Surprizele se țin lanț la TIFF: „Suntem foarte fericiți. Foarte fain”

Ultima actualizare: 02-08-2020 09:00

Festivalul Internaţional de Film Transilvania a continuat sâmbătă seară cu un cine-concert inedit.

A fost proiectată capodopera mută Faust, acompaniată live de muzică unui faimos pianist şi compozitor francez.

Întreaga reprezentaţie a avut loc într-un decor de poveste, curtea Castelului medival Banffy de la Bonţida.

Weekend-ul la Castel continuă şi duminică cu alte opere cinematografice.

Dotați cu pături, spectatorii au fost încântați să participe la spectacolul cu un concept inedit. Filmul mut, în regia lui Murnau, urmărește lupta Arhanghelului Mihail cu demonul Mefisto.

Bărbat: „Ne simțim foarte bine, suntem foarte fericiți că putem să petrecem o seară în aer liber la Tiff. Suntem un pic înfrigurați. E foarte bine că se ține. A rămas singurul eveniment al Clujului din anul ăsta, din păcate. Untold a picat, Electric, de aici de la Bonțida, a picat. Teatrul e închis, opera e închisă."

Tânăr: „Ar fi prima oară când vin la un film cu orchestra în background."

Tânăr: „Deja mi-a plăcut, foarte bine organizarea, modul în care, nu știu, s-au respectat regulile și mă aștept să fie totul foarte fain."

Pianistul și compozitorul francez Jean-François Zygel i-a încântat pe cei prezenți timp de două ore, cu o interpretare muzicală de excepție.

Jean-François Zygel, compozitor: „Sunt foarte emoționat și foarte mândru că am fost invitat de TIFF să pot să compun și să interpretez muzică pentru această capodoperă. Sunt și foarte emoționat că pot să mă aflu într-un cadru atât de magic, precum acest castel, un loc fără tavan, fără plafon, în care cumva se poate regăsi estetica lui Murnau, între ceva pământesc și ceva aproape divin, tot așa, fără plafon."

Totul a avut loc respectând distanțarea și normele de igienă. Sisteme inteligente instalate la intrare detectează prezența măștii și măsoară temperatura tuturor participanților.

Odată ce sistemul inteligent arată culoarea verde, putem intra în incinta evenimentului. De aici și până la ieșire, masca de protecție trebuie purtată în mod obligatoriu pe nas și pe gură.

Primele două zile ale festivalului au decurs fără probleme, iar weekend-ul la Castel va continuă duminică cu alte capodopere ale filmului internațional.

Tudor Giurgiu, președintele TIFF: „La Bonțida vor fi două filme absolut unice, superbe, un documentar despre viața și cariera lui Bruce Lee, Be Water și un film despre muzica electronică din Franța în anii '80-'90. Este extraordinar să revedem Castelul, chiar și fără Electric Castle, cumva redat lumii filmului. Nu sunt atât de mulți oameni ca în fiecare an, dar sperăm ca lumea să fie atrasă de film și sedusă de magia muzicii."

Cei care nu pot ajunge fizic la proiecții trebuie să știe că unele filme pot fi vizionate și online, pe platorma Tiff Unlimited.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO