Nume sonore vin la București, la seria de concerte Jazz Nouveau 2018

Alaska Snack Time
Facebook.com

După un 2017 plin de concerte memorabile, seria Jazz Nouveau 2018 din Control Club continuă cu nume importante ale jazz-ului contemporan.

Este vorba despre Jojo Mayer/Nerve, Oregon,
Bugge Wesseltoft & Christian Prommer, Mary Halvorson’s Code Girl, Kneebody, Alaska Snack Time, Malox și Kuhn Fu.

Alaska Snack Time - ISRAEL

Jazz Nouveau debutează cu trupa israeliană Alaska Snack Time, care va concerta luni, 29 ianuarie pentru prima dată în România.

Cei patru tineri muzicieni din Tel Aviv aduc pe scenă un sound extrem de modern, compozițiile lor nonconformiste surprinzând prin creativitatea cu care explorează muzica electronică, ritmurile africane, hip hop-ul și bineînțeles, jazz-ul.

Citește și
Stone Sour
Concert cu Stone Sour la București, trupa lui Corey Taylor de la Slipknot
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Alaska Snack Time promit publicului din Control Club un show dinamic și fără compromisuri.

Kneebody - SUA

Pe 12 februarie, o nouă premieră în țara noastră, trupa americană Kneebody.

Activi din 2001, Kneebody este o prezență aparte în peisajul muzical. Nu întâlnești la tot pasul o trupă în care fiecare membru este lider, o trupă ce și-a dezvoltat un sistem muzical inedit care permite fiecărui instrumentist să schimbe instant tempo-ul, gama sau stilul.

Comparați cu Radiohead pentru peisajul sonor intens, cu Queens of The Stone Age pentru energia debordantă sau cu Brad Mehldau pentru profunzimea armonică și libertatea improvizatorică, Kneebody este un grup ce nu trebuie ratat live.

Malox - ISRAEL

Tot în februarie, pe 26 este rândul unui grup tânăr și avangardist, plin de o energie nebună. Malox vin din Israel și au deja trei albume.

Muzica lor versatilă cu influențe punk, klezmer, rock , polka sau jazz, virtuozitatea instrumentiștilor și dansul neobosit ce se încinge la concerte fac din Malox un grup de care publicul se îndrăgostește la prima întâlnire.

Oregon - SUA

Pe 12 martie la Jazz Nouveau concertează celebrul grup Oregon. Cu 30 de albume în discografie, putem spune că muzicienii americani și-au pus amprenta definitiv în istoria jazz-
ului mondial.

Cu siguranță cel mai cunoscut membru al grupului format în 1970 este Ralph Towner, chitaristul și liderul Oregon, considerat de comunitatea muzicală un adevărat vizionar. Lista colaborărilor sale este plină de nume cunoscute: Jan Garbarek, Keith Jarret, Gary Burton sau John Abercrombie.

Oregon, adică Ralph Towner (chitară), Paul McCandless (oboi), saxofon, Paolino Dalla Porta (contrabas), Mark Walker (tobe, percuții) își vor prezenta în Control Club cel mai recent disc.

Lantern, editat în 2017 este un album rafinat și poetic al unei trupe care nu a încetat nici o clipă să experimenteze. Fie că vorbim de jazz sau world music, new age sau muzică clasică, Oregon, (această mică orchestră, cum o alintă Ralph Towner) și-a răsfățat mereu publicul.

Mary Halvorson’s Code Girl - SUA

Pe 19 martie va concerta în premieră în România Mary Halvorson’s Code Girl.

Originară din Statele Unite, chitarista Mary Halvorson este considerată de unii critici cea mai putin previzibilă improvizatoare. Viitorul chitarei în jazz începe cu ea, spun alții.

Cu 30 de albume la activ și colaborări cu Marc Ribot sau Trevor Dunn nu avem multe motive să ne indoim de aceste
concluzii. Surprizele plăcute nu se opresc însă aici.

Quintetul instrumentistei mai are un membru deja celebru, trompetistul american Ambrose Akinmusire. Cooptat de Steve Coleman într-un turneu european pe când avea doar 19 ani, câștigător al Thelonius Monk International Jazz Competition, Akinmusire este un intrumentist a cărui prezență în grupul lui Mary Halvorson constituie un eveniment în sine.

Jojo Mayer/Nerve - SUA

Pe 30 aprilie, chiar de Ziua Internațională a Jazz-ului concertează un grup foarte așteptat în București, Jojo Mayer/Nerve.

Considerat unul dintre cei mai inovatori bateriști din lume, elvețianul mutat în New York este faimos pentru integrarea în jazz a influențelor drum and bass sau jungle.

Tehnica sa ce a influențat o generație întreagă de instrumentiști i-a adus în 2014 includerea de către Modern Drummer Magazines pe lista 50 Greatest Drummers of All Time.

La vârsta de 18 ani, Jojo Mayer cânta deja cu legendele jazz-ului Dizzy Gillespie și Nina Simone, iar în 1997 forma grupul Nerve, un grup care reexaminează relația dintre creativitatea umană și tehnologia digitală, punând bazele unei noi forme de expresie muzicală, unică astăzi în lume.

Kuhn Fu - OLANDA

Pe 7 mai, o alta premieră sosește din Olanda, grupul Kuhn Fu.

Cu un chitarist neamț, un basist turc, un clarinetist israelian si un baterist englez, muzica Kuhn Fu are tot ce-i trebuie pentru o experiență live spectaculoasă: groove, umor, virtuozitate, plus un mix irezistibil de jazz, punk, psihedelic rock, muzică clasică sau blues.

Bugge Wesseltoft - NORVEGIA

Pe 21 mai, ne revedem în Control cu reputatul pianist norvegian Bugge Wesseltoft, de data aceasta alături de bateristul american Christian Prommer.

Pe de o parte îl avem pe Bugge Wesseltoft, cu o muzică plină de lirism inspirată de Bill Evans sau Herbie Hancock, dar și de melancolia scandinavă, de cealaltă avem energia și groove-ul unui baterist, DJ și producător de anvergură, Christian Prommer.

Considerat un pianist de excepție încă din anii 90, Bugge Wesseltoft a colaborat cu nume ca Jan Garbarek, Sidsel Endresen, Terje Rypdal sau Dhafer Youssef.

Christian Prommer are o experiență de douăzeci de ani ca producător și instrumentist, perioadă în care și-a pus talentul în slujba multor proiecte de succes din muzica electronică. Dintre ele amintim Flash, Trüby Trio, Voom Voom sau Dj Hell.

Un concert care vă va deschide urechile, va încălzi inimile și vă va face să dansați!

Concertele au loc la ora 20.00 în clubul Control. Accesul publicului se face de la ora 19.30.

Biletele costă între 35 și 50 de lei și se găsesc online pe www.eventbook.ro

Detalii găsiți pe paginile de Facebook Control Club și Jazz Nouveau.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați
din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale.

@CristianMatei

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Macanache și The Putreds lansează albumul ”Nam timp”. Concert în club Quantic din București
Macanache și The Putreds lansează albumul ”Nam timp”. Concert în club Quantic din București

Vineri, 19 ianuarie 2018, Macanache și THE PUTREDS, lansează primul lor album în Club Quantic din București, în cadrul unui concert live. 

Concert cu Stone Sour la București, trupa lui Corey Taylor de la Slipknot
Concert cu Stone Sour la București, trupa lui Corey Taylor de la Slipknot

Pe 26 iunie 2018, americanii de la Stone Sour cântă la Arenele Romane din București.

Concert de blues ardelenesc cu trupa NIGHTLOSERS la Clubul Țăranului din București
Concert de blues ardelenesc cu trupa NIGHTLOSERS la Clubul Țăranului din București

Cea mai bună trupă de ”blues ardelenesc”, NIGHTLOSERS, cântă duminică, 17 decembrie, ora 21:00 la Clubul Țăranului din București.

Solistul trupei Queens of the Stone Age a lovit o femeie fotograf în timpul unui concert
Solistul trupei Queens of the Stone Age a lovit o femeie fotograf în timpul unui concert

Josh Homme, solistul trupei Queens of the Stone Age, a lovit „neprovocat” şi „intenţionat” o femeie fotograf în timpul concertului KROQ Acoustic Christmas care a avut loc sâmbătă.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.