Cum comenteaza ziaristii TimesNewRoman, Kamikaze si Catavencii evenimentele din Franta. "La noi oamenii se impusca la betie"

mana insangerata cu un creion, libertatea presei

Presa de satira si umor din Romania e cel putin la fel de puternica precum cea din Franta – iar unii ar spune chiar ca face glume mai bune. Cat de mult risca insa atunci cand fac glume?

Avem o presa satirica puternica in Romania - chiar daca nu si financiar - si care e in buna masura copiata dupa cea din Franta. Pentru cine nu stie, cea mai importanta publicatie de acest fel de la noi, Academia Catavencu a pornit la drum dupa Revolutie inspirata de Charlie Hebdo si Canard Enchaine. Doar ca, in vreme ce revistele din Franta au ramas proprietatea ziaristilor, saptamanalul romanesc si-a vandut rapid actiunile unui om de afaceri (tot pentru cine nu stie: SOV). Ulterior, Academia Catavencu s-a scindat in mai multe reviste - Catavencii, Kamikaze - la fel, de altfel, cum s-a intamplat si cu Charlie Hebdo. Iar in ultimii ani a venit tare din urma concurenta stirilor inventate, promovate mai ales de Times New Roman si inspirate de publicatii din Statele Unite precum The Onion.

Si cum presa satirica, mai ales cea de succes, nu poate sa nu deranjeze, apare imediat o intrebare: e posibil un atac precum cel de la Charlie Hebdo in redactia unei publicatii de umor din Romania? Am intrebat patru ziaristi cu experienta in domeniu si care de-a lungul timpului nu si-au facut doar prieteni. Iata raspunsurile lor, in ordine alfabetica, pentru a nu supara pe nimeni (sau pentru a supara pe toata lumea).

„La noi, maniacii religiosi abia au acceptat becul in viata lor”
Radu Alexandru scrie la saptamanalul de umor Catavencii, desprins din fosta Academie Catavencu, dar are si propriul site, Pitici Gratis, unde nu are nicio retinere in a ataca pe toata lumea, fie ca e vorba de vedete sau chiar de proprii cititori. Dupa ce l-am intrebat daca s-a simtit vreodata in situatia jurnalistilor de la Charlie Hebdo, a mai scris pe site-ul sau un text care nu poate fi rerodus aici decat partial, fiindca StirileProTV.ro mai au si cititori minori. „Crunt ca exista niste oameni atat de idioti incat sa omoare alti oameni ca nu au gustat o gluma. Exista multe glume pe care nu le gust nici eu. Si multi oameni care nu gusta glumele mele de aici. Dar aia normali ridica din umeri, apasa pe X in dreapta sus si in 5 secunde uita ca exist.

Multi idioti au inceput sa urle ca huaaaa islamismul e problema. Musulmanii sunt tot ce e rau pe planeta. Nimic mai imbecil decat genul asta de parere [...]. Criminalii aia odiosi care au omorat umoristi nu au facut-o pentru ca erau musulmani. Ci pentru ca erau idioti musulmani. Iar idiotul e periculos cand crede in ceva, indiferent de credinta. Pentru ca idiotul tot timpul e sigur ca in ce crede el e adevarul absolut si restul oamenilor care nu cred in adevarul absolut sunt animale inferioare.

Citește și
Charlie Hebdo
Ce compatibilitate mai exista intre cultura europeana si Islam. Dan Dungaciu despre atac: "Intram intr-o spirala a violentei"

Prostul nu rade. Prostul se supara. Si isi apara cu ferocitate credinta.

Prostul e fundamentalist. Prostul nu-si adapteaza credinta la realitate. Incearca sa isi mentina sistemul arhaic de valori care era valid doar acum 8000 de ani, cand, ca adaptare, era util ca tribul tau care crede in ceva sa omoare si sa violeze tribul alalalt, care crede in altceva. Credinta pana la moarte uneste societatile primitive si le da directie. Dar asta deja a devenit inutil de cand omul nu mai are par pe frunte si, la fel ca maseaua de minte, e o chestie care nu ajuta la nimic, uneori doare si, cu putin noroc va fi eliminata de evolutie”.

L-am intrebat pe Radu Alexandru pe cine ar trebui sa enerveze in Romania ca sa il impuste in redactie? „E complicat”, spune, „ca aici n-au arme toti nebunii. Trebuie doar sa ai foarte mare ghinion si sa superi fix singurul nebun agresiv care citeste. La noi, maniacii religiosi abia au acceptat becul in viata lor, dar’mite cititul. Deci e greu sa se supere pe ceva scris.

„Un atentator islamist si-ar face mana la noi pentru cauze mai mari”
Dorelian Bellu a facut investigatii, reportaje si interviuri nu tocmai comode pentru mai multe publicatii satirice din Romanie, printre care si faimoasa Plai cu Boi, despre care nici pana azi nu se stie daca mai apare sau nu. Cu toate ca textele sale au deranjat multa lume, nu crede ca la noi s-ar putea repeta in vreun fel tragedia de la Charlie Hebdo. „Presa satirica de la noi pare sa aiba alte mize pentru simplul motiv ca Romania are alte probleme sociale, imigratia si salafismul nu agita apele in jurul lor; o miscare precum Pegida n-ar putea sa prinda pe moment, putem spune ca, din fericire, in comparatie cu spatiul occidental, noi pamfletam si caricaturizam intr-un registru minor: avem meciuri cu cei care ne fura la deszapeziri, cu turismul electoral, cu impostorii academici etc.

Putin pare a fi singura tinta serioasa, dar el nu trimite teroristi solitari, ci divizii de tancuri, dar s-ar putea ca nici dinspre el sa nu mai simtim vreun pericol, cu noul presedinte, cu care Romania ar putea deveni echipa pacii, cam ca Rapidul, care nu mai deranjeaza pe nimeni. Nu este exclus totusi ca un atentator islamist sa ajunga si la noi, dar numai ca sa-si faca mana, intr-un fel de internship, pentru cauzele din Apus”, sustine Dorelian Bellu.

„Cat de fain e sa traiesti in Romania”
Ovidiu Eftimie a fost reporter in presa serioasa, dar este si unul dintre autorii Times New Roman, site-ul de stiri satirice citit de 100.000 de romani in fiecare zi si care recent a capatat si o emisiune TV. A scris deja, pe blogul sau personal, un text despre masacrul de la Charlie Hebdo care a devenit viral, dar a comentat subiectul si pentru StirileProTv.ro. „Tragedia din Franta ne arata, inca o data, cat de fain este sa traiesti in Romania. Sigur, avem si aici destui fundamentalisti lipsiti de simtul umorului, dar ei prefera sa scrie la Vox Publica, nu umbla cu mitraliere si cagule pe cap. Singurele amenintari ca ziarist de umor am primit de la alti ziaristi „de umor”, care dovedind ca le-a disparut simtul umorului odata cu salariul si tirajul.

Ca ziarist local am avut ocazia sa fiu vizitat la birou de niste domni cu legaturi in lumea interlopa in perioada cand la Brasov se impuscau oameni la casa de schimb valutar. N-ar fi venit, saracii, daca nu as fi avut o subalterna care ma ura si care le-a spus alora niste minciuni sperand ca iese macar de o bataie. N-a fost cazul tocmai pentru ca periculosii nostri sunt oameni mai rationali cu care te mai intelegi la o berica, un vinisor, o treaba.

Cea mai imbecila propunere de azi (ieri - ziua atentatelor) a fost sa nu facem glume pe tema asta. Oamenii aia au murit tocmai pentru ca faceau glume, n-ar fi cazul sa renuntam acum la ele. Daca renuntam, teroristii castiga.”

Nici Ovidiu Eftimie nu crede ca in Romania te poate impusca cineva in redactie pentru o gluma. „La noi oamenii se impusca la betie, cu toporul, sau pentru ca te bagi in fata la coada.

„E trist ca au murit oameni din cauza unor glume slabe”
Marian Turosu, de la revista saptamanala de umor Kamikaze, infiintata de mai multi fosti redactori ai Academiei Catavencu, spune si el ca la noi pericolul e alatul. „Am vazut ultimele postari pe Facebook ale celor de la Charlie Hebdo (cele de dinaintea atacului) si i-am banuit initial pe cei din Politia Glumelor, nu pe membrii ISIS. Este foarte trist ca au murit oameni din cauza unor glume, dar e si mai trist ca au murit oameni din cauza unor glume slabe, mai mult rautacioase si provocatoare decat inteligente. La o poanta foarte reusita ar fi ras insusi Mahomed."

Suna cinic, dar exista si o parte buna a acestei nenorociri. Vanzarile saptamanalului francez vor creste. De la 35.000 de numere saptamanal, cat aveau pana acum, supravietuitorii de la Charlie vor sari, probabil, la peste 100.000. Pagina lor de Facebook, la ora atacului, avea putin peste 200 de mii de like-uri. Acum are 890 de mii. Impactul e urias, dar avand in vedere pretul platit, poate fi cea mai scumpa reclama din istoria presei franceze.

Pentru redactiile revistelor de satira si unor din Romania riscul unui atentat terorist este zero. Teroristii nostri sunt postasii care vin cu citatii si cu chemari la tribunal sau la alte institutii care vegheaza atent la „buna desfasurare” a liberei exprimari. Personal, am fost avertizat de catre CNCD (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii) pentru glume mult, dar mult mai nevinovate decat ceea ce publicau cei de la Charlie Hebdo. Batalia revistelor de satira si umor romanesti se da cu criza economica si, implicit, cu cea a presei.

Pentru redactorii acestui tip de publicatii din Romania, riscul cel mai mare este sa moara de foame, nu impuscati de teroristi.

CTP: „Exista limite in libertatea presei”
Nu toata lumea ar fi de acord cu ei. Cristian Tudor Popescu, editorialist la Gandul si fost presedinte al Clubului Roman de Presa, e cunoscut pentru scrisul sau acid, dar nu este de acord ca presa, fie ea si umoristica, are o libertate nelimitata. A recunoscut miercuri seara, la un post de televiziune, ca atunci cand Charlie Hebdo a republicat celebrele caricaturi daneze cu Profetul Mahomed, el a fost impotriva tiparirii acestora in Romania.

Si in Romania s-a pus problema daca aceste caricaturi merita sa fie puse in presa sau nu, era vorba de o simpla reproducere. Si m-a sunat presedintele Traian Basescu, in calitate de presedinte al Clubului Roman de Presa si am avut o discutie legat de oportunitatea aparitiei si am cazut de acord ca nu e bine si nu e o incalcare de libertate a presei, dar este un gest constient sa nu se publice aceste caritaruri: avand in vedere consecintele politice pe care el poate produce in tara noastra. Aceasta sugestie a fost respectata de catre marile ziare din Romania. Eu nu sunt foarte de acord cu publicarea acestor caricaturi, cei care le publica le stiu a fi insultatoare pentru acesti religiosi islamici. Exista si limite in aceasta libertate a presei. Trebuie sa existe si o limita, de ce trebuie sa publicam aceste caricaturi, ca sa crestem tirajul?

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Satira nu moare. Desene facute de caricaturisti din toata lumea, care au
Satira nu moare. Desene facute de caricaturisti din toata lumea, care au "raspuns" atacului de la Charlie Hebdo

Caricaturisti din toata lumea si-au aratat, in felul lor specific, durerea si indignarea dupa atacul de la Paris, in urma caruia au murit 12 persoane, intre care si colegi de-ai lor de breasla de la revista Charlie Hebdo.

Ce compatibilitate mai exista intre cultura europeana si Islam. Dan Dungaciu despre atac:
Ce compatibilitate mai exista intre cultura europeana si Islam. Dan Dungaciu despre atac: "Intram intr-o spirala a violentei"

Directorul revistei Charlie Hebdo, si el mort in atac, pare sa fi avut, o premonitie tulburatoare. Ultimul desen al acestui caricaturist faimos avea ca subiect un atac terorist iminent in Franta.

CHARLIE HEBDO, revista care a scandalizat adeptii tuturor religiilor. Atac cu bomba, procese, amenintare cu decapitarea
CHARLIE HEBDO, revista care a scandalizat adeptii tuturor religiilor. Atac cu bomba, procese, amenintare cu decapitarea

Tinta oribilului atentat din 7 ianuarie, publicatia satirica Charlie Hebdo a reusit, de-a lungul anilor, sa isi atraga multi dusmani in numele libertatii de exprimare

Recomandări
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Uniunea Europeană adoptă primele sancţiuni împotriva unor agenţi ruşi ca răspuns la atacuri hibride
Uniunea Europeană adoptă primele sancţiuni împotriva unor agenţi ruşi ca răspuns la atacuri hibride

Uniunea Europeană a anunţat luni că a adoptat primele sancţiuni ca răspuns la "acţiuni hibride" pe teritoriul său, împotriva unor agenţi ruşi acuzaţi de acţiuni de "destabilizare" în UE, relatează AFP.