(P) Cum să ai grijă de anvelopele tale ca să nu fii nevoit să le schimbi prea des?

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
SEO

Atunci când vine vorba de siguranța la volan, dar și de experiența condusului, în general, anvelopele mașinii tale sunt extrem de importante, la fel și calitatea acestora.

Un set de cauciucuri uzate îți pot pune viața în pericol, pentru că frânarea nu va mai fi la fel de eficientă ca în cazul unor pneuri cu profilul bun. Mai mult decât atât, anvelopele vechi te pot face să simți fiecare denivelare peste care treci, așa că ne-am gândit să îți explicăm mai jos care sunt cele mai bune metode prin care poți prelungi viața acestor consumabile auto. Iată ce trebuie să știi!

Nu frâna prea des

 

Adaptează întotdeauna viteza pe care o are mașina ta la condițiile de drum și de trafic. În acest fel, vei păstra o deplasare constantă a autoturismului, fără a fi nevoit să frânezi la fiecare pas. Desigur, acest sfat nu se aplică atunci când frânarea pentru evitarea unui accident este iminentă!

Dacă te vei obișnui să conduci calm, fără să bruschezi mașina și fără să accelerezi sau să frânezi repetat, cauciucurile tale îți vor mulțumi, pentru că vei reuși să le prelungești viața cu cel puțin un sezon.

La curbe sau serpentine, folosește mai degrabă frâna de motor, decât pedala de frână, și vei proteja nu doar pneurile pe care le ai montate pe mașină, ci și sistemul de frânare al mașinii, dar și motorul, în general.

Depozitează corect cauciucurile de extrasezon

 

Dacă nu ești adeptul cauciucurilor destinate fiecărui sezon în parte, dar nu ai reușit să găsești anvelope all season la preț avantajos, e bine să știi că depozitarea pneurilor pe care nu le folosești în perioada următoare este crucială pentru durata lor de viață.

De exemplu, dacă se apropie iarna și tocmai ai demontat cauciucurile de vară, pune-le într-un loc ferit de îngheț sau umezeală. Timp de cinci-șase luni, cât durează iarna în România, anvelopele „trase pe dreapta” se pot deteriora mai mult decât îți poți imagina. Frigul și umezeala pot slăbi calitatea cauciucului, în vreme ce mucegaiul le-ar putea afecta structura.

La polul opus, vara, cauciucurile de iarnă pot fi afectate de lumina directă a soarelui, așa că alege un loc umbros și răcoros pentru depozitarea acestora.

Dacă nu ai un loc sigur lângă casă în care să depozitezi cauciucurile în extrasezon, mai bine apelezi la o firmă de profil, care îți pune la dispoziție, contra cost, un spațiu sigur într-o așa-zisă pensiune de anvelope.

Nu circula cu presiune scăzută în roți

 

Verifică în permanență, mai ales dacă te pregătești de un drum mai lung, presiunea din roți. Nu porni fără să te asiguri că informațiile oferite de producător în cartea mașinii nu se regăsesc și în realitate, pentru că riști să strici anvelopele.

Acestea sunt cele mai simple sfaturi pe care le poți pune ușor în aplicare pentru a prelungi viața anvelopelor tale. Sperăm că ți-am fost de folos și că vei respecta întocmai indicațiile de mai sus, dacă vei vrea să te poți folosi de cauciucurile tale pentru o perioadă cât mai mare.
Drumuri bune!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO