Arta de a castiga bani din arta. Explicatii, grafice si exemple de tablouri care merita investitia
Pasionati de frumos sau de ce nu, de frumusetea profitului mediu de 60% in numai doi ani, romanii cu dare de mana au cumparat masiv obiecte de arta.
In acest an s-au vandut in licitatii sculpturi si tablouri in valoare totala de peste 14 milioane de euro. Cele mai sigure investitii raman panzele autorilor moderni. Tonitza, Grigorescu, Luchian, Tuculescu si Andreescu au avut cresteri masive.
Tabloul "In iatac", pictat de Nicolae Tonitza in 1926, in ulei pe carton, a fost recent adjudecat pentru 290.000 de euro. Este un nou record de autor si cea mai scumpa opera vanduta vreodata in Romania. In topul celor mai valoroase 10 lucrari toate cele 9 pozitii care urmeaza sunt ocupate de Nicolae Grigorescu, cu piese intre 165.000 si 270.000 de euro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iata si dovada cresterii fulminante a pietei: a plecat de la 2,5 milioane de euro in 2008, s-a dublat in 2009, s-a dublat iarasi in 2010, iar anul acesta a ajuns la 14 milioane de euro.
"Cumparatorul din Romania este o persoana care, dintr-un preaplin, doreste sa faca niste achizitii. Uneori cu valoare strict decorativa, din pacate, alteori cu valoare de investitie, ceea ce nu e rau, in principiu", spune Mihail Papagheorghiu, specialist in arta moderna.
Pentru cei care isi permit sa joace zeci de mii de euro la bursa artei, profitul vine cu mult mai rapid, fata de pietele vestice.
Ciclurile de tranzactionare difera; intr-o piata matura el e undeva la 10-20 de ani, intr-o piata emergenta veti vedea aceeasi opera aparand la cativa ani de zile, explica Alexandru Baldea, directorul unei case de licitatii.
De pilda, Camil Ressu, "Culegatorii de cartofi". Cumparata in toamna lui 2009 cu 8.500 de euro, crescuse deja, in primavara acestui an, la 18.000 de euro, adica mai mult decat dublu. Iar cine are timp sa astepte poate lua, ca in cazul panzei "Planta verde" de Theodor Pallady", de 5 ori mai mult.
In 2011 nu doar numele grele de pictori moderni au avut succes de casa, ci si cei contemporani.
Pentru cei deja consacrati lucrarile lor au ajuns deja la 5.000 de euro.