Rusii au o scoala pentru cei care viseaza sa devina Mos Gerila!

29-12-2010 00:00


Se numeste Ded Moroz, adica, in romana, "Mos Gerila"! Nu este vorba nicidecum despre "surogatul" pe care ni-l ofereau comunistii dupa ce il exilasera pe bunul Mos Craciun. Gerila este omologul rus al lui Santa Klaus.

Ca si acesta, imparte daruri copiilor cuminti, ce-i drept, dupa calendarul vechi, mai tarziu cu o saptamana decat la noi.

Nu e treaba deloc usoara sa intri in pielea acestui personaj si pentru asta rusii au chiar o scoala!

Ded sau Dedushka Moroz a fost candva un pagan plin de cruzime. Cu timpul s-a transformat insa in personajul de basm pe care rusii, dar si alte popoare slave, il asteapta iarna ca sa aduca daruri copiilor cuminti. Joaca, asadar, rolul mult mai mediatizatului si cosmopolitului Santa Klaus, din colindele americanilor.

"Ded Moroz este un simbol autentic al nostru. E nevoie de profesionisti care sa reprezinte un asemenea personaj important", Alexandr Frolov, directorul scolii "Mos Gerila".

In fiecare decembrie, la Moscova se deschide o scoala unde doritorii pot deprinde cateva dintre tainele batranului Gerila. Majoritatea cursantilor sunt parinti sau invatatori care vor sa intre cat mai bine in pielea personajului.

"E o mare responsabilitate. Nu-ti dai seama cand iti pui straiele si barba. Abia cand dai ochii cu copii care asteapta daruri intelegi la ce te-ai inhamat", a declarat Viktor Kharlamov, cursant scoala "Mos Gerila".

Straiele sunt rosii si barba alba, cum le are si "omologul" occidental. Nu are insa reni inhamati la sanie. Iar in loc de elfi e insotit de nepoata lui Sneguroshka, adica "Fecioara zapezii", un personaj rusesc neaos. Si rolul ei se invata la scoala.

Orice curs care se respecta sa termina cu un examen si o diploma, in cazul acesta un "atestat" Ded Moroz.

VIDEO PROTVPLUS.RO