Pacea din Honduras. Doua dintre cele mai violente bande de gangsteri din lume promit ca nu mai ucid

Ultima actualizare: 01-06-2013 07:00

GALERIE FOTO. Doua dintre cele mai violente si cunoscute bande de gangsteri din Honduras au promis ca vor pune capat violentelor in urma carora au murit pana acum zeci de mii de oameni.

Conform BBC News, Honduras are una dintre cele mai ridicate rate ale criminalitatii din lume, iar Mara Salvatrucha si Mara 18 Street sunt doua dintre cele mai violente bande de infractori. Cu toate ca intre cele doua grupari de strada nu a fost semnat niciun pact care sa intareasca pacea promisa, aceasta intelegere anuntata pare sa fie primul pas catre reducerea numarului de violente si crime.

"Armistitiul nostru este facut cu Dumnezeu, cu societatea si cu autoritatile", a anuntat purtatorul de cuvant al gruparii Mara Salvatrucha, care s-a prezentat doar ca Marco.

"Cerem societatii civile si autoritatilor sa ne ierte pentru pagubele pe care le-am facut" a spus el intr-o conferinta de presa sustinuta intr-o inchisoare din San Pedro Sula, Honduras.

Liderul celeilalte bande, Mara 18 Street - care nu a vrut sa isi spuna numele - a facut aceleasi promisiuni, insa numai "daca guvernantii ii vor asculta", a adaugat el.

Luni, presedintele Hondurasului, Porfirio Lobo, s-a implicat personal in incheierea acestui armistitiu. "Trebuie sa avem in vedere orice lucru care poate fi o alternativa la violenta", a spus el. "In ceea ce priveste guvernul, noi suntem deschisi la orice proces care ar putea diminua numarul de acte violente", a mai adaugat seful statului.

La randul sau, episcopul romano-catolic Romulo Emiliani, care a intermediat aceasta intelegere intre bande, a declarat recent ca cele doua grupari de strada au nevoie de ajutorul guvernului pentru a se putea desprinde de activitatile criminale - printre care se numara si taxele de protectie de la oamenii de afaceri, bani care erau folositi la finantarea razboaielor lor interne. De asemenea, episcopul este de parere ca inchisorile ar trebui transformate in centre de reabilitare.

Afirmatiile sale au fost sustinute de seful de banda Marco, care a cerut suport din partea guvernantilor pentru formarea unor worshop-uri in care ei sa invete sa munceasca, sa-si castige existenta si sa integreze in societate. "Vreau ca fiul meu sa ajunga doctor sau cameraman, nu un gangster" a spus el.

Acest acord de pace vine la distanta de peste un an fata de o intelegere similara care a fost realizata in El Salvador si care a fost respectata cu strictete. Autoritatile de acolo spun ca in urma acestei situatii s-a redus drastic numarul actelor de violenta si crima organizata, iar crimele s-au diminuat cu aproximativ 52%..

Cele doua bande din Honduras, Mara Salvatrucha si Mara 18 Street s-au format la inceputul anilor '80 si isi au originile in sudul Californiei.

Au aparut initial in suburbiile din Los Angeles si au fost conduse de catre imigrantii saraci, in special de cei care fugeau de razboaiele civile din America Centrala.

Apoi, dupa ce conflictele s-au incheiat, multi dintre liderii acestor bande au fost expulzati din Statele Unite, luand cu ei si aceasta cultura violenta a bandelor de strada.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO