Te vezi la Stirile Pro Tv: Cristian Tabara in “tara morilor de apa”

Ultima actualizare: 10-05-2012 07:49

Pentru editia de duminica, 26 octombrie, a emisiunii Te vezi la stirile Pro Tv difuzata incepand cu ora 13:15, lui Cristian Tabara i s-a dat… “apa la moara”, caci locul unde s-a aflat se numara printre putinele rezervatii de mori de apa din Europa.

Cele 22 de mori de pe cursul raului Rudarie, arhaice si foarte pitoresti au fiecare numele lor, potrivit cu … “naravurile” fiecarei mori in parte. 

Spre exemplu, indaratnica face totul pe dos – se defecteaza des, ca sa-si merite (re)numele, iar roata morii se invarteste invers, ceea ce a dat nastere la tot felul de legende, in care varcolacii, zanele si magia alba, sau neagra, dupa caz, joaca un rol important.

Banatenii din aceasta zona sunt foarte mandri de mostenirea lor, chiar daca, din cele 46 de mori care existau in perioada interbelica, astazi doar 26 mai primesc “apa la moara”. Acestea sunt proprietatea mai multor familii, care le exploateaza cu randul, iar actionarii (care sunt numiti rindasi) participa in egala masura sI la beneficii si la costurile de intretinere si reparatii. 

Cristian Tabara a avut ocazia sa deguste din colesa (sau mamaliga) preparata cu malai de la morile din zona si a constatat ca gustul aparte al acesteia nu este laudat degeaba. Morile de apa din Rudarie sunt insa locuri pline de mister sI multi ar putea baga mana in foc ca povestile care se spun despre acestea sunt cat se poate de adevarate.

Un peisaj pitoresc, legende din alte vremuri si mai ales un potential care, daca ar fi exploatat, ar transforma radical situatia din acest colt de Banat sunt cateva dintre lucrurile pe care telespectatorii Pro Tv le-au vazut si la care au reflectat in editia din 26 octombrie a emisiunii Te vezi la stirile Pro Tv.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO