoasa".

Metoda prin care bucurestenii pot scapa de trafic. Cum arata cei care vor sa fie
Metoda prin care bucurestenii pot scapa de trafic. Cum arata cei care vor sa fie "4 in masina"

Cu 4inmasina bucurestenii ar putea reduce blocajele din trafic de pe bulevardele aglomerate ale Capitalei, economisi bani si scapa de conditiile neavantajoase ale transportului in comun, daca si ei ar vrea asta.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.